2011 m. rugsėjo 30 d.
Nr. 70
(1950)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Kitokie baubliai

Bronius VERTELKA

Bijotų seniūnas Steponas Jasaitis

1990 metais pastatytas
paminklas Dionizui Poškai

Bijotus išgarsino D. Poškos
baubliai – pirmasis
kraštotyros muziejus Lietuvoje

Restauruotas mokyklos pastatas

Taip šiandien atrodo baubliai
ir, kaip manoma, atkasto
D. Poškos namo pamatai

Malūno ratą suks vietos upelio vanduo

Mažytį Žemaitijos žemės lopinėlį – Bijotus – išgarsino Dionizo Poškos baubliai – pirmasis kraštotyros muziejus Lietuvoje. Kitais metais jam sukaks 200 metų.

Bėgant laikui, storų ąžuolų kamienų nuopjovos pamažu prarado savo pirmykštį grožį ir patrauklumą. Įpūsti šviežios gyvybės jiems sugebėjo restauratoriai užkonservuodami. Mediniai gaubtai pakeisti variniais, nuo bet kokių pavojų saugo storo stiklo sienos. Šitaip saugomi muziejaus eksponatai lankytojus džiugins dar daugelį metų .

Bijotuose lankiausi vasarai vos persiritus į antrąją pusę. Čia intensyviai dirbo UAB „Kvėdarsta“ vyrai: ruošė žemę užsėti žole, tvarkė aplinką. Sutiktas darbų vykdytojas Vaidas Kuzminskis prisipažino, jog jam tai pirmas objektas baigus Kauno Technologijos universitetą. Nors nuo jaunojo statybų specialisto tėviškės iki Bijotų tik pusšimtis kilometrų, tačiau jam tik kartą teko lankytis muziejuje. Ilgesniam laikui čia su vyrais atvyko praėjusių metų žiemą. Kirto beverčius medžius, valė tvenkinius. Kasdami žemę greta baublių, aptiko namo pamatus. Manoma, kad jame gyveno rašytojas Dionizas Poška. Pamatus paliko atvirus lankytojams. Dirbdami prie tarpukaryje statytos mokyklos aptiko raštą , kuriame pažymėta, kad atidaroma trijų komplektų pradžios mokykla, dalyvaujant Prezidentui Antanui Smetonai, Telšių vyskupui Justinui Staugaičiui. Baigus restauruoti pastatą, jame įsikurs biblioteka, D. Poškos memorialinė ekspozicija ir konferencijų salė.

Statybininkai gyvybę suteikė vandens malūnui. Jo ratą išjudins vietos upelio vandens srovė. Visur vyrai stengiasi dirbti kaip sau. Netgi pietų metu sugautą žuvį upelyje ne kepa ant laužo ar įmeta puodan, bet paleidžia plaukioti tvenkinyje.

Pavyko prakalbinti Bijotų seniūną Steponą Jasaitį, čia gimusį, baigusį aštuonmetę mokyklą ir dirbusį kolūkio pirmininku. Jo ir šio krašto žmonių rūpesčiu iškilo paminklas šviesuoliui D. Poškai. Šiuo metu jis nepriklauso jokiai partijai, tačiau yra karštas šio krašto patriotas. Praktikuojantis katalikas prisiminė, kaip jo tėvas, ant pečių užsimetęs grūdų maišą, nešdavo į malūną. Tėvas sūnui primindavo, kad statant mokyklą jos pamatuose buvo paslėptas laiškas, kuris dabar bus muziejuje.

Mintis, kad reikia pertvarkyti Bijotus, S. Jasaičiui ramybės nedavė senokai. Apie prastėjančius baublius Seime prašneko Zigmantas Balčytis (dabar europarlamentaras). Baublių muziejus tapo jau ne Šiaulių „Aušros“ , bet Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus filialu. Pagaliau buvo gauta pinigų jo pertvarkai.

 Maždaug 11 ha Bijotų dvarvietė keitėsi į gerąją pusę. Seniūnas mano, jog ši vieta turi tapti ne vien Bijotų, Šilalės rajono ar Lietuvos, bet ir Europos garsenybe. Tvarkyti muziejaus aplinką, dalyvauti jo kultūriniuose renginiuose ryžosi seniūnija. Aptarta ir jau numatyta, kur svečiai galėtų įsigyti suvenyrų ir gaivinamųjų gėrimų. Bijotų seniūno S. Jasaičio nuomone, pravažiuojančiųjų ar turistų grupių patogumui muziejus turėtų dirbti visą dieną ir be išeiginių.

Bijotai, Šilalės rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija