2011 m. liepos 1 d.
Nr. 49
(1929)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Šviesos šaltiniai

Bronius VERTELKA

Paveikslų galerijos-stiklo muziejaus
darbuotojai Danutė ir Balys Grigai

Angelai iš Ninos Babelienės kolekcijos

Stasės Zukienės surinkti angelai

Visą mėnesį Balninkų paveikslų galerijoje veikė paroda „Mano angelai“ iš asmeninių Stasės Zukienės ir Ninos Babelienės kolekcijų.

Pusšimtis dantų gydytojos N. Babelienės angelų – dovanoti ar parsivežti iš kitų šalių. Juos kolekcionuoja nemažai metų. Sunkoka buvo prišnekinti kolekcininkę, kad parodytų viešai savo kolekciją.

Stasė Zukienės kolekcijoje – per 200 dirbinių. Iš medžio, iš stiklo, keraminiai. Kai kurie parkeliavę net iš Čilės, JAV, Lenkijos, Kolumbijos. Ir visi skirtingi. Geriausia dovana S. Zukienei – angeliukas. Kolekcionuoti pradėjusi prieš devynerius metus. Kolekcijai pradžią davė dovanų gautas angeliukas: susirgo giminaičio sūnelis ir angeliuką padovanojo, kad išsaugotų berniuką. Deja, mažylis mirė, bet aistra rinkti angeliukus neužgeso.

Angelų parodą papildė iš Balninkų kilusio ir Kaune gyvenančio dailininko Kęstučio Butkaus tapyti gamtos vaizdai. Paveikslų galerijoje jo kūryba pristatyta antrą kartą.

Galerija, kadaise prisiglaudusi kultūros namuose, rajono meru būnant Valentinui Stundžiui gavo naujas, suremontuotas  patalpas. Šviesaus atminimo Vladas Miškinis, dėstęs dailę mokykloje ir laisvalaikiu tapęs, galerijai dovanojo 151 akvarele tapytą darbą. Kaune gyvenanti, bet vasaroti parvykstanti į Balninkus, Pauliaus Galaunės premijos laureatė Ona Pusvaškytė gimtinei dovanojo 39 grafikos darbus – 20 metų savo kūrybos kraitį.

Greta galerijos veikia vienintelis stiklo muziejus. Kaunietis Kazys Strazdas, kilęs iš Balninkų parapijos, su žmona Jovita dovanojo stiklo dirbinių kolekciją. Ekspozicijoje – gaminiai, pagaminti pūtimo būdu, dailieji stiklo gaminiai, lietuviškų butelių kolekcija, K. Strazdo knygos apie stiklo gamybos technologiją. Lietuviškas stiklas pradėtas gaminti prieš 470 metų. Pirmoji stiklo lydymo krosnis buvo Vilniuje, Stiklių gatvėje. Kaimo vietovės, kuriose buvo gaminamas stiklas, dažniausiai gaudavo Ūtos vardą. Muziejuje galima pamatyti neperšaunamą, netgi skystą stiklą. Dabar pats madingiausias stiklas – bespalvis. Paveikslų galerijos-stiklo muziejaus lankytojus sutinka čia besidarbuojantys Danutė ir Balys Grigai. Svečius jie  pakviečia pasiklausyti muzikos iš prieš 100 metų JAV gamintos plokštelės, kurią suka prieškarinis patefonas, prisukamas rankenėle.

Balninkai,  Molėtų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija