2011 m. gegužės 20 d.
Nr. 38
(1918)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Krikščioniškos  Bažnyčios apie dirbtinį apvaisinimą

Spaudos konferencijos dalyviai
(iš kairės): kun. prof. Andrius
Narbekovas, evangelikų liuteronų
vyskupas dr. Mindaugas Sabutis,
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
ir stačiatikių kun. Vitalijus Mockus

Gegužės 17 dieną Kauno arkivyskupijos kurijoje surengtoje spaudos konferencijoje arkivyskupas Sigitas Tamkevičius drauge su  Evangelikų Liuteronų Bažnyčios vyskupu dr. Mindaugu Sabučiu ir  Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios kunigu Vitalijumi Mockumi žiniasklaidos priemonių atstovams pristatė bendrą komunikatą „Krikščioniškų vertybių išsaugojimas reglamentuojant dirbtinį apvaisinimą“. Šiuo komunikatu, tęsdami ekumeninį bendradarbiavimą ir įgyvendindami sausio 10 dieną Kaune vykusios konferencijos „Krikščionys iššūkių šeimai akivaizdoje“ nuostatas, trijų tradicinių krikščioniškų konfesijų atstovai išsakė bendrą poziciją, kurios jie laikosi dėl dirbtinio apvaisinimo reglamentavimo Lietuvoje. Pirmasis šiuo klausimu Katalikų Bažnyčios nuostatą jau buvo išsakęs arkivyskupas S. Tamkevičius 2011 05 05 kreipimesi į LR Seimo narius, svarstančius dirbtinio apvaisinimo įstatymų projektus, visuomenėje sukėlusius nevienareikšmiškas diskusijas (kreipimasis spausdinamas priede „Pro vita“). Arkivyskupas S. Tamkevičius tvirtino, jog „didysis mūsų rūpestis“ – tie politikai, kurie tik deklaruoja savo krikščioniškąsias vertybes, todėl ir atsirado krikščioniškojo požiūrio į žmogaus gyvybę neatitinkantis Dirbtinio apvaisinimo įstatymas.


Kariuomenės šventėje – apie istoriją ir nūdieną

Livija ŠIUGŽDIENĖ

Teatralizuotoje eisenoje –
įvairių laikotarpių
Lietuvos kariai

Šeštadienį Kaune vyko svarbiausi tradicinės Kariuomenės ir visuomenės šventės renginiai ir partizanų bei laisvės gynėjų pagerbimo iškilmės. Teatralizuotoje eisenoje nuo Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki Santakos, kur vyko pagrindiniai šventės renginiai, žygiavo teatralizuota eisena, kurioje buvo matyti XIV amžiaus Lietuvos kariai, Vytautas Didysis su viduramžių riterių palyda, 1831 metų sukilėliai ir Emilija Pliaterytė, 1918 metų savanoriai, pokario partizanai, taip pat dabartiniai kariai. Šventėje prisistatė visos keturios kariuomenės pajėgų rūšys, eksponuota karinė technika ir ginkluotė, vyko karinės operacijos, veikė specialios stovyklos, kariniai atrakcionai. Pirmą kartą šventėje pasirodė šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Prancūzijos kariai. Šventę aplankė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, pasveikinusi kariuomenės vadą ir su švente, ir su gimtadieniu, ir Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.


„Tvarka ir teisingumas“ prieš teisingumą

Saulius Stoma

Praėjusią savaitę Seimas dar kartą suvarė peilį sau į pilvą. Tačiau tai nebuvo panašu į garbės charakiri. Priešingai – neleidęs tęsti jau prieš kelerius metus pradėto teisminio proceso prieš naująjį savo narį Evaldą Lementauską, Seimas priėmė vieną negarbingiausių sprendimų per visą istoriją. Visuomenė dar kartą nusprendė, kad varnas varnui akies nekerta.

Nors 68 Seimo nariai balsavo už neliečiamybės panaikinimą, pritrūko trijų balsų. O gėdą reikės plautis visiems. Nedalyvavusių pasiteisinimai skamba absurdiškai – didžioji dalis darė tai sąmoningai. O visos šnekos – tik teatras kvailiams.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija