2011 m. gegužės 18 d.
Nr. 37
(1917)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Talibai keršija...

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Gegužės 13 dieną galingas teroro aktas įvykdytas Pakistano Šabkadaro mieste, specialiųjų pajėgų rengimo centre.  Už jį atsakomybę prisiėmė Pakistano „Talibanas“. Teroro akto metu 83 žmonės žuvo, daugiau kaip 150 sužeista. Tarp žuvusiųjų yra ir keli aukšto rango kariškiai. Vienas jų jau septynerius metus užėmė elitinio specialiojo būrio vado pareigas, kitas – Pakistano specialiųjų pajėgų veteranas, dirbęs karinio parengimo patarėju. Didesnė dalis sužeistųjų išgabenti į Pešavaro ligonines. Čia jie atidžiai saugomi, nes Pešavaro mieste veikia gausios „Talibano“ grupės, mieste gyvena ir daug judėjimui prijaučiančių žmonių. Šiuo metu „Talibano“ judėjimas aktyviai veikia Pakistane ir Afganistane. Be to, šios organizacijos grupuotės ar  atstovai veikia Uzbekijoje, Kirgizijoje, Tadžikijoje, Turkijoje, Indijoje ir dar keliose šalyse. Ir kai kuriose Europos šalyse veikia „Talibano“ kuopelės. Šabkadaro miestas yra šiauriniame Pakistane. Už keliolikos kilometrų nuo miesto prasideda genčių kontroliuojamos teritorijos, kuriose centrinė Pakistano valdžia neturi jokios įtakos. Šias teritorijas valdo įtakingi genčių seniūnai ir „Talibano“ judėjimo lyderiai. Po teroro akto paskelbtame Pakistano „Talibano“ pareiškime teigiama, kad teroro aktas – tai kerštas už „Al Qaedos“ organizacijos lyderio O. Bin Ladeno nužudymą, kurį įvykdė amerikiečių specialusis būrys.

Pešavaro mieste gyvena apie 1,5 milijono žmonių, daugiau kaip 80 proc. jų yra puštūnų tautybės, likusieji – uzbekai, tadžikai, tamilai, chazarai, čigonai. 99 proc. Pešavaro gyventojų – musulmonai, be to, mieste susibūrusios ir krikščionių bei induistų bendruomenės. Vietos krikščionys ir induistai susiduria su smurto išpuoliais. 2010 m. gegužės mėnesį užpuolus vietos induistų šventyklą keli joje buvę žmonės sumušti, patalpos gerokai nusiaubtos. 2009 m. rudenį padegta Pešavare esanti katalikų bažnyčia, bet gaisrą pavyko laiku užgesinti. Bažnyčia buvo suremontuota ir vėl pradėjo veikti.

Gegužės 10 dieną Pešavare susprogdintas žurnalistas Nasrula Afridis. Jis įsėdo į prie prekybos centro pastatytą savo automobilį ir tuomet įvyko galingas sprogimas, N. Afridis žuvo vietoje. Šis žurnalistas savo straipsniuose minėjo konkrečius korupcijos faktus ir korumpuotų valdžios pareigūnų pavardes. Tad manoma, kad N. Afridžio nužudymas yra kerštas už jo aktyvią profesinę veiklą.

Po specialiųjų pajėgų rengimo centre įvykdyto teroro akto Pakistano specialiųjų tarnybų pareigūnai teigia, kad jau artimiausiu metu galimi kiti teroro aktai. Ir įvairių Europos šalių specialiųjų tarnybų pareigūnai sunerimę – teroristai gali įvykdyti teroro aktus, o kadangi jie veikia nedidelėmis grupelėmis ir dažnai net nesinaudoja tradicinėmis ryšio priemonėmis, susekti juos gana sudėtinga. Europoje veikia „Al Qaeda“ organizacijos grupės ir „Talibano“ judėjimo kuopelės, be to, teroro išpuolius gali įvykdyti ir iš kitur atvykę mirtininkai. „Laisvės“ radijo apžvalgininkas A. Sidikas teigia: „Kiek žinau, O. Bin Ladeno sunaikinimo operaciją organizavo ir vykdė amerikiečiai. Galbūt keli Pakistano pareigūnai ir žinojo apie šios operacijos rengimą, bet faktiškai viską planavo amerikiečių pareigūnai.

Nors kai apie Bin Ladeno gyvenamąją vietą – Abotabado mieste, netoli Pakistano karinės akademijos pastato – kalbama kaip apie sensaciją, tai galiu pasakyti, kad man tai jokia sensacija. Aš kėliau prielaidas, kad „Al Qaeda“ lyderis gyvena visai ne kalnuotame Afganistano ir  Pakistano pasienio regione, o būtent kuriame nors Pakistano mieste. Įdomu pastebėti ir tai, kad keli aukšto rango „Al Qaedos“ organizacijos veikėjai buvo nušauti arba suimti būtent Pakistano miestuose – Karačyje ir Lahore. Man teko kalbėtis su keliais Pakistano ekspertais. Jų nuomone, O. Bin Ladeno nužudymas sukels ištisą smurto bangą Pakistane, Afganistane ir Indijoje. Ir Europoje galimi teroro aktai. Be abejo, O. Bin Ladeno nužudymas – nemenkas smūgis „Al Qaedai“, bet tikrai negalime kalbėti apie šios organizacijos žlugimą. „Al Qaeda“ tiesiog persigrupuos ir toliau tęs savo veiklą“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija