2011 m. kovo 25 d.
Nr. 23
(1903)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Pirmasis socialinis būstas Šakiuose per 20 nepriklausomybės metų

Gintarė Martinaitienė

Šiuolaikiškai pastatytas naujasis
24 butų socialinis būstas traukia
akį. Akivaizdu, kad iš beveik 240
laukiančių eilėje bus ir nepatenkintų,
tačiau visų poreikių patenkinti
tiesiog neįmanoma

Šakių savivaldybėje išdalinti
raktai pirmiesiems naujojo
socialinio būsto gyventojams

Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis
Kuncaitis (kairėje) ir seniūno
pavaduotojas Alvydas Balaševičius
aprodė gyvenamąsias patalpas,
paaiškino, kaip reguliuoti
šildymą, naudotis prietaisais

Naująjį būstą pašventinęs
vikaras kun. Arminas
Lukoševičius gyventojams
linkėjo palaimingo gyvenimo

Merginos, gavusios raktus
nuo būsto, neslėpė džiaugsmo

Per dvidešimt nepriklausomybės metų Šakiuose pastatytas pirmasis 24 butų socialinis būstas jau mėnesį džiugina naujuosius gyventojus. Pirmumo teisę pagal įstatymą gauti būstą turėjo našlaičiai ir neįgalieji, tačiau keletas butų atiteko ir jaunoms šeimoms.

Įteikė raktus

Šakiuose, Kęstučio gatvėje, pastatytas socialinis būstas yra pirmasis būstas pastatytas per dvidešimt nepriklausomybės metų. Neseniai namas, kuriame suprojektuoti 8 vieno kambario ir 16 dviejų kambarių butų buvo priduotas statybų užbaigimo komisijai ir perduotas seniūnijai, o vasario pabaigoje gyventojams buvo oficialiai įteikti raktai. Raktus gyventojams teikdami meras Juozas Bertašius, administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, seniūnas Alfonsas Jakas, pavaduotojas Alvydas Balaševičius, UAB „Šakių vandenys“ padalinio vadovas Mindaugas Viltrakis ragino gyventojus gyvenamąsias patalpas prižiūrėti atsakingai, saugoti ir tausoti tai, ką gavo. „Suprantama, kad šiandien jums yra šventė. Svarbiausia, kad užtektų pinigų, būtų sveikatos ir viskas jums sektųsi“, – teikdamas raktus kalbėjo J. Bertašius. „Žinoma, ir per daug neįsijauskit, nes visgi būstas yra socialinis. Turit suprasti, kad tai jūsų turtas, už kurį jūs atsakote, kurį turite saugoti, taupyti bei naudoti racionaliai“, – kalbėjo seniūnas A. Jakas.

Turėjo ir patys apsigalvoti, ir atitikti reikalavimus

Pagal įstatymą pirmumo teisę gauti būstą turi našlaičiai, po jų – neįgalieji. Tačiau nemaža dalis eilėje laukusiųjų, ypač neįgaliųjų, būsto atsisakė, tad buvo atrinkti gyventojai ir iš jaunų šeimų sąrašo. Buvo ir tokių atvejų, kad nors gyventi bute žmonės ir norėjo, tačiau gyvenamasis plotas neatitiko keliamų reikalavimų ir pagal šeimos narių skaičių buvo per mažas. Pagal daugelio našlaičių šeimyninę situaciją, jie galėjo pretenduoti į aštuonis vieno kambario butus, kurių bendras gyvenamas plotas yra 29 kvadratiniai metrai, o dviejų kambarių butų bendras plotas siekia nuo 49 iki 52 kvadratinių metrų.

Žinoma, kaip ir visuomet tokiose situacijose kažkas džiaugiasi, kažkas pavydi, kažkas jaučiasi nuskriaustas ir panašiai. Tačiau, kaip patikino Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, skirstant butus buvo remiamasi visais galiojančiais įstatymais bei keliamais reikalavimais. Turėjo atitikti ir gaunamos pajamos, ir turimas turtas, ir gyvenamasis plotas, numatytas vienam asmeniui. Ne kartą akcentuota, kad nors daugelį būstas traukia šiuolaikiškumu, tačiau tai nėra nemokamas ar visam gyvenimui suteikiamas gyvenamasis plotas. „Tai yra nuomojamas ir laikinas būstas. Mėnesiui nuomos kaina yra nuo 47 litų iki 65 litų, tačiau jūs patys turėsite susimokėti ir visus patarnavimo mokesčius. Jei kažkam priklausys kompensacijos, tuomet jos ir priklausys, bet pajamų deklaracijas turėsite teikti kas treji metai ir jeigu jūsų socialinė situacija pagerėtų, būstą turėtumėte apleisti. Iškeldinimo procedūrą turėtume pradėti ir tuomet, jei šešis mėnesius nemokėtumėte nuomos“, – gyvenimo name niuansus dar pirmojo susitikimo metu dėstė E. Grigaitienė.

Planuoja įsikelti per mėnesį

Gyventojams mokesčiai skaičiuojami nuo vasario 14 dienos, kai buvo pasirašytas sprendimas dėl gyvenamųjų patalpų nuomos. Tad gavusieji būstus raginami kuo greičiau sudarinėti sutartis su UAB „Šakių vandenys“, UAB „Šakių šilumos tinklai“ AB „Lesto“, AB „Šakių dujų ūkis“. Norintieji galės sudarinėti ir daugiau sutarčių, tarkim, dėl interneto tiekimo ar kabelinės televizijos, nes reikalingi kabeliai yra atvesti. Kaip kalbėjo savo butuose apsilankę gyventojai, įsikelti į juos daugelis planuoja ne greičiau nei per mėnesį, nes reikia ir baldus susivežti, ir įsikurti. Tačiau tikriausiai delsti per daug neplanuoja nė vienas, nes nors ir negyvens, mokesčius mokėti turės. Tiesa, kaip tikino daugelis specialistų, sąskaitos už šildymą šiame būste turėtų būti 30–40 procentų mažesnės nei kituose Šakių daugiabučiuose, nes namo šiluminė varža ypač gera. Namas bus šildomas gamtinėmis dujomis, įrengta ne centrinio, o autonominio šildymo sistema, tad kiekvienas gyventojas galės bute palaikyti tokią šilumą, kokios pageidauja. Gyventojų patogumui yra įrengti atskiri vandens, elektros, šilumos apskaitos prietaisai. Butuose jau stovi nupirktos dujinės orkaitės, taip pat yra ir kriauklės, kurias gyventojai turės pasiimti iš seniūnijos. Jeigu kiltų kokių nesklandumų, savivaldybės administracija ragino visuomet kreiptis ir ieškoti problemų sprendimo būdų, o ne panikuoti. Belieka tikėtis, kad begalinis džiaugsmas, tryškęs iš naujųjų gyventojų akių, išliks ne tik raktų dalijimo dieną, bet ir po kurio laiko.

Namas traukia šiuolaikiškumu

Neaišku, ar namas tikrai bus prižiūrimas taip, kaip dabar tikisi specialistai, nes ne paslaptis, kad dažnai socialiniai būstai yra apleisti, neprižiūrimi, o gyventojai vengia mokėti mokesčius. Be to, našlaičiams dažnai trūksta tam tikrų įgūdžių tvarkytis buityje ar su finansais. Žinoma, negalima atskirų pavyzdžių vertinti vienareikšmiškai, tačiau kaip bus iš tikrųjų, parodys tik laikas. Bet niekas nepaneigs ir to, kad naujasis, šiuolaikiškai pastatytas būstas traukia akį. Tiesa, dėl lėšų taupymo buvo koreguotas namo projektas ir tai leido sutaupyti daugiau nei milijoną litų – nuo 6 mln. 50 tūkst. litų iki 5 mln. 100 tūkst. litų. Aplink namą, vietoj numatytų klinkerio plytelių, yra išklotos paprastos trinkelės, vietoj turėjusių būti brangesnių aliuminių laukujų durų sudėtos plieninės. Visų butų durys į laiptinę yra šarvuotos. Šį šiuolaikišką daugiabutį namą statė ne vieno objekto Šakių rajone rangovas – Prienų UAB „Rūdupis“.

Šakiai
Dariaus Pavalkio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija