2011 m. gegužės 25 d.
Nr. 39
(1919)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Netekome žymaus teisininko, žmogaus teisių gynėjo

Gegužės 20-osios vakare Vilniuje mirė žymus teisininkas, žmogaus teisių gynėjas Kęstutis Čilinskas. Kęstutis Čilinskas pasižymėjo kaip žymus advokatas, pastaraisiais metais gynęs V. Uspaskicho ir jo parankinių persekiojamos „Krekenavos agrofirmos“ darbuotojos D. Budrevičienės interesus, atstovavęs 2006 metais Baltarusijoje nužudyto pulkininko Vytauto Pociūno našlės L. Pociūnienės interesams, gynęs mafijos persekiojamų Kalvarijos kriminalistų interesus. 2007 metais K. Čilinskas buvo išrinktas ir į Seimą, tačiau 2008 metais atsisakė dalyvauti Seimo rinkimuose, nes teigė, kad dirbdamas teisininku gali būti naudingesnis visuomenei. K. Čilinskas aktyviai dalyvavo ir visuomeninėje veikloje: 2009 metų pradžioje buvo vienas iš Jungtinio demokratinio judėjimo steigėjų, organizavo mitingus bei piketus, užėmė Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininko pareigas.

Kęstutis Čilinskas gimė 1946 metų sausio 6 dieną Šiauliuose. Studijavo Vilniaus universiteto Teisės fakultete, nuo 1973 metų pradėjo dirbti advokatu. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę prasidėjo naujas K. Čilinsko gyvenimo etapas. 1991–1992 metais dirbo Vyriausybės kancleriu, šias pareigas ėjo ir 1996–1999 metais. K. Čilinskas buvo Seimo Žmogaus teisių komiteto patarėju, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nariu. K. Čilinskas buvo aktyvus pilietis, ryžtingas žmogaus teisių gynėjas, principingas visuomenės veikėjas. Dar būdamas Seimo nariu, 2008 metų pradžioje jis aktyviai kovojo prieš korupcinio „Leo LT“ projekto įgyvendinimą, pateikė konkrečius įstatymų projektus, kurie būtų užkirtę kelią „Leo LT“ projektą proteguojančių oligarchų ir korumpuotų politikų kėslų įgyvendinimui. Deja, šie įstatymų projektai buvo atmesti. K. Čilinskas daug kartų kritikavo Lietuvoje suvešėjusius neigiamus procesus – oligarchijos įsigalėjimą, klestinčią korupciją ir nepotizmą, „telefoninės teisės“ praktiką, neteisėtą klanams neįtinkančių piliečių telefonų pasiklausymą. Dar 2008 metais K. Čilinskas atvirai kalbėjo: „Seimas tapo kriminalizuota institucija. Lietuva yra oligarchinė valstybė, o didžiulę įtaką turintis korumpuotas monopolinis kapitalas remia nesąžiningą parlamentą ir vykdomąją valdžią. Akivaizdu, kad parlamentas ir vyriausybė sudaro šiltnamio sąlygas oligarchinio monopolinio kapitalo veiklai. Oligarchines struktūras valdantys nusikalstami sluoksniai vykdo didžiules aferas, bet išvengia atsakomybės“.

K. Čilinskas buvo tvirtų moralinių nuostatų, pasižymėjo kaip ryžtingas ir aktyvus pilietis, nuoširdus ir atviras žmogus. Su juo bendravę žmonės prisimena jį kaip principingą teisininką, šiltą ir sąžiningą žmogų, įdomų pašnekovą.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija