2011 m. liepos 7 d.
Nr. 50
(1930)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Kaune ir Vilniuje – Pasaulio lietuvių simpoziumas

Liepos 3–5 dienomis Kaune ir Vilniuje vyko XV pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas. Kviestiniai simpoziumo pranešėjai buvo Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus, Kolumbijos universiteto profesorius Antanas Mockus, Europos Komisijos mokslinių tyrimų ir inovacijų komisarė Mįire Geoghegan-Quinn.

Liepos 3 dieną, sekmadienį, Kauno technologijos universiteto III rūmuose prasidėjo XV pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas. Pirmąją simpoziumo dieną buvo diskutuojama, kokią Lietuvą norime matyti 2030 metų pasaulyje, ar pakanka galių tautos savikūrai ir koks gali būti mokslininkų indėlis. Diskusijoje dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus, Kolumbijos universiteto profesorius Antanas Mockus, JAV bendrovės „Corporate marketing for Hughes Network System“ viceprezidentas ir „Russia/CIS Business“ generalinis direktorius Arūnas Šlekys, rašytojas ir publicistas Algimantas Čekuolis bei kiti. Tą pačią dieną po pietų vyko diskusija „Pasaulio lietuvio tapatybė, ieškojimai, nusivylimai, atradimai“, taip pat buvo surengti posėdžiai humanistikos ir lituanistinio švietimo, ateities energetikos, šiuolaikinių technologijų, biomokslų ir medicinos, kūrybinių industrijų ir kitomis temomis. Dalyvauti simpoziume užsiregistravo daugiau nei 200 asmenų iš 15 užsienio šalių, daugiausia JAV. Beveik trečdalis dalyvių – jaunimas.


A. Kubilius Afganistane

Afganistano prezidentas Hamidas
Karzai (dešinėje) priima Lietuvos
premjerą Andrių Kubilių. Kairėje –
KA ministrė Rasa Juknevičienė

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius šeštadienį atvyko į Afganistaną. Čia jis susitiko su valstybės vadovais ir tarnaujančiais Lietuvos kariais. Apie vizitą iš anksto nepranešta saugumo sumetimais. Afganistane tarnauja apie 240 Lietuvos karių. Didžioji dalis yra Goro provincijoje, kurios atkūrimui vadovauja Lietuva. Šalies pietuose dislokuotas neskelbiamas skaičius Specialiųjų operacijų pajėgų karių. NATO vadovaujama tarptautinė koalicija yra nustačiusi tikslą iki 2014 metų pabaigos perduoti atsakomybę už saugumą Afganistane vietos pajėgoms ir išvesti didžiąją dalį karių. Šalyje nesiliaujant smurtui yra daug abejojančių, ar afganų policija ir kariuomenė bus pajėgios užkirsti kelią sukilėlių išpuoliams pasitraukus užsienio kariams. Perdavimas nereikš NATO pasitraukimo iš Afganistano, tačiau bus siekiama, kad NATO perduotų visas kovines operacijas Afganistano saugumo pajėgoms, o patį svarbiausią dėmesį skirtų Afganistano saugumo pajėgų mokymui.


Mirė Otto von Habsburgas

Liepos 4-ąją, būdamas 98-erių metų, mirė Otto von Habsburgas, vyriausias paskutiniojo Austrijos-Vengrijos imperijos Kaizerio sūnus, ilgametis Europos Parlamento narys ir Tarptautinės Suvienytos Europos (Paneuropa) sąjungos garbės pirmininkas. Otto von Habsburgo vardas Lietuvai brangus dėl to, kad Lietuva gaudavo šio žymaus Europos politiko paramą išsivadavimo iš Sovietų imperijos gniaužtų laikotarpiu.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija