2011 m. balandžio 1 d.
Nr. 25
(1905)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Laikas ir žmonės

Šiuolaikiškiausia  bibliotekininkė

Gintarė Martinaitienė

Slavikų bibliotekininkė
Algimanta Kuncaitytė
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Projektas „Bibliotekos pažangai“ pristato įdomiausius, iniciatyviausius ir šiuolaikiškiausius Lietuvos bibliotekininkus. Iš Šakių rajono pasiūlyta 34-erius metus Slavikų bibliotekininke dirbanti Algimanta Kuncaitytė.

Algimanta Vilniaus kultūros mokykloje įgijo bibliotekininkės specialybę. Projektui bibliotekininkę pristačiusi seniūnijos bendruomenės centro vadovė Renata Baltrušaitienė vos spėja vardyti iniciatyvios ir veiklios moters pasiekimus: jos iniciatyva Slavikų kaime yra įrengtas viešasis interneto prieigos taškas, kuriuo bendruomenė naudojasi jau penktus metus. Moteris nuolat dalyvauja organizuojant bendruomenės kultūrinius renginius, renka krašto istorinę medžiagą ir ją kaupia, rengia ir leidžia lankstinukus bei bendruomenės informacinį leidinį „Slavikietis“. Bibliotekininkės iniciatyva tradiciniu tapo poezijos ir muzikos vakaras gamtoje – „Poezijos rudenėlis“. „Algimanta nuolat tobulina įgūdžius, dirba su informacinėmis technologijomis, skatina ir padeda bendruomenei aktyviai jomis naudotis. Taip pat skatina vaikus skaityti knygas, organizuoja bibliotekoje pažintines popietes, palaiko glaudžius ryšius su seniūnijoje esančiomis organizacijomis“, – apie A. Kuncaitytę kalba bendruomenės centro vadovė.

Tačiau pati bibliotekininkė nelinkusi klausytis pagyrų. R. Baltrušaitienė įspėja, kad „Algimanta pyksta, kai mes dėkojame, bet tikrai be jos neįsivaizduojame renginių ar bendruomenės gyvenimo.“ „Nesijaučiu daranti ką nors išskirtinio“, – ne kartą pokalbio metu teigė bibliotekininkė. Nors lentynoje puikuojasi ne vienas padėkos raštas, A. Kuncaitytė teigia tiesiog dirbanti savo darbą. Į darbą iš namų, esančių pamiškėje, ji kasdien keliauja tris kilometrus. Nesvarbu, ar saulė šviečia, ar lietus lyja, ar per pusnis reikia bristi. „Toks gyvenimas, ką padarysi“, – sako moteris, nelinkusi dejuoti ar keiksnoti likimo, kad dirba kaimo bibliotekėlėje ir gyvena ne mieste.

Pašnekovė pripažįsta, kad šiais laikais neužtenka tik paduoti knygą – būtina organizuoti renginius, bendrauti su žmonėmis, rengti projektus. Paklausta, ar įsivaizduoja, jog galėtų dirbti kokį kitą darbą, abejoja. „Nežinau. Arba tai turėtų būti labai kūrybiškas, arba visiškai konkretus“, – svarsto A. Kuncaitytė. O kūrybinių minčių jai netrūksta: ji ir mezga, ir karoliukus veria, ir veltinį velia.

Skaitytojų Slavikų bibliotekoje kol kas pakanka. Per metus, pasak A. Kuncaitytės, apsilanko apie 200 skaitytojų, o lankytojų būna dar daugiau. Be to, kiekvieną dieną žmonės gali naudotis internetu, mažiesiems įrengtas atskiras kampelis, kur jie pagal savo pomėgius ar amžių gali rasti tinkamą leidinuką.

Ir tą dieną, kai kalbėjomės su bibliotekininke, Slavikų bibliotekoje buvo organizuojama padėkos popietė. Nors į naująsias patalpas biblioteka persikėlė dar birželį, tačiau nebuvo progos visiems padėkoti. Tad ir pokalbio metu ji vis dirsčioja į nebaigtą rašyti renginio plakatą, o mintys sukasi apie tai, kad dar reikia parsivežti ir parodėlę, kuri bus eksponuojama, ir susidėlioti paskutiniuosius renginio štrichus. „Labai smagu, kad pagaliau galime dirbti šviesiose ir jaukiose patalpose, tad ir norisi visiems padėkoti, pabūti kartu“, – sako A. Kuncaitytė.

Slavikai, Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija