2011 m. gegužės 6 d.
Nr. 34
(1914)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Priešvelykinis pasižmonėjimas

Bronius VERTELKA

Retokai virbalus iš rankų
paleidžia Tekoriškių kaimo
gyventoja Valerija Belevičienė

Mokytoja Gražina Gelažinienė –
puiki eiliuotoja ir skaitovė

Kulbių kaimo gyventoja
Janina Bikinienė savo
sodyboje įkūrė muziejų

Didįjį Penktadienį Trakiškio bendruomenės namuose vyko tautodailės, amatų ir poezijos renginys „Darbščių rankų ir žodžio meistrai“. Šįkart šeimininkavo moterys, dalyvavo ir grupė jaunimo.

Uždegus žvakę ir sugiedojus giesmę, kūrėjos pristatė savo dirbinius. Didelio dėmesio sulaukė Valerijos Belevičienės iš Tekoriškių kaimo darbai. 77 metų buvusi mokytoja nustebino megztais skėčiais. Pirmąjį dovanojo anūkei sutuoktuvių proga. Sodietė parodai atnešė jau devintą iš plonyčių linų siūlų numegztą skėtį. Kulbių kaimo gyventoja Janina Bikininė, skaičiuojanti 84 metus, savo sodybos klėtyje įkūrė senovę menančių daiktų muziejų. Danguolė Tarutienė iš Trakiškio, irgi žinoma mezgėja, atnešė megztų kojinių ir šlepečių. O trakiškietės Danutės Kirsnienės mezginius rekomenduoja nešioti net gydytojai.

Vaizdelį vietine tarme pasakojo Kurganavos pagrindinės mokyklos šeštokė Sonata Drevinskaitė. Didįjį Penktadienį J. Bikinienė iš Kulbių siūlė valgyti kaimiškus barščius, užtrintus silke. Senolė kvietė jų paragauti ir pasakė receptą. Įvairių nutikimų vaizdingai paporino V. Belevičienė, savo sukurtas eiles deklamavo Valerija Jagelienė iš Venslaviškio. Kurganavos pagrindinės mokyklos mokytoja Gražina Gelažinienė eiliuotai rašo apie Trakiškį ir jo žmones, apie visa tai, ką ji geriausiai pažįsta. Pavasarį Miežiškiuose vykusioje rajono moterų pasakotojų šventėje-konkurse „Pilimutės šposai“ trakiškietė pelnė kūrybingiausios eiliuotojos prizą.

Susėdus prie bendro vaišių stalo netrūko geros nuotaikos ir kalbų. Šnekėjo ir apie didžiąsias blogybes – emigraciją bei didžiulį nedarbą, alkoholizmą. Šventę sumaniai vedė bendruomenės namų vadovė Vilija Šaparnienė.

 Trakiškis, Panevėžio rajonas
 Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija