2011 m. spalio 7 d.
Nr. 72
(1952)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Grybų šventėje – grybų, kultūros, kulinarinio paveldo, linksmybių ir svečių gausa

Rūta Averkienė

Grybavimo čempionato nugalėtojai
Paluknio „Krembliai“ su Varėnos
rajono meru Elvinu Jankevičiumi

Koncertuoja Krivilių
ansamblio dainininkai

Jakėnų kiemelyje

Skulptūrų aukcionas

Šiaudinės bobos

Jakėnų kiemelyje

Keramikė Teresė Jankauskaitė

Groja Perlojos kapela

Šešioliktoji Grybų šventė, tradiciškai prasidėjusi devintuoju Lietuvos grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero taurei laimėti Marcinkonių kaimo miškuose, iki vėlaus vakaro tęsėsi daugybe renginių Varėnos miesto parke.

Devintajame grybavimo čempionate – mažesnis nei įprastai grybų derlius

Kadangi šiemet Varėnos krašto pušynėliai nelepino grybų gausa, paskutinį rugsėjo šeštadienį Marcinkonių kaime įvykęs devintasis grybavimo čempionatas taip pat nenustebino pernelyg dideliu surinktų grybų kiekiu. Tačiau jis vis tiek nenuvylė nei organizatorių, nei dalyvių, nes visi buvo svetingai sutikti ir pavaišinti. Šiemet dėl Varėnos rajono savivaldybės mero įsteigtos taurės varžėsi 25 komandos iš įvairių Lietuvos regionų – iš viso 100 grybautojų.

Įžanginė Grybų šventės dalis – Lietuvos grybavimo čempionatas – jau turi tradicijas. Šiemet jis trečią kartą vyko grybinguose Marcinkonių kaimo miškuose prie Kastinio ežero ir, kaip ir kasmet, suviliojo daugybę grybautojų bei šiaip smalsuolių.

Į pušynėlius įsisiautę Marcinkonys dar skendėjo ryto miglose, kai vyriausiajam čempionato globėjui, Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojui Vidui Mikalauskui septintą valandą pasveikinus visus dalyvius, vyriausiajam teisėjui Audriui Korsakui paaiškinus taisykles, o medžiotojui šūviu į orą davus startą, azartiškiausius grybautojus į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir šaunūs muzikantai. Šiemet čempionato dalyviams buvo leista rinkti visus valgomus grybus. Per tris valandas jie pririnko beveik du šimtus kilogramų grybų. Iš viso komisijai teko pasverti 195,84 kilogramus įvairių grybų ir suskaičiuoti 21 baravyką.

Geriausią rezultatą pasiekė grybautojų komanda iš Paluknio „Krembliai“, pririnkusi 37,33 kg grybų, bet neradusi nė vieno baravyko. Ji iškovojo Varėnos rajono savivaldybės mero Elvino Jankevičiaus įsteigtą ir juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą įspūdingą taurę, kuri naujiesiems čempionams įteikta Grybų šventėje Varėnoje. Beje, ši komanda jau penktą kartą tampa čempionato nugalėtoja. Antrąją vietą užėmė jungtinė varėniškių ir merkiniškių komanda „Boletus liberalis“, surinkusi 23,26 kg grybų. Trečioji vieta atiteko Kauno rajono komandai, surinkusiai 17,29 kg grybų. Geriausiai grybavusi šeimyninė Buckų šeimos komanda – „Badziukai” iš Dargužių kaimo, surinko 16,74 kg. Jauniausių grybautojų komanda iš Varėnos „Padvalas“ surinko 1,03 kg. grybų. Jauniausias čempionato dalyvis – aštuonmetis Jonas Žvilius iš Klaipėdos, vyriausias – šešiasdešimt dviejų metų Antanas Kalvynas iš Kauno rajono. Didžiausią baravyką, svėrusį 200 g., surado Indrė Sekevičienė iš Kauno rajono, o daugiausia – 7 baravykus – rado Kauno rajono komanda. Visi jie buvo apdovanoti čempionato prizais. Iš viso tik aštuonioms komandoms pavyko rasti baravykų.

Sėkmingai iš miško grįžusius grybautojus bei čempionato svečius vaišingai pasitiko Marcinkonių etnografinio ansamblio ir Senosios Varėnos ansamblio „Serbenta“ dainininkai. Su liaudiškomis dainomis ir palaikymo komandų šūksniais sutikti grybautojai vaišinosi Marcinkonių kaimo moterų gamintais dzūkiškais skanėstais bei virta grybiene. Nugalėtojai buvo pagerbti Varėnos miesto parke Grybų šventės metu.

Linksmybių gausa miesto parke

Paskutinį rugsėjo šeštadienį Varėnoje šurmuliavo šešioliktoji Grybų šventė. Pati didžiausia Varėnos krašto šventė grybautojų, surinktų grybų, gausybės svečių iš Lietuvos ir užsienio, linksmybių ir dzūkiškų gėrybių skaičiumi Varėną vienai dienai pavertė didmiesčiu.

Išpopuliarinusi ne tik nuo seno Varėnos krašto žmonių pragyvenimo šaltiniu tapusių grybų vardą, bet ir savo iki šiol šiame šalies kampelyje tebegyvuojančius ir puoselėjamus senuosius dzūkų amatus, verslus bei tradicijas, ji turi pretenzijų vadintis tarptautine švente, nes kasmet sulaukia nemažai svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių. Šiemet organizatoriai visų šventės svečių dėmesį atkreipė į išsaugotas dzūkų tradicijas, papročius, amatus, kulinarinį paveldą. Išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną koncertavo saviveiklininkai, buvo demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai: verpiama, audžiama, liejamos žvakės, verdamas degutas, kalama geležis, pinami šiaudiniai dirbiniai, krepšiai iš balanų ir šaknų... Šių čia pat vietoje sumeistrautų gaminių buvo galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti. Dzūkų buities ir darbo rakandai senienų turguje dairėsi naujų šeimininkų. Visa šventė kvepėjo dzūkiškais valgiais – kas norėjo, jų galėjo vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms.

Šventė iki vėlaus vakaro tęsėsi daugybe renginių Varėnos miesto parke. Makavykų, Baravykų, Voveraičių ir kitose „grybiškose“ gatvelėse nuo ryto iki vakaro buvo neįmanoma prasilenkti. Iš pat ryto nusiteikti šventiškai ragino ir nuotaikingai koncertavę kolektyvai. Į miesto parką plūste plūdo varėniškiai ir svečiai.

Šventės atidarymo metu Varėnos rajono savivaldybės meras E. Jankevičius pasveikino visus susirinkusius ir pasidžiaugė, kad „ši šventė – drauge ir derliaus šventė, kurioje galima pamatyti, kokį puikų derlių išaugino darbštūs dzūkai. Šventės svečiams linkiu geros šventės ir ištvermės aplankyti visų seniūnijų kiemelius, kuriuose gausu per šimtmečius išsaugoto kultūrinio ir kulinarinio paveldo. Būkite kaip namuose“, – svetingai kvietė rajono vadovas.

Didžiausia Varėnos krašto švente ir dzūkų vaišingumu bei tebepuoselėjamais senoviniais amatais buvo sužavėti šiemet dalyvavę Lietuvos ir užsienio svečiai. Šiemet šventėje linksminosi nemažai Seimo narių ir politikų, savivaldybių atstovų, svečių iš miestų-partnerių, kuriuos su varėniškiais sieja ne vienerių metų draugystė, kiti garbūs svečiai.

Aštuonių rajono seniūnijų, Alytaus apskrities savivaldybių, Varėnos technologijos ir verslo mokyklos ir kituose kiemeliuose vyko nuotaikingi koncertai, kiemelių šeimininkai demonstravo krašto tradicijas, papročius, o į jų kiemelius užklydusius vaišino tradiciniais dzūkiškais skanėstais: grikine „babka“, sūriu, namine duona, kitais gardumynais. Nors šiemet Varėnos krašto miškai nedosnūs grybautojams, grybų valgių ant dzūkų stalų, kaip ir grybavimo čempionate, tikrai netrūko.

Varėnos moksleivių kūrybos centro kiemelyje tądien buvo įsikūręs „Meistrų miestas“. Kiekvienas šventės dalyvis turėjo gerą progą pamatyti ir pats išbandyti, kaip dirbama iš medžio, molio, piešiama, kuriamos žolynų kompozicijos. Varėnos dailės studijos „Kadagys“ kiemelyje buvo galima įsigyti moksleivių sukurtų medžio dirbinių.

Grybininkų kiemeliuose buvo galima ne tik paragauti, bet ir nusipirkti grybų ir uogų. Druskininkų, Valkininkų, Varėnos urėdijų kiemeliuose – susipažinti su turistiniais ir rekreaciniais objektais.

Nuo pat ankstyvo ryto medžio drožėjų varžytuvėse „Dzūkelis“ dalyvavę trys profesionalūs Lietuvos skulptoriai savo dirbinius sėkmingai pardavė popiet vykusiame aukcione. Dėl jų varžėsi ir politikai, ir vietiniai verslininkai. Už 600 Lt parduota skulptoriaus iš Naujasodės Antano Česnulio skulptūra „Rūpintojėlis“. Už tokią pačią sumą parduota ir skulptoriaus Sauliaus Lampicko iš Alytaus sukurta skulptūra „Saulės paukštė“. Už 500 Lt sėkmingai parduota skulptoriaus Gintauto Akstino skulptūra „Grybautojas“. Ją įsigijo Varėnos rajono savivaldybės meras E. Jankevičius.

Šiemet organizatoriai nusprendė palepinti vaikus. Už vieną iš skulptūrų gautas lėšas bus nupirkti bilietai į vieną iš netrukus Varėnoje vyksiančio Dalios Tamulevičiūtės vardo profesionalių teatrų festivalio spektaklių ir padovanoti rajono daugiavaikių šeimų vaikams.

Vėliau pagrindinėje scenoje šventės dalyvius linksmino kolektyvai iš visos Lietuvos. Taigi tądien linksmybių ir įspūdžių netrūko nei dideliems, nei mažiems varėniškiams, nei gausiems miesto svečiams.

Kaip sakė viena iš pagrindinių šventės organizatorių, Varėnos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja kultūrai Regina Svirskienė, šių metų šventė pavadinta „Vai ūžia dūzgia visa šeimyna“, nes joje varėniškiai dalyvauja ne vieni – dainuoja, šoka, senovinius dzūkų amatus demonstruoja kelios kartos – seneliai, vaikai ir anūkai. „Šiemet pirmenybę suteikėme rajono kolektyvams. Jų mūsų rajone gausu, visi jie nori koncertuoti, todėl tai, ką turime gražiausia, Grybų šventės svečiams ir parodėme. Taip pat koncertavo aplinkinių rajonų meno kolektyvai, bigbendo orkestras iš Prenclau (Vokietija), žiūrovai galėjo pamatyti R. Radzevičiaus roko operą „Žuvų piemuo“, o šventę vainikavo Igorio Berino ir Irmanto Čepaičio grupių koncertas. Kaip ir kasmet, norėjome atkreipti visų šventės svečių dėmesį į išsaugotas dzūkų tradicijas, papročius, amatus, kulinarinį paveldą“.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija