2011 m. kovo 16 d.
Nr. 20
(1900)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona

 

Šiame numeryje:

Aptarti katalikų
ir žydų dialogo
rezultatai ir
perspektyvos

Interpeliacija
energetikos
ministrui nepavyko

Nesantaikos
ir nerimo žiema

Kai valstybė duoda
nepakeliamai

Išdavystės kaina

Libijos situacija
rodo tarptautinės
bendruomenės
bejėgiškumą

Į Panevėžio valdžią
veržiasi oligarchų
statytiniai

Mirė Kauno
miesto tarybos
narys Z. Baikštys

Japoniją nusiaubė žemės drebėjimas ir cunamis

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Japonijos pajūrio kaimus
ir miestelius sunaikino cunamis

Kovo 11 dieną Japonijoje įvyko didžiulis žemės drebėjimas, paskui šalį nusiaubė cunamis. Jau aišku, kad žuvo daugybė žmonių, daug yra sužeistų bei dingusių be žinios. Japonijos sostinėje Tokijuje žemės drebėjimo metu subyrėjo televizijos bokštas, dingo laivas, kuriame plaukė per 100 žmonių, dingo ir visas keleivinis traukinys, važiavęs geležinkeliu netoli jūros. Kai kurie pajūrio kaimai absoliučiai sunaikinti. Fukušimos atominėje elektrinėje įvyko avarija, radiacijos lygis dideliu spinduliu nuo elektrinės labai pakilo, o 20 kilometrų atstumu radiacija viršija normą net tūkstantį kartų. Vyksta masinė gyventojų evakuacija, jau išvyko apie 170 tūkstančių netoli elektrinės gyvenusių žmonių. Daugiau kaip 160 žmonių nukentėjo nuo radiacijos ir yra gydomi. Japonijos premjeras Naoto Kanas pareiškė: „Šalį ištiko didžiulė tragedija – tokios tragedijos dar nesame patyrę nuo Antrojo pasaulinio karo.“


Seime paminėta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena

Kovo 11-osios minėjimo dalyviai
Nepriklausomybės aikštėje
Jono ČESNAVIČIAUS nuotraukos

Kovo 11 dieną Seime įvyko iškilmingas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimas. Renginio metu sveikinimo kalbas pasakė Seimo pirmininkė Irena Degutienė, vyskupas Arūnas Poniškaitis, Nepriklausomybės akto signatarai, Seimo nariai Saulius Pečeliūnas ir Kęstutis Glaveckas, Seimo narys, opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius, Lietuvos Laisvės lygos vadovas, disidentas Antanas Terleckas, Sąjūdžio Seimo narys Bernardas Gytis Padegimas, nacionalinės viktorinos „Laisvės liepsna“ laureatė, Mažeikių „Gabijos“ gimnazijos mokinė Gabrielė Bubokaitė.


Valstybės Nepriklausomybės stipendija

Seimo pirmininkė Irena Degutienė
Valstybės Nepriklausomybės
stipendiją įteikė VDU mokslo
darbuotojui Kęstučiui Bartkevičiui

Minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metines Seimo pirmininkė Irena Degutienė Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Istorijos katedros mokslo darbuotojui Kęstučiui Bartkevičiui įteikė 2011 metų Valstybės Nepriklausomybės stipendiją. Įteikimo ceremonijoje dalyvavo Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisijos nariai, Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarai, Seimo kancleris Jonas Milerius, 2010 metų stipendijos laureatė Vilma Bukaitė, kiti garbūs svečiai. Praėjusių metų Valstybės Nepriklausomybės stipendijos laureatė Vilma Bukaitė pristatė tyrimo rezultatus ir 2010 metų veiklos mokslinius pasiekimus.


Žydų tauta nėra kalta dėl Jėzaus mirties

Mindaugas BUIKA

Pristatoma popiežiaus Benedikto XVI
knygos „Jėzus iš Nazareto“ antroji dalis

Naujosios knygos pripažinimas

Popiežiaus Benedikto XVI knygos „Jėzus iš Nazareto“ antroji dalis – „Nuo įžengimo į Jeruzalę iki prisikėlimo“, kurioje kalbama apie Išganytojo darbus ir kančią Didžiąją savaitę, vėl susilaukė didžiulio susidomėjimo. Ir ne tik tarp Katalikų Bažnyčios narių, bet ir tarpreliginio žydų ir katalikų dialogo bei netgi politinėje plotmėje. Štai dar prieš kovo 10 dieną Vatikane vykusį veikalo pristatymą – išsamiau apie tai bus rašoma kitame „XXI amžiaus“ numeryje – Izraelio ambasada prie Šventojo Sosto paskelbė pareiškimą, kuriame nuoširdžiai pasveikino, kad naujoje knygoje buvo aiškiai pabrėžta, jog žydų tauta nėra atsakinga už Jėzaus mirtį. Ambasada primena, kad toks žydų reabilitavimas patvirtina Vatikano II Susirinkimo mokymą, kurio 1965 metų deklaracijoje „Nostra Aetate“ teigiama, kad „nors žydų vyresnieji su savo pasekėjais reikalavo Kristaus mirties, vis dėlto tai, kas įvyko Jo kančios metu, negali būti priskiriama nei visiems be išimties tada gyvenusiems, nei mūsų dienų žydams“.


Medininkų bylą tiriantiems teisėjams – trys šimtai advokatų prašymų

Gintaras Visockas

Kovo 14-ąją ir 16-ąją tragiškus 1991-ųjų liepos 31-osios įvykius tiriančios Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų teisėjų kolegijos laukia sudėtingas galvosūkis. Sigitos Bieliauskienės vadovaujamai teisėjų kolegijai netrukus teks apsispręsti, kaip derėtų pasielgti su buvusį Rygos OMON milicininką Konstantiną Michailovą-Nikuliną ginančių advokatų prašymais, kurių per tuo ketverius metus, kai į Lukiškių tardymo izoliatorių buvo uždarytas vienintelis kaltinamasis, susikaupė apie tris šimtus.


Valstybės perspektyvos

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lietuvoje paminėtos nepriklausomos valstybės atkūrimo 21-osios metinės. Toks laiko tarpas valstybės istorijoje yra pakankamai ilgas, kad galėtume įvertinti, kokios permainos įvyko. Galime pasidžiaugti bent daline žodžio, susirinkimų laisve. Katalikų Bažnyčios bei kitų krikščioniškų konfesijų veiklai jau netrukdoma. Tačiau Lietuvai labai pakenkė 2008 metų pabaigoje pasireiškusi ekonominė ir finansinė krizė. Ir čia vėlgi reikia ieškoti gilesnių šios krizės šaknų, nes kai kuriose kaimyninėse valstybėse krizės poveikis jau neutralizuotas, o Lietuvoje vis dar jaučiamas didžiulis nuosmukis. Tenka konstatuoti, kad tokia gili krizė Lietuvą ištiko dėl įsigalėjusios korupcijos. Būtent dėl didžiulės korupcijos įvyko daugelis neigiamų procesų, dėl korupcijos vis dar nesukūrėme teisinės valstybės. Teisinę valstybę sukurti įmanoma, ir tai priklauso tiek nuo atsakingų valstybės pareigūnų, tiek nuo pilietinių judėjimų narių bei visų Lietuvos likimui neabejingų piliečių pastangų. Reikia pastebėti, kad pastaruoju metu Lietuvos generalinis prokuroras D.Valys imasi ryžtingų veiksmų ir pradeda valyti korumpuotą prokuratūros sistemą – postą prarado ir vienas įtakingiausių Generalinės prokuratūros pareigūnų, buvęs KGB darbuotojas A. Stepučinskas bei dar keli abejotina veikla pagarsėję prokurorai. Šios permainos savalaikės, nes Lietuvos teisėsaugoje klestėjusi korupcija ir teisinis nihilizmas jau griovė valstybės pamatus. Taip, būtent su KGB susiję prokurorai ir juos remiantys oligarchų bei pedofilų klanai apgriovė valstybę. O štai nusikalstamo „valstybininkų“ klano atstovų kaltinimai judėjimo „Drąsiaus kelias“ nariams, kad jie neva griauna valstybės pamatus, ir juos remiančių pilietinių judėjimo atstovų ir politikų pravardžiavimas „garliaviniais“ ir kedofilais – yra tiesiog fantasmagoriški pasityčiojimai. Juk 2004–2006 metais Lietuvoje įsigalėjęs nusikalstamas „valstybininkų“ klanas įsuko didžiulės korupcijos ratą, organizavo stambias aferas, grobstė valstybės biudžeto lėšas, o kai kurie šio klano nariai trukdė tirti rezonansinę Kauno pedofilijos bylą. Šios bylos sužlugdymas ir iki šiol netiriamas kovotojo su pedofilija D. Kedžio nužudymas yra akivaizdūs didžiulės korupcijos ir teisinio nihilizmo pavyzdžiai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija