2011 m. gegužės 13 d.
Nr. 36
(1916)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Teismas E. Kusaitę paleido iš Lukiškių

Antradienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad pasikėsinimu surengti teroro aktą Rusijoje kaltinta klaipėdietė Eglė Kusaitė balandžio 21-ąją buvo suimta nepagrįstai, todėl turi būti paleista iš Lukiškių kalėjimo. E. Kusaitės ir jos advokato skundą išnagrinėjęs teisėjas Albinas Bielskis vis dėlto teigė, kad teismui pateikti duomenys rodo, jog E. Kusaitė „sistemingai pažeidinėjo“ Generalinės prokuratūros sprendimu E. Kusaitei paskirtas kardomąsias priemones – be prokuroro leidimo nepasišalinti iš gyvenamosios vietos, nebendrauti su Rusijoje suimtais Apti ir Aišat Magmadovais bei su jais susijusiais asmenimis. Tačiau teismas priėjo išvados, kad kardomosios priemonės tikslai gali būti pasiekti ir nelaikant E. Kusaitės suimtos. Teismas nusprendė, jog pati griežčiausia kardomoji priemonė E. Kusaitei negali būti skirta, nes ikiteisminis tyrimas jau baigtas, o byla perduota teismui. Pasak teisėjo, E. Kusaitė turėjo teisę susipažinti su Magmadovų parodymais. Teismas nustatė, kad kaltinamoji tiesiogiai su Rusijoje gyvenančia suimtųjų motina apie parodymus nekalbėjo. Nuspręsdamas paleisti E. Kusaitę į laisvę teismas taip pat atsižvelgė, kad kaltinamoji visada atvykdavo į teismo posėdžius ir netrukdė teismui.

Išgirdusi teisėjo nutartį ilgų persekiojimų ir kančių paveikta E. Kusaitė padėkojo: „Ačiū labai“. Konvojaus pareigūnai paleido ją teismo salėje. Išlaisvinta E. Kusaitė su žurnalistais nenorėjo bendrauti, sakėsi neturinti sveikatos ir norinti kuo greičiau grįžti namo. Į klausimą, kodėl į Rusiją išsiuntė terorizmo bylos duomenis, E. Kusaitė sakė, kad bylų nėra perdavusi – ji tik perdavė informaciją Rusijos generaliniam prokurorui Čaikai, kad Magmadovai nekalti, ir paprašė juos paleisti. Išvykti į Maskvą ji norėjusi tik tam, kad padėtų jiems duodama parodymus. Eglės motina liko patenkinta teismo sprendimu: „Taip ir turėjo būti, nors nelabai tuo tikėjau“. Motina sakė, kad jokių rimtesnių pažeidimų Eglė tikrai nepadarė, o kaltinimas, jog jinai norėjo vykti į Rusiją, „buvo jų pačių paskleistas prieš porą mėnesių, o Eglė tą klausimą tik nesislėpdama garsiai svarstė“. Motina sakė, kad dukros dokumentai visą laiką buvo pas prokurorą, todėl ji neturėjo jokios galimybės ir noro savarankiškai vykti. Ji tiktai svarstė, ar tiktų jai vykti duoti parodymų, jeigu vežtų prokurorai.

Tačiau prokurorai ir toliau pasirengę psichologiškai kankinti merginą. Valstybės kaltinimą byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda sakė, kad dabar E. Kusaitei galioja anksčiau paskirtos kardomosios priemonės, be to, prokuratūra svarstys, ar nereikėtų sugriežtinti apribojimų kaltinamajai. E. Kusaitė ir toliau kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą  ir  siekė sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai, kad susisprogdinimo metu būtų nužudyta „kiek galima daugiau žmonių“ ir šiais veiksmais būtų įbauginti žmonės.

Bylą nagrinėjant teismas „išaiškino“, kad E. Kusaitė bendravo su Rusijoje gyvenančių Magmadovų motina, be to, išreiškė norą išvykti į Maskvą, taip pat išsiuntė „grasinančią“ SMS žinutę ikiteisminį tyrimą byloje atlikusiam prokurorui Justui Lauciui. Jeigu prokuroras Laucius nusprendė, kad telefonas gali atlikti pistoleto vaidmenį, ir dėl to pareikalavo suimti merginą, tai ir kaltinimas teroru, matyt, yra iš piršto laužtas.

Visą laiką E. Kusaitės teismo procesą stebi Lietuvos žmogaus teisėjai ir buvę disidentai. Jie nenuleidžia rankų, stengdamiesi apginti merginą, kurią dar nuo vaikystės, maždaug 13 metų, „tyrė“ ir provokavo VSD agentai ir pareigūnai. Pateikiame neseniai parengtą jų kreipimąsi į Lietuvos Respublikos vadovus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija