2011 m. liepos 20 d.
Nr. 54
(1934)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Pašlovino... akordeoną

Vytautas BAGDONAS

Pasirodymui ruošiasi Kupiškio
muzikos mokyklos auklėtiniai

Belaukiant pasirodymo...

Tuoj suskambės dusetiškių
atliekama melodija

Po koncerto kitiems
festivalio dalyviams sceną
užleido marijampoliečiai

Anykščių muzikos mokykla  organizavo Aukštaitijos krašto respublikinį akordeonistų festivalį „Tegyvuoja akordeonas! Anykščiai – 2011“.

Mokyklos direktorės Kristinos Vičinienės, direktorės pavaduotojos Sigitos Urbonavičienės bei akordeono dalyko mokytojų Ritos Uturytės, Reginos Gurklienės bei Renatos Juodelienės iniciatyva organizuotas akordeonistų sambūris sukvietė į Anykščius ne tiktai Aukštaitijos krašto atstovus – sulaukta ir Suvalkijos bei Vilnijos krašto pasiuntinių.

Festivalis vyko jaukiame Vyskupo skvere, šalia paminklo poetui ir vyskupui Antanui Baranauskui. Šalia vykstančias naujosios bibliotekos statybas slėpė tvora, papuošta Anykščių kūrybos ir dailės mokyklos auklėtinių piešiniais, kurių didžiausias vaizdavo šventės simbolį – akordeoną.

Festivalis prasidėjo jungtinio akordeonistų orkestro atliktu H. Harold „Maršu“. Šalia A. Baranausko paminklo kūrinį atliko daugiau kaip šimtas akordeonistų, o jiems dirigavo Anykščių muzikos mokyklos mokytoja Rita Uturytė.

Paskui į aikštelę prie paminklo kilo jaunieji muzikantai. Pirmieji pasirodė Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos auklėtiniai Audrius Gailiušas ir Deimantas Zvilna. Šis duetas, vadovaujamas mokytojo Fausto Kavaliausko, atliko B. Glynn aranžuotą „Helenos polką“ ir O. Heinės „Estų valsą“.

Zarasų rajono Dusetų meno mokyklos akordeonistai, vadovaujami mokytojo Juozo Švedo, net keletą kartų lipo į sceną.  Čia pasirodė akordeonistų duetas, trio, kvartetas, kvintetas. Žiūrovai negailėjo plojimų Eitvydui ir Mantvydui Merkiams, Viktorijai Šiukščiūtei, Donatui Gimbickui, Gretai Kibirkštytei.

Kupiškio muzikos mokyklos akordeonistų mišrų kvartetą, mišrų trio, kuriame buvo grojama ir saksofonu, fleita bei  fortepijonu, taip pat akordeonistų trio bei kvintetą į festivalį atlydėjo pedagogės Birutė Petroševičienė ir Genovaitė Bartaševičienė. Paskui pasirodė akordeonistų duetas ir ansamblis iš Marijampolės muzikos mokyklos (vadovės mokytojos Laima Baltrušaitienė ir Irina Šerpytienė). Iš Panevėžio krašto sulaukta dviejų muzikos mokyklų atstovų. Panevėžio rajono vaikų muzikos mokykla atsiuntė akordeonistų ansamblį (vadovė Janina Mikalkevičienė), o Panevėžio miesto muzikos mokykla – du akordeonistų duetus bei ansamblį (vadovės Danutė Šatrauskienė ir Jūratė Tarasevičiūtė). Pasvalio muzikos mokyklai atstovavo mokytojos Elonos Rodžienės vadovaujamas akordeonistų orkestras. Rokiškio muzikos mokykla atsiuntė į Anykščių festivalį du akordeonistų duetus ir ansamblį, kuriuos parengė pedagogės Regina Birutė Širvinskienė, Nijolė Butkevičienė ir Olga Kostiuk. Šešetą įvairių autorių kūrinių atliko Vilniaus Juozo Tallat- Kelpšos konservatorijos akordeonistų sekstetas, vadovaujamas mokytojos Ritos Auksoriūtės. Festivalyje dalyvavo ir akordeonistų duetas iš Zarasų meno mokyklos, vadovaujamas Albinos Pučkienės.

Renginį baigė šeimininkai – Anykščių muzikos mokyklos akordeonistai, vadovaujami mokytojų Reginos Gurklienės, Renatos Juodelienės ir Ritos Uturytės. Prie paminklo A. Baranauskui pasirodė akordeonistų duetas ir keletas ansamblių. Iš viso festivalyje koncertavo kone trys dešimtys anykštėnų, kartu su moksleiviais grojo ir pedagogės R. Gurklienė bei R. Juodelienė.

Festivalio „Tegyvuoja akordeonas!“ baigiamasis akordas buvo jungtinis visų dalyvių pasirodymas. Jungtinis akordeonistų orkestras atliko tris kūrinius: A. Kuprio ir V. Kavaliausko „Anūkų valsą“, B. Oleinikoff „Polką“ ir H. Harold „Maršą“. Orkestrui dirigavo Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos mokytojas Vytautas Kavaliauskas, Vilniaus J. Tallat- Kelpšos konservatorijos dėstytoja Rita Auksoriūtė ir Anykščių muzikos mokyklos mokytoja Rita Uturytė.

Festivalio dalyviams buvo įteiktos Anykščių rajono mero Sigučio Obelevičiaus padėkos bei rėmėjų dovanos.

Anykščiai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija