2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Šviesos šaltiniai

Bronius VERTELKA

Paveikslų galerijos-stiklo muziejaus
darbuotojai Danutė ir Balys Grigai

Visą mėnesį Balninkų paveikslų galerijoje veikė paroda „Mano angelai“ iš asmeninių Stasės Zukienės ir Ninos Babelienės kolekcijų.

Pusšimtis dantų gydytojos N. Babelienės angelų – dovanoti ar parsivežti iš kitų šalių. Juos kolekcionuoja nemažai metų. Sunkoka buvo prišnekinti kolekcininkę, kad parodytų viešai savo kolekciją.

Stasė Zukienės kolekcijoje – per 200 dirbinių. Iš medžio, iš stiklo, keraminiai. Kai kurie parkeliavę net iš Čilės, JAV, Lenkijos, Kolumbijos. Ir visi skirtingi. Geriausia dovana S. Zukienei – angeliukas. Kolekcionuoti pradėjusi prieš devynerius metus. Kolekcijai pradžią davė dovanų gautas angeliukas: susirgo giminaičio sūnelis ir angeliuką padovanojo, kad išsaugotų berniuką. Deja, mažylis mirė, bet aistra rinkti angeliukus neužgeso.


Kultūra

Vėl bėgo žirgeliai

Vytautas  BAGDONAS

Vaizdas iš didelio pasisekimo
sulaukusio teatralizuoto
lietuvių darbų ir apeigų ciklo
„Rugio dalia saulės rate“

Birželio 4-ąją Anykščių seniūnijos Niūronių kaime vyko respublikinė žirginio sporto ir tradicinės kultūros šventė „Bėk bėk, žirgeli!“

Nuo ankstyvo rytmečio pradėjo šurmuliuoti tautodailės ir prekybos mugė, kurioje iki pat šventės pabaigos galėjai nusipirkti visokiausių suvenyrų, tautodailininkų darbų, laisvalaikiui, turizmui ar  buičiai reikalingų dalykų, pyragų,  naminės duonos, kadagio dūmais kvepiančių lašinių, dešrų ar kitokių skanėstų.  


Kultūra

Dailės galerija „Projektai“

Bronius VERTELKA

Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos namuose yra dailės galerija „Projektai“, kurioje jau vyko per 40 parodų. Šiuo metu čia atidaryta Rimanto Nalivaikos fotografijų paroda „Žvėrių ir paukščių takais-2“ ir ją bus galima aplankyti iki vasaros vidurio.

Kun. Kęstutis Kazlauskas, 2002 metais atvykęs dirbti į Molėtus iš Merkinės, davė  sau įpareigojimą, jog reikia kažkiek pagyvinti parapijos kultūrinį gyvenimą. Taip parapijos namuose atsirado  meno galerija „Projektai“. Pirmoji paroda galerijoje  buvo atidaryta 2004 metų lapkritį. Ekspozicijos rengiamos bendradarbiaujant su Utenos ir Molėtų muziejais. Per šv. Mišias tikintieji kviečiami į parodų atidarymą. Tai būna kaip atskira šventė, kurios metu galima pabendrauti, padiskutuoti, autoriai pasakoja apie savo kūrybą, pomėgius. Jeigu nebūna užimtas kitais svarbiais darbais, iškilmėse dalyvauja ir klebonas. Galerijos dažniausi lankytojai – parapijiečiai, užsuka čia ir pravažiuojantys. Ekspozicijos lankymas – nemokamas. Prisišnekinti menininkus šiaip nebūna sunku, tik  pripažintus autorius prisikviesti kur kas sunkiau.  Užtat molėtiškiai kūrėjai neatsisako viešai parodyti savo darbų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija