2011 m. spalio 12 d.
Nr. 73
(1953)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

I. Degutienės darbo vizitas Japonijoje

Seimo pirmininkė Irena Degutienė
ir Seimo vicepirmininkai
Algis Čaplikas bei Virginija
Baltraitienė apsilankė viename
didžiausių Japonijos gamtos
mokslo tyrimų institute „Riken“
ir susitiko su instituto
prezidentu, 2001 metų
Nobelio premijos laureatu
chemijos srityje Rioju Nojoriu

Seimo pirmininkė Irena Degutienė
susitiko su „Hitachi, Ltd“
prezidentu Hiroakiu Nakanišiu
Algirdo Dambrausko
(LR ambasada Tokijuje) nuotraukos

Spalio 3–10 dienomis Seimo pirmininkė Irena Degutienė su darbo vizitu oficialiu Japonijos kvietimu lankėsi šioje šalyje. Čia ji susitiko su Japonijos parlamento Atstovų Rūmų pirmininku Takahiru Jokomičiu, Aukštųjų Rūmų komitetų pirmininkais, ministrais, Japonijos tarptautinių santykių instituto prezidentu. Taip pat vyko susitikimai su Japonijos ekonominių organizacijų federacijos, verslo kompanijų („Panasonic“, lazerių gamintojo „Riken“ ir kt.) vadovais ir su strateginės investuotojos į Visagino atominės elektrinės projektą „Hitachi“ kompanijos vadovybe, su aukščiausiais Japonijos politikais, asocijuotomis verslo struktūromis ir atskiromis verslo kompanijomis pristatyti potencialius investavimo Lietuvoje privalumus. Japonijoje lankėsi ir du Seimo pirmininkės pavaduotojai, atstovaujantys ir valdančiajai daugumai, ir opozicijai – Algis Čaplikas ir Virginija Baltraitienė.  

Delegacijos nariai apsilankė „Hitachi, Ltd“ Protonų pluošto terapijos sistemų bazėje, kur atliekami vėžio ligos gydymo tyrimai ir kuriamos pažangiausios protonų pluošto terapijos (PBT) sistemos. Seimo Pirmininkei buvo pristatyti naujausi „Hitachi, Ltd“ moksliniai atradimai ir jų praktinis taikymas vėžinių susirgimų gydymo srityje. Protonų pluošto terapija leidžia išvengti iki šiol plačiai naudojamos chemoterapijos ar chirurginių intervencijų. Susipažinusi su šioje įmonės bazėje vykdomais darbais, I. Degutienė sakė tikinti, kad kartu su „Hitachi, Ltd“ investicijomis į atominę energetiką Lietuvoje, atkeliaus ir šios kompanijos inovacijos, kurios palengvins vėžiu susirgusių Lietuvos žmonių gyvenimą. Seimo vicepirmininkas A. Čaplikas pažadėjo apie šios terapijos taikymo galimybes ir perspektyvas mūsų šalies gydymo įstaigose pradėti diskusiją su sveikatos apsaugos ministru. Protonų pluošto terapija – veiksmingas vėžinių susirgimų gydymo radioterapija metodas. Protonai, vandenilio atomo branduoliai, pasiekia didelį greitį ir jų energija koncentruojama į naviką. Tokia terapija itin pagerina vėžiu sergančiųjų gyvenimo kokybę, nes šis gydymas nesukelia skausmo ir mažiau veikia kitas organizmo funkcijas. Daugeliu atvejų gydymo metu ligoniai gali gyventi normalų gyvenimą. PBT grindžiama moduliuoto intensyvumo protonų terapija, kurios metu galima geriau kontroliuoti apšvitinimo dozes.

Delegacija dar apsilankė „Nišidžin“ tekstilės pramonės asociacijoje. I. Degutienė Japonijos tekstilės pramonės asociacijai perdavė informaciją apie Japonijos pirkėjus itin dominančią ir Lietuvoje gaminamą lino audinių ir namų tekstilės produkciją. Japonijos tekstilės pramonės asociacijos atstovai Seimo Pirmininkę taip pat supažindino su tradicine japoniškos tekstilės technologija ir istorija, – rašoma pranešime spaudai. Po susitikimo Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad tekstilės pramonė – tik viena iš sričių, kuriose Lietuvos gamintojai gali tikėtis sėkmės Japonijos rinkoje. I. Degutienė pabrėžė, kad Lietuva jau dabar užima 7-ą vietą pagal lazerių importą į Japoniją, kur lietuviški lazeriai plačiai naudojami optikos ir medicinos prietaisų gamyboje. Lietuviškus lazerius perka ir gerai žinomos Japonijos mokslinės laboratorijos, institutai bei stambių bendrovių tyrimų centrai, tokie kaip Japonijos branduolinių tyrimų centras, „Mitsubishi“ tyrimų centras, „Hitachi“ tyrimų centras.

Japonija yra viena didžiausių baldų ir konditerijos gaminių rinkų pasaulyje, o Lietuvos gamintojai gali pasiūlyti Japonijos rinkai lanksčius sprendimus. Pristatydama baldų pramonės galimybes Seimo Pirmininkė atkreipė Japonijos verslininkų dėmesį, kad mūsų šalies gamintojai gali pasiūlyti ir nedidelėmis partijomis gaminamus baldus, skirtingas jų serijas ir apdailą, pritaikyti juos itin mažiems japonų būstams. Seimo Pirmininkė atkreipė dėmesį, kad ir lietuvių gaminami konditerijos gaminiai yra labai kokybiški ir mėgstami.

I. Degutienė pakvietė visame pasaulyje gerai žinomas stambias Japonijos technologijų kompanijas NEC ir „Panasonic“ investuoti Lietuvoje ir čia steigti savo centrus bei atstovybes. Šių kompanijų vadovams bei atstovams Seimo pirmininkė perdavė parengtą medžiagą apie Lietuvoje investicijoms sudarytas galimybes ir intelektualinius išteklius. Su tarptautinės informacinių technologijų bendrovės NEC (Nippon Electric Company) vadovais susitikusi I. Degutienė pristatė Lietuvos pasiekimus informacinių technologijų srityje ir pabrėžė, kad mūsų šalis yra viena iš pasaulinių lyderių pagal informacinių technologijų ir komunikacijos infrastruktūros išvystymą.

NEC valdo daug bendrovių, kurios gamina skirtingus informacinių technologijų produktus ir paslaugas. Seimo Pirmininkę kompanijos atstovai supažindino su NEC projektuojamais ir kuriamais „išmaniojo miesto“ ir „išmaniojo namo“ projektais, kurie garantuotų efektyvesnį, taupesnį ir komfortiškesnį gyvenimą žmonėms šiuolaikiniuose miestuose ir namuose. Seimo pirmininkė buvo supažindinta ir su kompanijos sukurtomis bei tobulinamomis valstybės sienų kontrolės technologijomis ir mechanizmais.

I. Degutienė ir Seimo vicepirmininkai susitiko ir su visame pasaulyje gerai žinomos kompanijos „Panasonic“ atstovais, apsilankė kompanijos centre, susipažino su jos plėtojamomis naujausiomis technologijomis ir įgyvendinamomis idėjomis. Seimo pirmininkė pakvietė „Panasonic“ įkurti Lietuvoje kompanijos regioninį pardavimų arba klientų aptarnavimo centrą ir naudotis Lietuvos sukurtomis puikiomis galimybėmis tokiai investicijai. I. Degutienė taip pat padėkojo „Panasonic“ vadovams už neseniai priimtą sprendimą kompanijos atstovybę Baltijos šalyse įkurti Vilniuje ir išreiškė viltį, kad šis sprendimas ne tik padidins kompanijos pardavimus mūsų regione, bet ir atvers kelius naujoms bendradarbiavimo galimybėms. „Panasonic“ yra viena iš didžiausių elektrotechnikos gamintojų visame pasaulyje. Kompanijos gaminamų televizorių, garso ir vaizdo grotuvų, kitos buitinės technikos ir technologinių robotų galima rasti visame pasaulyje.

I. Degutienė pasiūlė šaliai pasirašyti dvišales sutartis dėl dvigubo apmokestinimo panaikinimo bei investicijų skatinimo ir apsaugos. Japonijos užsienio reikalų viceministras R. Jamanis kreipėsi į I. Degutienę su prašymu, kad Lietuva paremtų Japoniją, kuri norėtų sudaryti ekonominio bendradarbiavimo sutartis su Europos Sąjunga. Susitikimo metu taip pat buvo kalbama apie ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas, tarptautinės politikos aktualijas, Japonijos tikslą tapti Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Saugumo tarybos nuolatine nare. Japonijos užsienio reikalų viceministras paprašė Lietuvos paramos Japonijai kandidatuojant tapti JTO Saugumo tarybos nuolatine nare ir patikinimą, kad Lietuva šiuo klausimu remia Japoniją, gavo.

Oficialų darbo vizitą Japonijoje baigusi Seimo pirmininkė I. Degutienė grįžo vakar, antradienį, o vicepirmininkai A. Čaplikas ir V. Baltraitienė – pirmadienio vakarą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija