2011 m. balandžio 29 d.
Nr. 32
(1912)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Priešvelykinė mugė „Auksalio kupkas“

Rūta Averkienė

„Auksalio kupko“ meistrų meistras,
tautodailininkas, medžio drožėjas
Algirdas Juškevičius (centre),
antrą vietą užėmusi riešinių
meistrė Nijolė Jakavonienė
ir trečiąją vietą užėmęs
medžio drožėjas Marius Kibildis

Balandžio 16-ąją, šeštadienį, Varėnos centre smagiai vyko pirmą kartą suorganizuota priešvelykinė mugė „Auksalio kupkas“. Joje dalyvavo, savo rankomis pagamintais dirbiniais bei gaminiais prekiavo, amatus bei kūrybinį procesą pristatė daugiau kaip penkiasdešimt tautodailininkų, amatininkų, ūkininkų, sodininkų, verslo įmonių, kaimo bendruomenių atstovų ir nagingų Dzūkijos žmonių iš Varėnos, Alytaus, Lazdijų rajonų, Alytaus ir Druskininkų miestų. Šventės pabaigoje buvo apdovanoti nagingiausi mugės meistrai.

Kaip sakė viena iš renginio koordinatorių Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, šios mugės tikslas – puoselėti ir skleisti senuosius dzūkų amatus, verslus, tradicijas, kad prieš šv. Velykas Varėnos miesto gyventojai ir svečiai turėtų galimybę nusipirkti autentiškų, Dzūkijos meistrų rankomis sukurtų dirbinių. Anot jos, nors mugė vyko pirmą kartą, tačiau buvo tikrai vykusi. „Auksalio kupką“ planuojama organizuoti kasmet prieš didžiąsias pavasario šventes. „Tikiuosi, kad kitais metais aktyviau dalyvaus Dzūkijos nacionalinio parko atstovai bei kiti Varėnos krašto meistrai. Juk mūsų kraštas garsėja senųjų dzūkų amatų puoselėtojais, turtingas kuriančiais žmonėmis“, – sakė R. Svirskienė.

Renginio dalyvius ir lankytojus pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Elvinas Jankevičius: „Ši mugė Varėnai – puiki proga parodyti, kokiais darbščiais ir kūrybingais žmonėmis turtingas Varėnos rajonas ir visa Dzūkija, kurioje gerbiamos ir tebepuoselėjamos iš tėvų ir senelių perimtos senosios dzūkų tradicijos, amatai, kulinarinis paveldas. Ši šventė – tai tam tikras pagarbos vainikas Dzūkijos kūrėjams, visų dzūkų šventė. Tikimės, kad ji taps tradicinė ir išaugs į didelį pavasarinį festivalį, kuris skelbs pavasario darbų pradžią“.

„Auksalio kupko“ šventėje liaudiškos muzikos ir dainų kvietė pasiklausyti archaiško folkloro vyrų grupė „Ugniavijas“ ir liaudiškos muzikos kapela „Vija pinavija“ iš Vilniaus, liaudiškos muzikos kapelos „Vienaragis“ iš Merkinės, „Periodas“ iš Varėnos, Kibyšių ir Perlojos liaudiškos muzikos kapelos, etnografiniai ansambliai „Nedzingėnai“ iš Nedzingės ir „Verbena“ iš Matuizų bei Senosios Varėnos vaikų folkloro ansamblis „Serbenta“.

Pabaigoje buvo paskelbti ir keramiko Petro Pretkelio juodosios keramikos taurėmis apdovanoti geriausi mugės meistrai. Juos, atsižvelgdami į amato kūrybinio proceso pristatymą, autentiškumą, dzūkiškų tradicijų puoselėjimą ir išsaugojimą, išrinko ir įvertino šventės komisija.

„Auksalio kupko“ meistrų meistru pripažintas tautodailininkas, medžio drožėjas Algirdas Juškevičius, antroji vieta atiteko riešinių meistrei Nijolei Jakavonienei, trečioji vieta skirta medžio drožėjui iš Žilinų Mariui Kibildžiui. Mugės dalyvius sužavėjo jo pagaminti žaismingi inkilai, kaukės ir kiti dirbiniai.

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija