2011 m. rugsėjo 30 d.
Nr. 70
(1950)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


XXI Amžius

Laikas ir žmonės

Apdovanotas įvairiais talentais

Bronius VERTELKA

80-metis Vytautas Malčius

Birželio 14-ąją maestro Vytautas Malčius šventė 80-metį. Palikęs butą daugiaaukštyje ir persikraustęs į tėvų namus Pušaloto gatvėje Vytautas tik prispirtas būtinybės važiuoja autobusu ir sveikata nesiskundžia. Vasaroja žmonos tėviškėje Utenos rajone, žvejoja Antalieptės mariose. Anksčiau stalo tenisą žaidė net su garsiuoju Viliumi Variakoju, o jų komandinė trijulė buvo miesto čempionė. V. Malčius buvo Švenčionėlių rajono šachmatų čempionas, gerai žaidė šaškėmis, futbolą. Daugelį metų dirbo su „Ekrano“ gamyklos ansamblio kapela. Surinko mėgusius muzikuoti įmonės darbuotojus, atsivedė savo mokinių muzikantų. Kapela akomponuodavo chorams, šokiams ir važinėdavo po pasaulį. Dar sovietiniais laikais koncertavo Čekoslovakijoje, Vokietijoje, Kuboje, Irake, Vengrijoje, Rumunijoje. „Ekrane“ daug metų dirbo Vytauto žmona Vilūnė , dainavusi ansamblyje. Tuo metu „Ekrano“ ansamblis populiarumu prilygo ansambliui „Lietuva“.

Vytautas 18 metų dirbo muzikos mokyklos direktoriumi, bet nebuvo komunistų partijos narys, nors stoti įvairiais būdais viliojo. Nestojo todėl, kad marijonų bažnytėlėje buvo ministrantu, netgi jų dekanu. Vytautas sugebėjo užimti vaikus. Širdyje jis buvo prieš tokią santvarką, o komunizmo kūrimas jam atrodė kaip akių dūmimas. Nenorėjo skaudinti ir giliai tikinčios motinos.

Muzikos mokyklą baigė su dviem būsimais kunigais. Kai kapela atvykdavo į vasaros stovyklą Trakuose, būtinai užeidavo pas kleboną Vytautą Pranciškų Rūką. Jis ir Vytautą bei Vilūnę sutuokė Švenčionyse. Kun. Antanui Mikulėnui klebonaujant Antazavėje, netoli žmonos tėviškės, apsilankydavo ir pas jį.

Konservatorijoje Vytauto dėstytojais buvo Paulius Juodišius, Eugenijus Paulauskas, Saulius Sondeckis. Vytautą traukė styginiai muzikos instrumentai. Visai mažas būdamas ant lentutės išsitempdavo vielą ir bandydavo išgauti garsus. Turėjo gražų balsą, pradinėse klasėse per muzikos pamokas užvesdavo dainą. Sužinojęs, kad maestro Mykolas Karka priima mokytis muzikos, atėjo pas jį. Šis klausia, kuo norėtų mokytis. „Nežinau, gal armonika“, nors pats tokio muzikos instrumento nebuvo akyse regėjęs. „Tau tik smuiku mokytis“, – nusprendė maestro. Neturėjo smuiko, tad mama jį paskolino. Pedagogas pasitaikė nelabai geras, teko savarankiškai mokytis.

Baigusį muzikos technikumą V. Malčių pakvietė dirbti į Švenčionėlių pedagoginę mokyklą. Ten jis skynė pirmuosius muzikos pergalių laurus. Neblogai sekėsi muzikos srityje – šį darbą dirbo net 50 metų. 15 metų vadovavo berniukų chorui.

V. Malčiaus dukros irgi pasirinko su muzika susijusias specialybes: abi baigė Muzikos akademiją pas prof. Audronę Vainiūnaitę, yra pripažintos pianistės Lietuvoje ir užsienyje.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija