2011 m. rugsėjo 9 d.
Nr. 64
(1944)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

„Lietuva tikrai niekuo nenusikalto Vilniaus krašto lenkams ir Lenkijai“

Lietuvos lenkų tautinės
bendruomenės atstovas, Fondo
„Vilniaus klodai“ pirmininkas
Ryšardas Maceikianecas

Šiandieniniai Lietuvos – Lenkijos santykiai kaip niekad prasti, ir nematyti jokių prošvaisčių, kad artimiausiu metu imtų gerėti. Kodėl toks ryškus pablogėjimas? Kokioms jėgoms naudinga, kai tarp Vilniaus ir Varšuvos nėra vienybės? Kodėl Lenkijos politikai demonstratyviai žemina Lietuvos valdžios atstovus? Kodėl kurstomi Vilniaus krašto lenkai? Kodėl Seinuose ir Punske buvo išniekinti lietuviški vietovių užrašai? Ar tikrai lietuviai kuo nors nusikalto Vilniaus krašto lenkams ir Lenkijai?

Į šiuos ir kitus klausimus atsako Lietuvos lenkų tautinės bendruomenės atstovas, Fondo „Vilniaus klodai“ pirmininkas Ryšardas Maceikianecas. Su juo kalbasi „XXI amžiaus“ žurnalistas Gintaras Visockas.

 

Pirmiausia norėčiau paklausti, ką manote apie vis labiau įsiplieskiančio konflikto priežastis? Tikriausiai sutiksite, jog Lietuvos ir Lenkijos santykiai dabar pablogėjo. Žinoma, pablogėjo ir Lietuvos santykiai su Vilniaus krašto lenkais. Bet kodėl? Kuo Lietuva nusikalto tiek Vilniaus krašto lenkams, tiek Lenkijai?

Privalau atsakingai pabrėžti, jog Lietuva tikrai nenusikalto nei Vilniaus lenkams, nei Lenkijai. Mane taip pat stebina aplinkybė, kad asmuo su nestabiliomis politinėmis emocijomis Lietuvoje gali daryti ką nori – nesilaikyti įstatymų, apriboti Lietuvos piliečiams visuotines ir konstitucines laisves bei teises; arba nuo visuomenės kažkas slepiama, arba tiesiog mūsų valdžios vyrai neturi būtinos stiprybės ir savigarbos. Štai tik keli nerimą keliantys pavyzdžiai: B. Komorovskio vizitas iškart į Maišiagalą, o paskui – į Vilnių, R. Sikorskio atvykimas į demokratinį moterų forumą, kad paaštrintų padėtį, paskutinis demonstratyvus priešrinkiminis Lenkijos premjero D. Tusko šou Palangoje ir Vilniaus bažnyčioje... Ką demonstruoja šie Lenkijos aukščiausiosios valdžios vojažai? Jie rodo, jog su Lietuva galima elgtis itin nepagarbiai, nes Lietuvos valdžia neduoda atkirčio – leidžia save žeminti, niekinti.

Vieno privataus pokalbio metu Jūs užsiminėte, jog Vilniaus krašto lenkams reikia visai ne gatvių užrašų lenkų kalba ar pavardžių lenkiškais rašmenimis lietuviškuose pasuose. Esą tokiems reikalavimams juos primygtinai kursto europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, vadovaujantis Lenkų rinkimų akcijai. Vilniaus krašto lenkams labiau rūpi buitiniai dalykai – atlyginimai, žemės grąžinimo problemos.

Lietuvos valstybė pirmiausia turi apsaugoti Vilniaus krašto lenkus nuo politinio tomaševskininkų terorizavimo, sudaryti jiems galimybę naudotis visomis piliečio ir žmogaus teisėmis, kurias garantuoja šalies Konstitucija. Ir tik po to, kai Vilniaus krašto lenkai taps tikrai laisvais piliečiais, nebijančiais jokių politinių ir administracinių spaudimų, paklausti, ko gi jie iš tiesų nori. Lietuvos valstybė vis dar nežino, ko iš tiesų reikia Vilnijos lenkams. Gal jie trokšta naujų darbo vietų? Gal jie nori dirbti viešuosius darbus? Tačiau prašydami viešųjų darbų jie nenori tokią galimybę suteikiančiam seniūnui bučiuoti ranką. Gal jiems reikalingas naujas vandentiekis ar moderni kanalizacija? O gal jie nori laisvai, be nurodymų iš šalies, burtis į pilietines asociacijas? O gal jie svajoja seniūnus rinkti laisvuosiuose rinkimuose? Gal jiems iki gyvo kaulo nusibodęs buvusių sovietinių represinių struktūrų atstovų arba buvusių kolūkių pirmininkų vadovavimas? Tokių „gal“ – labai daug. Reikia išsiaiškinti.

Neatmetu versijos, kad Vilniaus lenkams galbūt reikėtų dvikalbių gatvių užrašų. Tačiau man asmeniškai nežinomas nė vienas atvejis, kad senyvo amžiaus žmonės patys, niekieno neverčiami ir nekurstomi, inicijuotų dvikalbių iškabų kabinimą. Lenteles su dvikalbiais užrašais kabina Vilniaus krašto valdininkai, kilę iš sovietinių tarnybų ir sovietinių struktūrų.  

Kokių tikslų siekia Valdemaras Tomaševskis, skatindamas Vilniaus krašto lenkų priešiškumą Lietuvai? Kodėl jis elgiasi būtent taip?

Ko siekiama V. Tomaševskio rankomis, iš tikrųjų žino tie, kurie nustato jo veiklos kryptis ir tikslus, bet bendroji kryptis kaip ant delno – silpninti Lietuvą suleliant sumaištį ir konfliktą. Tik du iškalbingi faktai – jis priėmė savo etatiniu patarėju ilgametį KGB majorą, gaunantį pensiją iš Rusijos, jį taip pat remia ir jam pataria premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Česlovas Okinčicas.

Neseniai Lietuvos Kultūros ministerija surengė esą mokslinę konferenciją, kurioje moksliniais pagrindais bandyta išsiaiškinti lietuvių – lenkų nesutarimų priežastis. Tai buvo keista konferencija. Pasakyčiau – tendencinga, jau vien dėl to, kad nebuvo suteikta galimybė prabilti Jums. Ką būtumėte pasakęs, jei konferencijos organizatoriai būtų išdrįsę suteikti žodį?

Konferencijoje būčiau tvirtinęs, ką tvirtinu visur ir visada: Vilniaus rajone kurkime normalią, demokratinę, pilietinę visuomenę. Statykime tokią visuomenę ne nuo stogo, o nuo pagrindų pagrindo – pamatų. Kol ten žmonės bus prispausti, kol nejaus, kad jau praėjo dvidešimt metų, kai nėra sovietų valdžios, kol nežinos, kad ir jie turi teisę naudotis konstitucinėmis laisvėmis, kol jiems nebus prieinama objektyvi ir visapusiška informacija apie tai, kas iš tiesų dedasi Lietuvoje ir Europoje, – tol nieko gero neturėsime. Tik tada, kai Vilniaus rajone nebeliks terorizavimo ir spaudimo, šio krašto žmonės patys suvoks, kur siekiama kiršinti, skaldyti ir valdyti.

Prie prezidentūros Vilniuje lenkai organizavo protesto akciją, reikšdami nepasitenkinimą naujosiomis Švietimo įstatymo pataisomis. Koks Jūsų požiūris į protesto akciją ir Švietimo įstatymo pataisas, sakančias, jog nuo šiol lenkai privalės rimčiau mokytis lietuvių kalbos.

Patikslinkime esminį dalyką. Į protestus, piketus, demonstracijas niekas iš lenkų neis, kol Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikieriai, kitaip tariant, O. Tomaševskis su šeima ir posovietinėmis struktūromis, neduos įsakymo. Vilniaus krašto lenkai šių jėgų veikiami, todėl klusniai vykdo jų nurodymus.

O dėl lietuvių kalbos mokėjimo štai ką pasakysiu. Labai gerai, kad parengtos naujosios Švietimo įstatymo pataisos. Tik blogai, kad jos parengtos pavėluotai. Lietuvos visuomenė vis dėlto nemato ir nesuvokia pagrindinės blogybės. Tas Švietimo įstatymas bus bejėgis ką nors keisti „iš esmės“ tol, kol Vilniaus lenkai nebus mokomi pirmiausia mylėti ir branginti Lietuvos valstybę. Na, ir kas, kad padidės dėmesys lietuvių kalbai. Kaip ir iki šiol, taip ir dabar Vilniaus lenkai mokomi tapti ne Lietuvos, o Lenkijos patriotais.

Reikia, kad Lietuvos lenkai mokytųsi ne tik lietuvių kalbos, bet ir būtų pratinami tapti Lietuvos piliečiais. Švietimo ir mokslo ministerija šios problemos kažkodėl nemato. Ji  skatina  gimtosios (lenkų) kalbos mokymą sieti pirmiausia su Lenkijos istorijos ir kultūros propagavimu. Taigi tokiomis sąlygomis lietuvių kalbos stiprinimas duos mažai naudos.

Koks Jūsų požiūris į Seinuose ir Punske subjaurotus lietuviškus užrašus? Kas juos tepliojo – chuliganai, suklaidinti lenkų nacionalistai, provokatoriai, slaptųjų tarnybų agentai? Ar oficialioji Varšuva suras tikruosius kaltininkus?

Nenustebčiau, jeigu paaiškėtų, kad lietuviški užrašai buvo tepliojami pagal užsakymą iš Vilniaus. Galbūt tokia provokacija siekta padaryti spaudimą mūsų politikams, kad šie greičiau įteisintų dvikalbius užrašus Lietuvoje.

Vasarą Dieveniškėse buvo surengta tautiškai nusiteikusių lietuvių ir latvių jaunimo stovykla. Kai kas piktinosi, kam tokia stovykla surengta krašte, kur dauguma gyventojų – lenkai. Mano supratimu, tokie kaltinimai – absurdiški. O kokia Jūsų nuomonė?

Neteko būti toje stovykloje, nežinau detalių, smulkmenų. Bet jeigu mes turime teisę laisvai judėti po Europą, tai ir Lietuvos jaunimas turi teisę laisvai keliauti po visą Europą ir visą Lietuvą. Kur jie rengia savo stovyklas, Dieveniškėse ar, sakykim, Skuode, jų ir tik jų reikalas. Kol nepažeidžiami įstatymai, stovyklauk kur tik nori.

Vienas iškiliausių Vilniaus rašytojų Juozapas Mackevičius savo esė  „Jei būčiau chanas“ yra parašęs, kad nesvarbu, kokius įsitikinimus žmogus turi, svarbiausia, kad jam būtų leista juos pareikšti.

Po baisiosios lėktuvo tragedijos, kai netoli Katynės sudužo lėktuvas, skraidinęs Lenkijos politikos elitą, oficialiosios Varšuvos požiūris į Lietuvą akivaizdžiai pasikeitė. Oficialioji Varšuva pradėjo reikšti Lietuvai priekaištus. Ar tie priekaištai pagrįsti? Kokius politinius žaidimus žaidžia, pavyzdžiui, Lenkijos premjeras? Ar negalima Lenkijos apkaltinti turint imperinių užmačių?

Mano manymu, puolimą prieš Lietuvą pradėjo kaip tik Kačinskiai, jų aplinkos žmonės. D. Tuskas ir jo pagalbininkai tik tęsia neprotingą politiką mūsų šalies atžvilgiu. Lenkija kaip ir Lietuva neatliko liustracijos, neturi provalstybinių politinių elitų. Kalbant Gedroyco žodžiais, Lenkijos vadovai tiesiog „prarado valstybingumo instinktą“. Jis turėjo mintyse santykius su kaimynais. Dabartiniai Lenkijos santykiai su kaimynais labai primena tarpukario periodą, kai Lenkija buvo agresyvi.

Ar Lenkiją pasiekia tikroji informacija apie Lietuvą, ar pasiekia tik toji, kuri naudinga Lenkų rinkimų akcijai?

Oficialioji Lenkija, kaip ir kitos valstybės, be abejonės, turi savo specialiąsias tarnybas, kurios padeda sužinoti realią padėtį kaimyninėse šalyse. O štai visuomenė – jau kiek kitokio pobūdžio problema. Lenkijos visuomenė žino tik tiek, kiek jai žinoti leidžia korumpuoti ir priklausomi nuo valdžios vyrų žurnalistai. Laisvosios spaudos, nepriklausomos pilietinės žurnalistikos Lenkija dar neturi, kaip neturi ir Lietuva.

Kokias klaidas, Jūsų manymu, padarė Lietuva, ginčydamasi su Lenkų rinkimų akcijos lyderiais ar Varšuvoje sėdinčiais politikais?

Pagrindinė bėda ta, kad Lietuvos vadovai neturi tvirtos pozicijos. Jie – tarsi bestuburiai. Vadovas, neturintis pozicijos, visada pralošia. Pralošia todėl, kad plaukia tik pasroviui..

Kaip vertinate tautininkų partijos lyderio Gintaro Songailos veiklą?

Kaip suprantu, tautininkų dabar nėra – yra tik konservatorių partija. Taigi kol kas sunku vertinti, kas ir kaip. Parlamentaro Gintaro Songailos pasisakymai ne visiems patinka, tačiau, kad jis reiškia savo nuomonę, yra gerai. Aš žinau, kokia jo pozicija, galiu diskutuoti, sutikti ar nesutikti. Be nuomonių skirtumų, be diskusijų negalima sukurti demokratinės visuomenės. Kas iš to, kad, pavyzdžiui, Michalas Mackevičius, rodos, Seime rimtai nepasisakė nė karto, bet rengia nepagrįstus piketus. Toks žmogus, išauklėtas Maskvos politinėje akademijoje prie Komunistų partijos CK, slepiantis savo biografiją,  – tikrai pavojingas ir Lietuvai, ir Lietuvos lenkams.

Spėlionės, kokia bus ateitis, – sudėtingas užsiėmimas. Galima suklysti. Ir vis dėlto norėčiau išgirsti Jūsų nuomonę, kaip ilgainiui klostysis Vilniaus – Varšuvos tarpusavio santykiai. Blogės ar gerės?

Kol kas tik blogės. Ims gerėti tik tuomet, jei Lenkija ir Lietuva turės rimtų politikų, kurie gins tikrąsias vertybes ir jas gins atkakliai. Šiuo metu Lietuvos vadovai deramai neatlieka savo pareigų – negina Lietuvos valstybės interesų. Kokia išeitis? Lietuvos piliečiai privalo burtis į legalias pilietines visuomenines organizacijas, o šios – reikalauti atsakomybės iš apsnūdusių šalies vadovų ir valdininkų, priminti jiems, kad jie saldžiai gyvena už mūsų visų pinigus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija