2011 m. kovo 18 d.
Nr. 21
(1901)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Paroda gimė iš meilės gimtinei

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Skulptorius Vaidas Ramoška
prie savo paveikslų

Želviškio skulptoriaus Vaido Ramoškos darbai gerai žinomi ir sostinės gyventojams bei svečiams. Jo sukurtos Balto angelo skulptūros „nutūpė“ Kaliningrade, Rygoje, Taline, Stokholme, Varšuvoje, Sankt Peterburge, Liublianoje, Milane, Dubline, Lisabonoje, Liuksemburge ir kt. „Prisipažįstu, jog niekur taip neteko jaudintis, kaip savame krašte“, – prasitarė autorius, pristatydamas pirmąją savo tapybos parodą, atidarytą Želvos seniūnijos salėje. Ir jei ne Ukmergės rajono savivaldybės tarybos nario Andriaus Kalesniko paskatinimas bei pagalba, matyt, šios parodos kraštiečiai nebūtų išvydę.

V. Ramoška gimė ir augo Želvoje. Baigęs mokslus bandė įsilieti į didmiesčio gyvenimą, tačiau jo širdis šaukėsi gimtinės, todėl drauge su žmona jis grįžo gyventi ir kurti į Tolučių kaimą. Pasak skulptoriaus, Želva ir jos apylinkės yra jo širdies dalis. Pirmieji peizažai nutapyti būtent čia. Tapybą nuo mažų dienų mėgęs V. Ramoška svajojo tapti tapytoju, tačiau pasirinko skulptoriaus kelią. „Savo pirmojo pomėgio neužmiršau. Paprastuose nameliuose ar griuvėsiuose matau pirmykščio grožio daleles, jas ir stengiuosi nutapyti. Šie darbai – tai laisvalaikio kūrinėliai, kuriuose perteikta vaikystės patirtis, neieškant jokių naujovių, ar to, kas patinka kitiems. Tiesiog tai patinka man, tiesiog tai esu aš“, – pristatydamas savo darbus kalbėjo Vaidas.

Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ redaktorius Vytautas Česnaitis pasidžiaugė kultūriniu renginiu ir gražiais darbais, kurie spinduliuoja autoriaus šiluma bei šviesiomis mintimis. Jis želviškiams padovanojo „Eskizus“ ir pažadėjo, jog kultūros almanache bus skiriamas dėmesys šiam kraštui.

Tarybos narys A. Kalesnikas priminė, jog V. Ramoška išgarsėjo prieš kelerius metus, Lietuvą nustebinęs ne tik angelų skulptūromis, bet ir įvairiomis meninėmis instaliacijomis, kitais projektais. Už meninę veiklą skulptorius yra pelnęs Šv. Kristoforo statulėlę, kitus apdovanojimus, kelių užsienio sostinių merų padėkas. „Tai – šviesulys, pavyzdys visiems jauniems žmonėms“, – sakė A. Kalesnikas.

Parodos atidarymo proga V. Ramošką sveikino UAB „Valdo leidykla“ vadovas Valdas Mikalajūnas, Želvos Šv. Ignaco Lojolos bažnyčios klebonas kun. Petras Avižienis, bendruomenės nariai, artimieji, buvę mokytojai.

Želva, Ukmergės rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija