2011 m. gegužės 18 d.
Nr. 37
(1917)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

„Nepatogūs“ V. Antanavičiaus darbai – Šakiuose

Gintarė Martinaitienė

Vitas Daniliauskas (kairėje)
už indėlį puoselėjant meną
„Varpe“ Valentinui Antanavičiui
įteikė mokyklos ordiną

Gegužės 6 dieną Šakių rotušėje atidaryta jubiliejinė dailininko Valentino Antanavičiaus 75-ečiui skirta darbų paroda. Susirinkusieji dėkojo už galimybę pamatyti netradicinius dailininko darbus, o jis pats teigė, jog tiesiog eina ta kryptimi, kuri jį traukia.

V. Antanavičius gimė Šakių rajone, Kuklikiuose, tačiau, kaip pats pripažįsta, gimtinę ir savąjį kraštą iš naujo atrado prieš penkiolika metų. Tiesa, šis žymus dailininkas vertinamas nevienareikšmiškai: vieniems jo kūryba patinka, o kiti į ją žiūri gana skeptiškai. Parodos lankytojai taip pat pripažino, kad V. Antanavičius iš kitų išsiskiria savitu, gal net skausmingu požiūriu į gyvenimą. „Pažiūrėjus darbus galiu pasakyti, kad jie ir sukrečia, ir daug minčių atsiranda. Bet džiugu tai, kad būtent Šakiuose galime susipažinti su nepagražinta tikrove, nekomerciniu menu, kurio Lietuvoje tiek nedaug“, – kalbėjo dailininkė Lolita Rūgytė. Buvo laikas, kai būtent dėl to, jog šis dailininkas netilpo į meno rėmus nei idėjiniu, nei tematiniu požiūriu, jo darbai nebuvo niekur eksponuojami.

Vienas žymiausių asambliažo kūrėjų Lietuvoje savo kūrybą eksponavo Šakių rotušėje. Pagrindinis kūrinių veikėjas – sukonstruota žmogaus pavidalo figūra. Nors jo kūryba, kaip teigia specialistai, patyrė ir siurrealizmo, ir ekspresionizmo, ir dadaizmo įtaką, jis laikomas modernistu, kuris, ypač paskutiniuosiuose kūriniuose, atsigręžia ir į lietuvių liaudies dailę.

Pats dailininkas parodos lankytojams pripažino, kad jis tiesiog stengiasi eiti ta kryptimi, kuri labiausiai traukia. „Reikia eiti tik į save, o kitiems tikrai neįtiksi, nors ir sau įtikti yra labai sunku“, – kalbėjo parodos autorius.

Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas už indėlį puoselėjant meną „Varpe“ įteikė specialų mokyklos ordiną bei jubiliejinį mokyklos leidinį „Mes“. „Juk ir Jūs, dalyvaudamas mūsų Menų dienose, esate to „Mes“ dalis“, – teigė V. Daniliauskas.

V. Antanavičių sveikino rajono valdžios atstovai, kultūrininkai, menininkai.

Dariaus Pavalkio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija