2011 m. balandžio 8 d.
Nr. 27
(1907)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Afganistane – vėl didžiulė smurto banga

Nuo kovo 30 dienos padėtis Afganistane vis labiau kaista. Balandžio 1 dieną viename didžiausių šalies miestų Kandahare prasidėjo masinės riaušės ir valdžios įstaigų bei tarptautinių organizacijų būstinių pogromai. Ši smurto banga kilo kovo 21 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose protestantų pastoriui Teriui Džonsui viešai sudeginus Koraną. Šis aktas sukėlė didžiulę protestų bangą Afganistane, o per prasidėjusius smurto išpuolius Kandahare jau žuvo per 100 žmonių, daugiau kaip 150 žmonių sužeista. Tarp žuvusiųjų daug užsieniečių – norvegų kariuomenės pulkininkė Siri Sker, humanitarinės pagalbos darbuotojai Joachimas Dungelis iš Švedijos ir Filaretas Motko iš Rumunijos. Žuvo ir keli aukštesnio rango afganų policijos pareigūnai.

(Balandžio 3 dieną minia šturmavo ir Mazar-Šarifo mieste esantį Jungtinių Tautų biurą. Buvo nužudyti septyni biuro darbuotojai – iš Švedijos, Danijos ir Nepalo atvykę diplomatai, o rusas Pavelą Jeršovą išgelbėjo tik laimingas atsitiktinumas. Jis ėjo į derybas su karingai nusiteikusia minia, bet niekas nenorėjo su juo kalbėtis. P. Jeršovas buvo sumuštas, nuvilktas į dykvietę ir ten paliktas. Dykvietėje jis atsitrenkė galva į akmenį ir prarado sąmonę. Jį atvilkę afganai pamanė, kad jis miręs. P. Jeršovas už pusvalandžio atgavo sąmonę ir pradėjo šliaužti per dykvietę. Jį surado afganų policijos pareigūnas ir automobiliu nuvežė į ligoninę. Gydytojai, apžiūrėję jį, pareiškė, kad P. Jeršovas greitai pasveiks. Tuo tarpu kiti Jungtinių Tautų biuro darbuotojai buvo žiauriai nužudyti – keli sušaudyti, kiti subadyti peiliais, dviems net nukirstos galvos.

 Balandžio 2–4 dienomis masinės riaušės vyko ir kai kuriuose kituose Afganistano miestuose. Iš viso nužudyta per 130 žmonių, nuniokotos policijos nuovados ir tarptautinių organizacijų būstines.

O pastorius T.  Džonsas toliau rengia provokacijas. Jis jau viešai paskelbė, kad balandžio 22 dieną organizuos demonstraciją prie JAV didžiausios mečetės Dirborno mieste. Šio Floridos pastoriaus veiksmai skatina priešpriešą tarp krikščionių bei islamo pasekėjų. Kyla klausimas, ar šis pastorius yra nuožmus fanatikas, gal ir nesuvokiantis savo veiksmų esmės, ar jis yra tam tikrų grupuočių įtakoje esantis provokatorius, už savo veiksmus gaunantis nemažus pinigus.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija