2011 m. birželio 1 d.
Nr. 41
(1921)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Kaune aidėjo lamzdžiai

„Ratilėlio“ vaikinai kviečia
į folkloro festivalį

„Pilarožė“

Viešnia iš Indijos, tradicinio
šokio atlikėja, Suparna
Banerjee tarp žiūrovų ...

... ir šokio metu

„Praviena“

Meno akcija

Savaitgalį Kaune vyko dvidešimt šeštasis tarptautinis folkloro festivalis „Atataria lamzdžiai 2011“, kurį organizavo Kauno tautinės kultūros centras. Kauniečiai ir miesto svečiai galėjo ne tik pasiklausyti autentiškų dainų, bet kartu su festivalio dalyviais pašokti, pamuzikuoti, pasigrožėti visų Lietuvos regionų tautiniais kostiumais, pamatyti ir išgirsti senuosius muzikos instrumentus.

Šių metų festivalyje dalyvavo per 60 svečių iš užsienio, 290 dalyvių iš Kauno miesto ir rajono, dar 310 – iš kitų Lietuvos rajonų: Utenos, Kazlų Rūdos, Kėdainių, Skriaudžių, Jonavos, Jurbarko, Kaišiadorių, Punsko. Lamzdžių garsai pakvietė svečių iš Indijos, Gruzijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos.

Į festivalį atvyko unikalios kultūros estų folkloro ansamblis „Kihnu Pillilapsed“ (jį sudarė daugiausia mokyklinis jaunimas ir kelios moterys – visi jie gyvena nedidelėje saloje, turinčioje 600 gyventojų), nuotaikingi latvių „Maskačkos muzikantai“, šauni Mazovijos kapela iš Ostaševo (Lenkija), geras senas festivalio draugas folkloro ansamblis „Gimtinė“ iš Punsko. Ypač didelio susidomėjimo sulaukė indų tradicinio šokio atlikėja Suparna Banerjee ir gruzinas Irakli Koiava, kurie parodė savo krašto senąsias muzikines tradicijas ir savos kūrybos interpretacijas.

Folkloro kolektyvai koncertavo Laisvės alėjoje, Vilniaus gatvėje, Rotušės aikštėje, M. Valančiaus gatvės sodelyje, Ryšių istorijos muziejuje. Po ketverių metų vėl buvo surengta folkloro ansamblių eisena nuo Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios į Rotušės aikštę. Šeštadienį vidurdienį vyko spalvinga meninė akcija „Lietuviški ženklai“, kurioje dalyvavo Kauno kolegijos, Taikomosios dailės mokyklos, J.Grušo meno, J. Urbšio katalikiškosios vidurinės mokyklos, Kauno tautinės kultūros centro menininkai.

Linksmybių netrūko vakaronėse, kūrybinėse dirbtuvėse, baigiamajame uždarymo koncerte „Linksmi būkim“, kuris vyko Ryšių istorijos muziejuje.

Tradicinis festivalis „Atataria lamzdžiai“ vyksta nuo 1984 metų, turi savo ištikimų klausytojų būrį, kuris jau laukia kitų metų, kad vėl galėtų čia susitikti, šokti ir dūkti iki paryčių, o svarbiausia – išgirsti prosenelių dainų ir sutartinių.

Pagal Kauno tautinės kultūros centro informaciją
Eglės VINDAŠIENĖS ir Livijos ŠIUGŽDIENĖS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija