2011 m. rugsėjo 28 d.
Nr. 69
(1949)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

„Rašymas – kaip lėtinė infekcinė liga“

Olės Vait romano „Temidės pinklėse“ sutiktuvės

Laimutė Vasiliauskaitė

A. Mickevičiaus muziejaus
direktorius Rimantas Šalna
įteikia Nijolei Vaitavičienei
Stanislavo Moravskio
knygą „Moterų fizionomika“

Tai pirmoji išleista knyga, bet ne pirmoji – parašyta. Jų kaupiasi stalčiuose, nes rašymas autorei – kasdienybė, kaip lėtinė infekcinė liga.

Kas yra Olė Vait? Ir kuo skiriasi šis romanas nuo kitų dabar leidžiamų romanų? Ar tik tuo, kad parašytas profesionalios teisininkės, daugeliui žinomos kaip garsios ir intriguojančios kažkada (realybės, bet ne šou) LNK laidos vedėjos „Teismas“?


Naujienų vaivorykštė

Kėdainių fotografų žvilgsnis

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Fotografijų autoriai Vytas
Matkus (dešinėje) ir Vaidas Juška

Ukmergės Kultūros centro dailės galerijoje buvo eksponuota kėdainiškių – fotografų draugijos narių Vyto Matkaus ir Vaido Juškos – darbų paroda. V. Matkus pristatė darbus „Pasidairymai rūke ir ne tik...“, V. Juška – „Emigracija“, „Sugrįžimas“, „Portretai“.

V. Matkus su fotoaparatu nesiskiria daugiau nei keturiasdešimt metų. Jam fotografija – ne tik malonus hobi, bet ir puiki atgaiva po dienos darbų. Autorius prisipažįsta, jog kartais šis darbas būna varginantis, neleidžiantis užmigti. Kėdainiškio fotografijos suskirstytos į kelis ciklus. Viename iš pirmųjų – „Žemės pakrašty“ – puikuojasi Lietuvos vidurio lygumų peizažai. Šios nuotraukos atsirado po ilgesnės pertraukos. „Pasidairymai rūke“ – nedidelė kolekcija, gimusi bandant atspėti rūko paslaptį, įžvelgti, kas slepiasi už kelių ar keliolikos metrų nuo tavęs. „Norint suspėti ką nors pamatyti, reikia suskubti, nes viskas gali greitai pasislėpti rūke...“ – apie savo fotografijas pasakojo V. Matkus.


Naujienų vaivorykštė

Nuotraukose – „Žalgirio“ vyrai

Vilija ŽUKAITYTĖ

Kauno meras Rimantas Mikaitis
kalba Romualdo Rakausko (centre)
ir Romualdo Požerskio
parodos atidaryme

2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato finalinio etapo pradžios išvakarėse Kauno fotografijos galerijoje buvo atidaryta nauja paroda „Legendiniai „Žalgirio“ vyrai“. Ši paroda kauniečius džiugins iki spalio 5 dienos. Čia eksponuojami fotomenininkų Romualdo Požerskio ir Romualdo Rakausko darbai, taip pat buvo pristatytas menininkų paruoštas fotografijų albumas.


Atmintis

Mokslo ir kultūros puoselėtojas

Profesoriaus Igno Končiaus 125-osioms gimimo metinėms

Vilmantas KRIKŠTAPONIS

(Pabaiga. Pradžia nr. 67)

Gyvendamas Kaune ir būdamas užimtas tiesioginiu darbu universitete, I. Končius dirbo ir Archeologijos komisijoje, steigė oro muziejų, buvo vienas iš zoologijos sodo steigimo iniciatorių. O kai Žemės ūkio rūmai nutarė įkurti „Tėviškės muziejų“, I. Končius su architektu V. Švipu suskubo ieškoti muziejui tinkamų senų patalpų. Viename savo straipsnių apie kraštui pažinti darbo metmenis I. Končius rašė: „…Maža pačius daiktus turėti, reikia pagaminti jų planus, schemas, brėžinius, fotografijas, aprašyti ištisą sodybą… Dar geriau būtų pagaminti tiriamojo krašto tam tikrus žemėlapius…“


Naujienų vaivorykštė

Paroda apie JAV lietuvius

Benjaminas ŽULYS

Parodą puošia knygos

Parodos organizatorius
doc. dr. Romualdas
Aloyzas Dobrovolskis

Kauno V. Kudirkos viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta paroda „JAV lietuviai“ ir fotomenininko Felikso Kerpausko kūrinių ekspozicija. Parodos lankytojams pateikiama apie 70 retų ir žinomesnių leidinių, vienokia ar kitokia forma susietų su Amerikos lietuvių gyvenimu, jų literatūrine, visuomenine veikla. Parodos organizatorius doc. dr. Romualdas Aloyzas Dobrovolskis renginio atidaryme kalbėjo, kad kai kurie leidiniai anksčiau kokia nors proga buvo pristatomi atskirai. Dabar jie surinkti vienoje vietoje ir duoda pilnesnį supratimą apie Amerikos lietuvių kūrybinę veiklą. Pats parodos sudarytojas yra fizikas, su literatūra, menu jo specialybė nieko bendra neturi, tačiau vidinis noras paskatino imtis šios iniciatyvos. Ją paskatino, parėmė, aktyviai dalyvavo organizuojant šios bibliotekos Ryšių su visuomene ir projektų vadovė, taip pat – XXVII knygų mėgėjų draugijos vadovė Dalia Poškienė. Jai talkino Kauno kolegijos dėstytojas, žurnalistas Ričardas Venckus, šioje kolegijoje įkūręs Poligrafijos muziejų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija