2011 m. rugpjūčio 12 d.
Nr. 56
(1936)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Užgimę Viešpaty

Vida URBONIENĖ

Virginija Kutkienė
prie savo tapytų paveikslų

Joniškio rajono tautodailininkės Virginijos Kutkienės autorinė paroda „Užgimę Viešpaty“ visą mėnesį veikė Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre. Parodoje susijungė dvi temos: šalia kryžių puikiai derėjo ir drugiai, kurie parneša vasarą. Parodos organizatorės Virginiją surado dar pernai vasarą, kai ji su šeima keliaudama po Lietuvos kampelius užsuko į Kražius. Nejučiomis prasitarė, kad ir ji tapanti paveikslus. Ankstyvą pavasarį tautodailininkė netikėtai sulaukė kvietimo surengti parodą. „Dabar toks amžiaus tarpsnis, kad nebėra kada kuklintis, atsikalbinėti, o jei tik kviečia reikia ir dalyvauti“, – pasakoja parodos atsiradimo istoriją Virginija.

Tik įėjus į parodų salę pakliūni tarsi į gėlių darželį, kuriame nerūpestingai žaidžia drugiai, o prie vartelių, vedančių į kaimo kapinaites iš tolo šviečia žaismingi žemčiūgai ir išdidūs goštautai. Juos saugo parimęs iš paveikslo žvelgiantis rūpintojėlis. O kryžiai kaltiniai, paskendę tyloje ir gėlėse, užslėpti žalumos, stiprūs vėjo gūsyje, orūs žiemos pūgoje, teikia ramybę visais metų laikais. Ši paroda – tarsi užburtas ratas: tai pasijunti esąs darželyje, tai pievoje, o paskui jau pravėręs vartelius susikaupi prie senolių kapo.

Parodos atidarymo dieną skambėjo sakralinė muzika, virkavo smuikas, visus užbūrė tylą perskrodęs Šiaulių dramos teatro aktoriaus Vlado Baranausko balsas. Jis kalbėjo apie žmogų, apie kaimą, apie parodos autorę, kurią pažįsta beveik pusę amžiaus. Pati tautodailininkė širdies džiaugsmu pasidalijo su parodos atidaryme dalyvavusiais senjorais, smalsiu jaunimu, su visais tą dieną buvusiais šalia.

Kražiai, Kelmės rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija