2011 m. kovo 16 d.
Nr. 20
(1900)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Japoniją nusiaubė žemės drebėjimas ir cunamis

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Japonijos pajūrio kaimus
ir miestelius sunaikino cunamis

Fukušimos atominėje elektrinėje
įvykus avarijai kilo gaisrai

Kovo 11 dieną Japonijoje įvyko didžiulis žemės drebėjimas, paskui šalį nusiaubė cunamis. Jau aišku, kad žuvo daugybė žmonių, daug yra sužeistų bei dingusių be žinios. Japonijos sostinėje Tokijuje žemės drebėjimo metu subyrėjo televizijos bokštas, dingo laivas, kuriame plaukė per 100 žmonių, dingo ir visas keleivinis traukinys, važiavęs geležinkeliu netoli jūros. Kai kurie pajūrio kaimai absoliučiai sunaikinti. Fukušimos atominėje elektrinėje įvyko avarija, radiacijos lygis dideliu spinduliu nuo elektrinės labai pakilo, o 20 kilometrų atstumu radiacija viršija normą net tūkstantį kartų. Vyksta masinė gyventojų evakuacija, jau išvyko apie 170 tūkstančių netoli elektrinės gyvenusių žmonių. Daugiau kaip 160 žmonių nukentėjo nuo radiacijos ir yra gydomi. Japonijos premjeras Naoto Kanas pareiškė: „Šalį ištiko didžiulė tragedija – tokios tragedijos dar nesame patyrę nuo Antrojo pasaulinio karo.“

Paaiškėjo, kad per 10 tūkstančių žmonių žuvo vien Mijagi prefektūroje, apie tai pranešė vietos policijos atstovas. Pradėjo trūkti maisto, degalinėse nėra kuro, kai kuriose šalies rajonuose nėra elektros, neveikia bankai ir įvairių firmų biurai.

Tikslus aukų skaičius nėra žinomas. Bet manoma, kad aukų gali būti kelios dešimtys tūkstančių. Štai kovo 12 dieną pranešta, kad prie jūros esančiame Minimansanriku mieste be žinios dingo apie 10 tūkstančių žmonių – tai daugiau nei pusė miesto gyventojų (iš viso iki tragedijos čia gyveno 17 tūkstančių žmonių). Daugelis Japonijos korporacijų nutraukė veiklą – nutrauktas darbas visose „Nisan“ korporacijos įmonėse, sustojo keturios ,,Toyota“ korporacijos įmonės, šešios ,,Sony“ įmonės. Darbą nutraukė ir daug smulkesnių įmonių, kai kurios iš jų sugriautos arba nukentėjo nuo gaisrų.

Japonijoje gyvena 127 milijonai žmonių. 98,5 proc. šios šalies gyventojų – japonai, 0,5 proc. korėjiečiai, 0,4 – kinai, likę 0,6 procento – kitų tautybių žmonės, tarp jų rusai, filipiniečiai, riukiai ir dar keliasdešimties tautybių žmonės. Japonijoje gyvena ir kelios dešimtys lietuvių. Šalies sostinėje Tokijuje gyvena 12 milijonų žmonių, kiti stambesni miestai – Jokahama (3,3 milijono gyventojų), Osaka (2,5 milijono), Nagoja (2,1 milijono), Kobė (1,4 milijono).

Kurį laiką iš Japonijos neišskrido nė vienas lėktuvas. Nuo kovo 13 dienos ryto kai kurie oro uostai pradėjo veikti, iš Japonijos skubiai išvyko užsienio turistai. Pranešama, kad be žinios dingo po kelis rusų bei prancūzų turistus. Prie Japonijos ambasados Vilniuje nuo kovo 12 dienos vidurdienio dega žvakutės, čia atnešta ir daug gėlių žuvusiems pagerbti. Artimiausiu metu į Japoniją išvyks 24 gelbėtojai iš Lietuvos, šiuo metu Japonijoje jau dirba gelbėtojų komandos iš Rusijos, JAV, Taivanio, Pietų Korėjos. Šiuo metu Tokijuje esantis buvęs Lietuvos ambasadorius Japonijoje A. Kudzys teigia, kad šalyje vis labiau jaučiama panika. Žmonės suvokia tragedijos mastą, be to, didelius nepatogumus kelia ir sostinėje vis dingstanti elektra bei kiti nepatogumai.

Italijos geofizikos ir vulkanologijos instituto duomenimis, požeminiai smūgiai, sudrebinę Japoniją, pakreipė Žemės ašį 25 centimetrus. JAV geologijos tarnyba pranešė, kad didžiausia Tekančios saulės šalies sala Honšiu pasislinko iš savo vietos 2,4 metro.

Išsamiau apie Japoniją sukrėtusią tragediją rašysime penktadienio  numeryje.

AP nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija