2011 m. lapkričio 11 d.
Nr. 81
(1961)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Simajudo atlaiduose – maldos, vakaronė, turgelis, vaidinimai ir šokiai

Vakaronėje dzūkiškas dainas dainavo
Marcinkonių folkloro ansamblis

Apaštalų Simono ir Judo atlaidų procesija

MARCINKONYS. Simajudas – apaštalų Simono ir Judo šventė. Tituliniai šių apaštalų vardo atlaidai kasmet švenčiami Marcinkonyse, nes kaime esanti bažnyčia pavadinta jų vardu. Jau kelintus metus Simajudas Marcinkonyse minimas taip, kaip šiuos atlaidus švęsdavo nuo senų senovės.

Pasak Simajudo šventę organizavusios Varėnos kultūros centro Marcinkonių filialo direktorės bei kaimo bendruomenės pirmininkės Rimutės Avižinienės, noras atgaivinti senąsias kaimo tradicijas kirbėjo jau seniai, nes jas atsimena net ne visi viduriniosios kartos kaimo gyventojai, o labai reikia, kad senuosius papročius žinotų ir savo vaikams bei anūkams perduotų ir patys jauniausi marcinkoniškiai. R. Avižinienė sako, kad Simajudo šventė Marcinkonyse turi tapti tradicija ir bus švenčiama kasmet.

Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Marcinkonių Šv. apaštalų Simono ir Judo bažnyčioje. Jas už parapiją aukojo kun. Jonas Povilaitis ir parapijos klebonas kun. Algis Vaickūnas. Dalyvavusieji atlaiduose turėjo galimybę pasigrožėti ne tik viena gražiausių Lietuvoje procesijų, kurioje nešamos parapijai priklausančių kaimų vėliavos, bet ir tautiniais drabužiais pasidabinusiais procesijos dalyviais.

Po šv. Mišių parapijiečiai ir svečiai rinkosi pabendrauti klebonijoje. Senieji marcinkoniškiai atsimena, kad toks paprotys kaime buvo po kiekvienų atlaidų.

Vakarop laisvalaikio ir pramogų centre vyko renginys, taip pat skirtas Simajudo šventei. Vakaronės dalyvius linksmino Matuizų humoro grupės „MTV“ ir Marcinkonių humoro grupės „Spanguolė“ artistai, dzūkiškas dainas dainavo Marcinkonių folkloro ansamblis. Čia veikė ir dzūkiškas turgelis.

Jauni ir pagyvenę marcinkoniškiai bei svečiai vakaronėje prisiminė ir dainavo savo protėvių dainas, šoko liaudiškus šokius, bendravo, vaišinosi.

Pasak senolių, Marcinkonių ir aplinkiniuose kaimuose tądien pjaudavo avį ar baroną, kepdavo duoną, šaltanosius, šutindavo grikius. Tai, ką Dievas duodavo užauginti, žmonės aukodavo ne tik bažnyčiai, bet ir elgetoms. Sakoma, kad per Simajudą kaime vykdavo rudens gėrybių ir amatų mugės.

Rūta Averkienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija