2011 m. rugsėjo 14 d.
Nr. 65
(1945)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Fotomenininkų akimis

Bronius VERTELKA

Fotografijos galerijoje kalba
šiaulietis Aleksandras
Ostašenkovas (dešinėje)

Paminklas dailininkui
Stasiui Petrauskui

Apžiūri fotografijos
parodą Laisvės aikštėje

Rugpjūčio 29 – rugsėjo 2 dienomis Panevėžyje vyko tarptautinė fotografijos bienalė „Žmogus ir miestas“, kurioje dalyvavo fotomenininkai panevėžiečiai Algimantas Aleksandravičius, Stanislovas Bagdonavičius, Irena Giedraitienė, Gediminas Kudirka, Valentinas Pečininas, Saulius Saladūnas, Marija Šileikaitė-Čičirkienė, kaunietis Gintaras Česonis, šiaulietis Aleksandras Ostašenkovas, vilnietis Artūras Valiauga, viešnia iš Latvijos Mara Brasmanė bei bienalės garbės svečias Richardas Šofildas (Schofield) iš Jungtinės Karalystės. Jis ne tik fotografavo, bet ir rengė straipsnį apie vieną žymiausių Lietuvos fotografių – Ireną Giedraitienę.

Fotomenininkų darbų parodos „Žmogus ir miestas“ pristatytos miesto Fotografijos galerijoje bei centrinėje miesto aikštėje esančių pastatų languose rugsėjo 2 dieną. Iškilmės prasidėjo Fotografijos galerijoje. Miesto Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė stebėjosi, kaip fotomenininkai per tokį trumpą laiką  sugebėjo tiek daug nuveikti – fotografuoti, skaityti paskaitas, jų klausytis, diskutuoti, dalintis patirtimi. Aukštaitijos sostinei tiesiog virpant nuo krepšinio aistrų, jie kaip laiko metraštininkai tyliai vaikščiojo po miestą ir fiksavo viską, kas, jų nuomone, atskleidžia miesto, jo žmonių dvasią. Tai buvo originalus, netikėtas žvilgsnis į Panevėžį ir panevėžiečius.

Direktorė nuoširdžiai dėkojo fotomenininkams Algimantui Aleksandravičiui, kuris daug talkino organizuojant bienalę, bei Sauliui Saladūnui, sėkmingai sprendusiam techninius klausimus. Visiems bienalės dalyviams ji įteikė padėkas. S. Saladūnas šmaikštavo, kad kitoje  bienalėje tikisi matyti bent pusę jaunų fotografijos meistrų veidų. Šiaulietis A. Ostašenkovas sakė: „Man visada smagu prisiliesti prie žmogaus, prie jo sielos. Panevėžyje patyriau daugybę gražių akimirkų.  Fotografas yra ne vien žmogus, vaikščiojantis su fotoaparatu, bet ir filosofas, miesto skaudulių įvardintojas“.

Renginyje kalbėjęs miesto vicemeras Gintaras Šileikis pabrėžė, jog rugsėjo 2–oji ypatinga ir tuo, kad  Ukmergės gatvės pradžioje buvo atidengtas paminklas (autorius Rimantas Idzelis) į Amžinybę išėjusiam talentingam savamoksliui menininkui Stasiui Petrauskui. Jis dėkojo fotografijų autoriams, norėjusiems matyti dar  gražesnį Panevėžį. Savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė sakė, kad tokios bienalės – sveikintinas reiškinys miesto kultūriniame gyvenime.

Vėliau iš galerijos visi ėjo į Laisvės aikštę, tačiau čia  atskiro iškilmingo parodos pristatymo nebuvo. Nepaisant to, vertinančių fotografijas smalsuolių netrūko.

Pagrindinis šios tarptautinės bienalės rėmėjas buvo miesto savivaldybė. Tikimasi, kad su savivaldybės pagalba šis renginys vyks kas antri metai.

Bienalėje  sukurti darbai saugomi specialiame Dailės galerijos fotografijos rinkinyje, kad ateityje visi galėtų pasižiūrėti, kaip Panevėžys gyveno 2011 metais.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija