2011 m. kovo 30 d.
Nr. 24
(1904)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Europos vadovų taryba pritarė AE testavimo programai

Praėjusią savaitę Briuselyje dirbusi Europos vadovų taryba (EVT) patvirtino savo išvadas dėl Europos atominės energetikos raidos gairių, atsižvelgę į situaciją po Japonijos atominių elektrinių incidentų. EVT darbe dalyvavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pateikė tarybai konkrečius siūlymus, kuriais siekiama padidinti atominės energetikos saugumą ES kaimynystėje esamose ir planuojamose jėgainėse. Vadovų taryboje nebuvo jokių aštresnių diskusijų dėl Lietuvos siūlymų, susijusių su ES energetiniu saugumu. Prezidentūros pranešime rašoma: „Europos vadovų taryboje mes nusprendėme, kad Europai ir šalims aplink Europą yra labai svarbu, kad atominė energetika būtų kuo saugesnė. Visi Lietuvos tikslai buvo pasiekti, Europos vadovų taryba pritarė Lietuvos pasiūlymams, kad patikimumo testai būtų atliekami visoms esančioms Europos Sąjungoje ir už ES ribų branduolinėms jėgainėms. Taip pat pritarta ir mūsų reikalavimui, jog ši patikra būtų taikoma ir jau esamoms, ir planuojamoms statyti atominėms elektrinėms. Europos Sąjunga šių reikalavimų sieks išnaudodama visas tarptautines organizacijas“. EVT įpareigojo Europos Komisiją parengti konkrečią koncepciją, kaip Europos Sąjungos branduolinės saugos reikalavimai turės būti taikomi kaimyninėms šalims, atsižvelgiant į jų jėgainių patikrų rezultatus ir tarptautinių įsipareigojimų atitikimą.

 Lietuva dar negavo iš Baltarusijos tarptautinių teisės aktų atitinkančios atominės elektrinės (AE) poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos, nors Baltarusija skelbiasi vertinimą jau baigusi. Klausiamas, kaip EVT gali paveikti kaimynines Baltarusiją ir Rusiją, pareiškusias apie ketinimus statyti AE prie pat Lietuvos sienų, prezidentės spaudos atstovas Linas Balsys sakė, kad šie dalykai turės atsispindėti „tolesnių veiksmų programoje, kurią turės paruošti Prezidentė ir Vyriausybė“. Ši programa, kurioje aktyviai dalyvaus ir Europos Komisija, turėtų maksimaliai padidinti branduolinės saugos reikalavimus. Kai kurių apžvalgininkų teigimu, EVT išvada tėra deklaracija, kurią vargu ar vykdys į ES neįeinančios valstybės.

Jau anksčiau europarlamentaras Vytautas Landsbergis pareiškė, kad Vyriausybė turi kelti grėsmės dėl Lietuvos pasienyje, Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado srityje, planuojamų statyti atominių elektrinių klausimą Europos Sąjungos (ES) institucijose. Pasak jo, tokių elektrinių statybos Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje kelia grėsmę Neries ir Nemuno baseinui ir Kuršių marioms, o katastrofos atveju – ir Lietuvos egzistavimui. „Mūsų partijos įtaka Vyriausybėje turi reikštis grėsmių iškėlimu į Europos Tarybos (ET) ir Europos Komisijos (EK) lygmenį ir nuolatiniu monitoringu sudarant ekspertų ir politikų grupę prie Vyriausybės. Kur pavojus Lietuvos valstybei, nieko nebus per daug“, – TS-LKD tarybos posėdyje kalbėjo europarlamentaras. Pasak V. Landsbergio, dėl naujų ekologinių praradimų ir grėsmių turi būti atsiklausta ir krašto gyventojų bei kaimynų.

Iš neeilinės Europos Sąjungos (ES) energetikos tarybos grįžęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtino, kad Lietuva turi svertų pakeisti Baltarusijos planus statyti naują atominę elektrinę (AE) 50 km nuo Vilniaus. Seimo pavasario sesijoje jis sako teiksiąs specialų įstatymo projektą, kuriame ir bus numatyti šie svertai. Tačiau daugiau detalių jis nenorėjo atskleisti.

„Mes manome, kad turime svertų. Dabar svarstome ir, manau, teiksime įstatymą, kuris leistų pritaikyti tam tikrus svertus. Šiandien dar yra per anksti apie juos kalbėti, kol neturime projektų. Galimi įvairūs variantai, pirmiausiai galimas mūsų įstatymas, tačiau galime pasvarstyti ir pasiūlyti tam tikrą direktyvą Europos Komisijai. Pirmiausiai reikia kalbėtis su Europos Komisija, tada matysime, kokius tolesnius žingsnius reikia žengti“, – praėjusį trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė ministras. Jis tvirtino taryboje išsakęs griežtą poziciją dėl aplink Lietuvą planuojamų naujų AE ir sulaukęs kitų šalių palaikymo. „Aš išsakiau kategorišką prieštaravimą. Tos AE (Kaliningrado ir Baltarusijos – red.) turi atitikti saugumo reikalavimus, turi būti atliktas ne imituojamas, bet realus poveikio aplinkai vertinimas ir tai buvo išgirsta“, – teigė A. Sekmokas. Premjeras Andrius Kubilius šių planų nenorėjo komentuoti: „Jūs klauskite A. Sekmoko, aš negaliu komentuoti. Kai parengsime, tai ir komentuosime“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija