2011 m. kovo 23 d.
Nr. 22
(1902)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

TS-LKD tarybos posėdyje – pasigyrimai ir pasibarimai

Šeštadienį Vilniuje vykusiame valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdyje buvo nagrinėti savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai bei partijos lyderio rinkimų klausimas. Konservatoriams džiūgaujant dėl savivaldos rinkimų rezultatų, kuriuose partija pelnė 249 mandatus, partijos Politikos komiteto pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis pasiūlė pernelyg nesigirti pergalėmis. Jis priminė, kad didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Kaunas ar Panevėžys, konservatoriai gali likti už valdančios koalicijos borto.

V. Landsbergis sakė: „Siūlyčiau (iš rezoliucijos) išbraukti, kad mes nugalėjome (rinkimuose). Kad didžiausio rinkėjų pasitikėjimo sulaukėme Kaune, Panevėžyje – viskas gerai, bet kad mes nugalėjome didžiuosiuose miestuose Kaune ir Panevėžyje, siūlyčiau išbraukti ir nesigirti pakartotinai, tuo labiau kad nelabai aišku, kaip ten bus“. Galima sakyti, kad Kaune valdančią koaliciją be konservatorių gali suformuoti verslininkas Visvaldas Matijošaitis, o Panevėžyje iniciatyvą perėmė socialdemokratai. V. Landsbergis kalbėjo apie siūlytą rezoliucijos projektą, kuriame teigiama, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) nugalėjo „net 11 miestų ir rajonų“ ir įveikė „opoziciją beveik visuose didžiuosiuose miestuose“.

Rezoliucijos projekte buvo rašoma: „Nugalėjome net 11-oje miestų ir rajonų. Esame pirmi ir sulaukėme didžiausio rinkėjų pasitikėjimo Kaune, Panevėžyje, Radviliškyje, Alytaus rajone, Pasvalyje, Lazdijuose, Palangoje, Skuode, Kretingoje, Molėtuose, Anykščiuose. Įveikėme opoziciją beveik visuose didžiuosiuose miestuose. Nugalėjome didžiuosiuose miestuose Kaune, Panevėžyje. Tarp partijų geriausiai pasirodėme Vilniuje, pagerinome pozicijas ir likome antri Klaipėdoje, esame aukštesnėje vietoje ir Šiauliuose“. Rinkimų rezultatais ypač gyrėsi TS-LKD pirmininkas premjeras Andrius Kubilius, aiškindamas, jog partija turi galimybių laimėti ir 2012 metų Seimo rinkimus.

„Rezultatai neblogi todėl, kad visi laukė, kad mes būsime sutriuškinti ir visokios apklausos tariamai rodė, jog opozicija, ypač socialdemokratai, laimės milžiniška persvara. Neįvyko nei to, nei to. Ir tai yra didžiausias mūsų laimėjimas /.../“, – aiškino A. Kubilius. Be kitų dalykų, A. Kubilius užsiminė ir apie siekius įgyvendinti sąžiningumo principus visuose valstybės sektoriuose – politikoje, versle ir žiniasklaidoje. Pasak A. Kubiliaus, pastaruoju metu atsiranda vis daugiau verslininkų, kurie dirba sąžiningai, todėl šiuo metu skaidrumo principus būtina įtvirtinti ir žiniasklaidoje.

„Energetikos pertvarka ir apsigynimas nuo nesaugių atominių elektrinių aplink Lietuvą – pats svarbiausias prioritetas, pensijų sistemos reforma, įskaitant ir sumažintų pensijų atstatymą bei vėlesnį jų kompensavimą, – dar vienas labai svarbus darbas ir, be abejo, skaidrumas, sąžiningumas, padorumo principų įgyvendinimas visuose valstybės gyvenimo sektoriuose“, – pasakojo premjeras. „Kai kalbame apie skaidrumą ir sąžiningumą, mes daug dėmesio skiriame politinės erdvės išskaidrinimui. Mes galvojame, kaip priversti politikus elgtis skaidriai, bet tai turi liesti ir verslo bendruomenę, o ypač žiniasklaidą“, – pridūrė A. Kubilius. Liūdniausia padėtis, pasak premjero, yra viešoje erdvėje ir žiniasklaidoje. Šioje srityje neveikia savireguliacija, kuriai įtaką daro neskaidrus kapitalas, nė kiek neužsimindamas apie sąlygas, į kurias atvedė jo politika, nukreipta sunaikinti lietuvišką spaudą.

Konservatoriams priklausantys dabartiniai Vilniaus ir Kauno merai Raimundas Alekna bei Andrius Kupčinskas išreiškė viltį, kad TS-LKD sugebės išlaikyti pakankamą politinę įtaką didžiausiuose šalies miestuose. R. Alekna ragino konservatorius nežiūrėti kreivai į antrą vietą Vilniuje per rinkimus užėmusius lenkus ir leido suprasti, kad TS-LKD Vilniuje gali bandyti su Lenkų rinkimų akcijos atstovais sudaryti valdančiąją koaliciją, o dabartinis Kauno vadovas Andrius Kupčinskas teigė tikįs, kad konservatoriams, laimėjusiems rinkimus šiame mieste, pavyks nuo valdžios nustumti verslininko V. Matijošaičio judėjimą ir dar keturias partijas, tuoj po rinkimų pareiškusias apie ketinimus formuoti koaliciją, pasinaudojant „paksininkų“ atstovais.

Posėdyje buvo į miltus sumalti vadinamieji neonaciai ir jų „užtarėjai“. G. Songaila ir jo šalininkai, gynę teisę tautiškai susipratusiam jaunimui paminėti valstybines šventes, niekinančia prasme buvo pavadinti „šaknininkais“. Tokia prasme apie „radikalų“ eitynių pateisinimą kalbančius konservatorius kalbėjo Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Politikė taip pat teigė dėkojanti europarlamentarui V. Landsbergiui, kuris „gulė kryžiumi“ tautininkams mėginant prisijungti prie TS-LKD. „Aš tik noriu išreikšti pagarbą V. Landsbergiui už tai, kad kai gerbiami „šaknininkai“ bandė prisijungti prie TS-LKD, tai jis bemaž kryžiumi gulė ir norėjo tam pasipriešinti“, – aiškino ji. Seimo narys Emanuelis Zingeris taip pat pasipiktino minimomis eitynėmis, kuriose dalyvavo ir Vokietijos „nacionalistų“ organizacijų narys. Pasak E. Zingerio, ties buvusiais Gestapo rūmais, kur buvo kankinami žmonės, šią Kovo 11-ąją vokiškai skambėjo vos ne 1928 metų retorika. „Ar mes plauksime šita kryptimi, vėl klausysimės šitų garsų? Aš manau, kad mums tai yra svetima“, – piktinosi E. Zingeris.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija