2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Per Šv. Antano atlaidus – sakralinių darbų paroda

Jaunimo pasirodymo kulminacija.
Sveikina klebonas kun. Žydrius Kuzinas

Ratnyčia. Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčioje per Šv. Antano atlaidus šv. Mišias aukojo buvęs klebonas kun. Almantas Kibirkštis. (Dabar jis – Dubičių Švč. Jėzaus Širdies parapijos administratorius, aptarnaujantis ir Rudnios parapiją). Ilgai lauktas svečias Sumos homilijoje, primindamas Švč. Trejybės slėpinį, sakė, kad reikia siekti pajausti Dievo Dvasią savyje. Žmonės turi savo laime dalintis, nes gera, kai matai ir kitus laimingus. Ragino stiprinti bičiulystę su Dievu ir Jame atrasti ramybę bei džiaugsmą. Priminė, kad ir minimas šv. Antanas suvokė Švč. Trejybės slėpinį ir per visą savo trumpą gyvenimą stengėsi dalinti save kitiems. Pasak jo, šv. Antanas ir šiandien nori mums pasakyti, jog turime būti misionieriais savo aplinkoje: šeimoje, darbe, parapijoje ir savo gyvenimu liudyti Dievo Meilę. Todėl būtina šventojo prašyti ne materialių dalykų, bet tikėjimo malonės, susigrąžinti Dievą į širdis, padėti atsikratyti nuodėmės ir blogio. Reikėtų suvokti, jog esame Dievo vaikai, gal ne visada šio pasaulio priimami ir suprantami, bet liudijantys, nešantys, skelbiantys Gerąją Naujieną, Dievo Meilę pirmiausia savo šeimoje. Reikia nebijoti imtis savo kryžiaus, sekti Kristumi, nes mylintiems Dievą viskas sugrįžta gėriu. „Myliu Jus visus iš širdies“, – baigė homiliją kunigas. Po šv. Mišių žmonės bendravo su kun. Almantu, dėkojo, džiaugėsi susitikimu, linkėjo sveikatos ir sėkmingos kunigo tarnystės, prašė jų nepamiršti ir dažniau aplankyti. Šiuo susitikimu džiaugėsi ir mūsų parapijos klebonas kun. Žydrius Kuzinas. Džiaugėsi jis ir, pristatydamas žinomo dailininko Alfonso Šuliausko sakralinių darbų parodą. Pasak jo, ir kryžius, kurį sukūrė du Dzūkijos menininkai, rodo, jog kiekvienas tikro menininko kūrinys ateina iš Dievo ir yra Dievo meilės žiburys.


Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Prisiminė žuvusiuosius už laisvę

Minėjimo dalyviai Merkinės
kryžių kalnelyje. Kairėje –
dekanas kun. dr. Robertas Rumšas

Merkinė. Kryžių kalnelyje tradiciškai paminėta Gedulo ir Vilties diena bei pagerbti laisvės kovų dalyviai. Laiko tiltai kasmet šioje vietoje sujungia gyvus ir mirusius kovotojus. Šiemet Dainavos krašto partizanų pagerbimo šventė prasidėjo birželio 19-ąją, sekmadienį, šv. Mišiomis Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Jas už visus Merkinės žuvusiuosius ir už gyvus likusius laisvės kovų dalyvius aukojo Merkinės dekanas teologijos mokslų daktaras kun. Robertas Rumšas, giedojo ansamblis „Varpilė“.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio dekanate

Per atlaidus įamžino buvusį kleboną

Klebonas kun. Rimantas Visockis
(antras iš kairės) su savo
zakristijonu ir Velykių
bažnyčios choristais (dešinėje –
vargonininkė Pranė Puišienė)

VELYKIAI. Šv. Antano atlaidai – Šv. apaštalo Andriejaus parapijos šventė. Į šiemetinius atlaidus birželio 19-ąją suvažiavo didelis būrys iš šios vietovės kilusių, suėjo ir čia gyvenantys žmonės. Šventovė, kurios kertinis akmuo padėtas 1838 metais, buvo pilna tikinčiųjų. Berželiais iškaišytoje ir tujų šakelių girliandomis išpuoštoje bažnyčioje šv. Mišias aukojo ir pamokslą sakė Panevėžio vyskupijos kancleris kun. dr. Romualdas Zdanys. Jis, dalyvaujant šią parapiją aptarnaujančiam Miežiškių klebonui kun. Rimantui Visockiui, pašventino atminimo lentą kun. Boleslovui Beinoravičiui, prieš 60 metų nukankintam Lukiškių kalėjime.


Telšių vyskupijoje

Tauragės dekanate

Prasmingas birželis

Paežerio Švč. Trejybės koplyčia

NEMAKŠČIAI. Birželio 19 dieną Švč. Trejybės parapijoje vyko tituliniai atlaidai. Nuo 2009 metų Švč. Trejybės atlaidai yra švenčiami šalia Nemakščių esančioje restauruotoje Švč. Trejybės koplytėlėje Paežerio kaime. Ši koplyčia – kultūros paveldo objektas. Šiemet galėjome ne tik džiaugtis puoselėjama koplytėle ir jos aplinkos vaizdu, bet ir mėgautis dvasiniais dalykais, kurie patiriami apsilankius šioje vietoje. Šv. Mišių pradžioje parapijos klebonas kun. Stasys Šlepavičius perskaitė ir pakabino ant koplytėlės sienos Apaštalinės Penitenciarijos Dekretą, kuriuo Paežerio Švenčiausios Trejybės koplyčioje tikintiesiems suteikiami visuotiniai atlaidai. Nuo šiol kiekvienas apsilankęs Paežerio koplyčioje galės perskaityti šį dekretą, o tie, kurie atvyks į koplytėlę per Švč. Trejybės atlaidus, pelnys visuotinius atlaidus, kurie suteikti Šventojo Tėvo Benedikto XVI.


Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Jaunimo Sekminės

Metelių piligrimus prie Kryžių
šventovės pasitiko vyskupas
Rimantas Norvila

Kryžiai.  Čia yra ta vieta,  kur stebuklingoji Dievo Motina laukia savo vaikų jau per 300 metų. O šįmet sukanka 195 metai, kai Metelių klebonas kun. Ignas Žibanavičius čia naujai pastatė koplyčią. 1816 m. gegužės 25 dieną Seinų vyskupijos oficiolas Augustinas Polikarpas Marciejevskis čia pirmą kartą aukojo šv. Mišias, o popiežius Pijus VII maldininkams suteikė atlaidus.


Vilkaviškio vyskupijoje

Alytaus dekanate

Kunigo jubiliejus tėviškės bažnyčioje

Šv. Mišių koncelebracija.
Iš kairės: kunigai Vaclovas
Aliulis, Vytautas Brilius,
vysk. Juozas Žemaitis MIC
ir Antanas Diškevičius

SANTAIKA. Tampa tradicija sulaukusiems garbingų jubiliejų žmonėms neeilinę sukaktį paminėti ne kartą per metus. Kun. Vaclovas Aliulis MIC savo 90-ies metų amžiaus sukaktį pirmą kartą minėjo kovo viduryje Vilniuje. Birželio 19 d., Švenčiausios Trejybės šventėje, o antrą – švenčiant Šv. Antano atlaidus. Šįkart jubiliejus dar kartą buvo paminėtas kunigo gimtojoje Santaikos parapijoje, kuri jubiliatui yra itin miela ir brangi. Iškilmė vyko Kristaus Karaliaus bažnyčioje. 1929 metų vasarą būsimasis kunigas čia atliko Pirmąją išpažintį, o 1930 metais priėmė ir Pirmąją Komuniją. Po Pirmosios Komunijos zakristijonas Jonas Juškauskas pakvietė būti klapčiuku. Pakvietimas buvo su džiaugsmu priimtas. „Čia Dievą mylintys kunigai brandino pašaukimą kunigystei“, – sakė kun. V. Aliulis.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Parapijos gyvastis – Marijos legionierės

Grupė Marijos Legiono moterų
su klebonu kun. Kaziu Žąsyčiu

PAJŪRALIS. Šv. Joakimo bažnyčioje klebonas kun. Kazys Žąsytis dirba dar tik gerą pusmetį. Pajūrališkiai džiaugiasi, kad klebonas yra labai taktiškas, malonus ir pamaldus, gražiai bendrauja su žmonėmis, vienija Pajūralio parapijos ir jo aptarnaujamų koplyčių tikinčiuosius bendrai maldai, siekia  pritraukti bažnyčion jaunimą. Savo ruožtu kun. K. Žąsytis džiaugiasi, kad parapijoje yra veiklus tikinčiųjų branduolys.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Kai padeda Dievo Apvaizda

Tūbiniškės adorantės su
kunigais (iš kairės) Mykolu
Petrausku ir Algiu Genučiu
bei „pročkelė“ Juzefa Benėtaitė

TŪBINĖS. Birželio 12-ąją, sekmadienį, Dievo Apvaizdos bažnyčioje buvo švenčiami tituliniai atlaidai, kurie šiemet sutapo su Sekminių iškilme. Šiuo metu šią šventovę aptarnaujantis Šilalės dekanas ir  klebonas kan. dr. Algis Genutis į juos pasikvietė Pajūrio parapijos kleboną kun. Mykolą Petrauską. Po adoracijos prie išstatyto Švč. Sakramento meldžiantis už kunigų šventėjimą popiežiaus Benedikto XVI kunigystės 60-mečio proga, iškilmingas Sekminių apeigas atliko dekanas kan. A. Genutis. Paskui titulinius Dievo Apvaizdos atlaidus vedė ir homiliją pasakė kun. M. Petrauskas. Šventės metu bažnyčios skliautus drebino ilgametę giedojimo patirtį turintis šios bažnyčios choras, vadovaujamas Kęstučio Kareivos. Pasibaigus atlaidams kan. A. Genutis padėkojo kun. M. Petrauskui už pravestus atlaidus. Atlaidų dalyviai nepagailėjo aplodismentų abiem kunigams, o paskui visi šventoriuje bendravo tarpusavyje, dalijosi įspūdžiais, aptarinėjo katalikišką spaudą.


Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Šeštinės Šalpės kalnelyje

Šv. Mišių auka Šalpės kalnelyje
(iš kairės): Veiviržėnų klebonas
kun. Antanas Šimkus, Endriejavo
ir Judrėnų parapijų klebonas
kun. Stanislovas Anužis,
Telšių vyskupo generalvikaras
prel. Juozas Šiurys, Gargždų
dekanas kan. Jonas Paulauskas

Veiviržėnai. Per Šeštines ir Tėvo dieną gausus tikinčiųjų būrys rinkosi Šalpės kalnelyje, kuris yra Gargždų dekanate, Veiviržėnų parapijoje, Klaipėdos rajone, Judrėnų seniūnijoje. Jau 10 metų Šeštinių šventės pavakare čia aukojamos šv. Mišios. Šiais metais šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupo generalvikaras prel. Juozas Šiurys, koncelebravo Gargždų dekanas kan. Jonas Paulauskas, Veiviržėnų klebonas kun. Antanas Šimkus, Endriejavo ir Judrėnų parapijų klebonas kun. Stanislovas Anužis, Telšių kunigų seminarijos prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas, giedojo Veiviržėnų parapijos giedoriai.


Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Užbaigti mokslo metai

Telšių vyskupo V. Borisevičiaus
kunigų seminarijos ir Telšių
vyskupijos licėjaus auklėtinių
procesija į Švč. Mergelės
Marijos Apsilankymo Baziliką
Klier. Antano ŠNEIDERAIČIO
nuotrauka

Žemaičių Kalvarija. Birželio 2 dieną, per mėnesinius atlaidus, vyko iškilmingas Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos bei Telšių vyskupijos licėjaus mokslo metų užbaigimas. Ši diena taip pat buvo skirta Gargždų dekanato tikinčiųjų piligriminei kelionei. Pagrindinėms šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Kartu su vyskupu šv. Mišias aukojo Telšių kunigų seminarijos vicerektoriai: kan. R. Saunorius ir kun. V. Ačas, prefektas kan. A. Sabaliauskas, licėjaus direktorius kun. A. Mačius, Gargždų dekanas kan. J. Paulauskas, Gargždų dekanato kunigai bei birželio 1 dieną įšventintieji kunigai. Šv. Mišiose giedojo Gargždų parapijos sumos choras. Sakydamas pamokslą Telšių vyskupas kalbėjo apie Šv. Dvasios atsiuntimo laukimą bei visą birželį parapijose vykstančią Švč. Sakramento adoraciją, minint popiežiaus Benedikto XVI 60-ąsias kunigystės metines bei meldžiant naujų pašaukimų ir kunigų šventėjimo. Vyskupas kvietė tikinčiuosius aktyviai dalyvauti kiekvieną dieną vykstančiose adoracijose. Po šv. Mišių Žemaičių Kalvarijos kalnai buvo giedami einant Kryžiaus keliu lauke ir Bazilikoje.


Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Per Šeštines pagerbė tėvus

Sveikinimo žodį tėvams
taria vaikučiai ir jų
vadovė Virginija Budrienė

MEDINGĖNAI. Birželio 5 dieną, kai buvo švenčiama Viešpaties žengimo į dangų šventė (Šeštinės), kuri sutapo su Tėvo diena, parapijos tikintieji bei iš toliau susirinkę buvę medingėniškiai ėjo į parapijos kapines pagerbti čia palaidotų tėvų, senelių, prosenelių. Rečiau besilankančius Medingėnų kapinėse nustebino čia atstatyta ir gražiai įrengta Visų Šventųjų koplyčia, kuri ne tik papuošė kapines, bet ir suteikė joms iškilmingumo. Koplyčia tą dieną buvo atidaryta nuo pat ryto, tad tikintieji pirmiausia ir užsuko čia pasimelsti už mirusiuosius, mintyse padėkoti Medingėnų parapiją aptarnaujantiems rietaviškiams kunigams: klebonui Antanui Gutkauskui ir jo pagalbininkui Arvydui Mačiuliui už iniciatyvą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija