2011 m. lapkričio 25 d.
Nr. 85
(1965)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Absurdo variantai Seime

Seimo narys Gintaras Songaila

Praėjusi savaitė Lietuvoje buvo kaip niekad įtempta. Nuobodžiauti neturėjome kada. Pirmiausia, dėl su banku „Snoras“ susijusių skandalų, juo labiau, kad informacija apie „Snorą“ nuolat keitėsi, vieni pranešimai prieštaravo kitiems, Seimas rengė skubų posėdį ir priėmė įstatymų pataisas ypatingos skubos tvarka, Seimo nariai svaidėsi aštriais epitetais ir palyginimais. Lietuviškoji žiniasklaida nedelsiant pasidalino į keletą skirtingų stovyklų. Rusiškosios informacinės priemonės apie ekonominę „bankų krizę Lietuvoje“ taip pat tarė savo žodį. Aną savaitę nutiko ir kai kurie kiti svarbūs įvykiai, tačiau lietuviškoji spauda jų kažkodėl nepastebėjo. Mintyse turimas Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdis dėl Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo bei mėginimas sujungti Etninės kultūros globos tarybą su Valstybine kultūros paveldo komisija. Apie prabėgusios savaitės ypatumus Seimo narį tautininką Gintarą SONGAILĄ kalbina „XXI amžiaus“ žurnalistas Gintaras Visockas.


Mieli „XXI amžiaus“ skaitytojai!

Prenumeratos belaukiant

Įvertindami sunkią ir vis dar labiau sunkėjančią mūsų padėtį, nuo 2012 metų sausio 1-osios turime stabdyti „XXI amžiaus“ trečiadienio numerio leidimą. Mūsų padėtis yra tokia sunki, kad pagal finansinius mūsų pajėgumus, tiksliau, pagal tą despotišką spaudimą mokesčiais, kurį patiriame iš valdžios, laikraščio „XXI amžius“ leidybos tęsti išvis negalime. Tačiau negalėdami nuvilti tų kelių mūsų bičiuliškų, krikščioniško solidarumo nuostatomis besivadovaujančių rėmėjų, padėjusių mums sunkioje padėtyje, stengsimės kitais metais išlaikyti „XXI amžių“, leisdami bent penktadienio numerį. Tik tada, jeigu sulauksime tinkamos paramos iš Spaudos rėmimo fondo, galėsime atnaujinti kultūrinio trečiadienio numerio leidimą.


Visuomenės „ne“ policijos smurtui

Lapkričio 21 dieną Kauno savivaldybės salėje įvyko konferencija: „Policijos smurtui – NE“. Ją surengė Kauno jungtinis demokratinis judėjimas ir Tautos ateities forumo Kauno skyrius kartu su kitomis žmogaus teises ginančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis.

Poreikį pasikalbėti šia tema išprovokavo neseni įvykiai Kazokiškėse, Kaune, Klaipėdoje ir kitose Lietuvos vietose, kai iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomi policininkai viršijo įgaliojimus, pažeisdami įstatymus naudojo psichologinę prievartą, jėgą ir net kovinius veiksmus prieš senukus, prie varganų pensijų prisiduriančius prekiautojus, beginkles moteris. Toks prieš visuomeniškai aktyvius, konstitucinėmis priemonėmis ginančius viešąjį interesą piliečius nukreiptas policijos elgesys papiktino nemažą visuomenės dalį.


Pesimistai, bet mažiau nei graikai

Visuomenės nuomonės ir rinkos
tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius
Vladas Gaidys sako, kad kiekvienas
Lietuvos pilietis asmeniškai susiduria,
pavyzdžiui, su medikais poliklinikoje,
pardavėjais – prekybos centre,
policininkais – gatvėje. Tad
nenuostabu, kad apie šias
institucijas jis susidaro
asmeninę nuomonę.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys pasakoja apie besikeičiančias Lietuvos visuomenės nuotaikas. Paskutinės gyventojų apklausos rodo, jog nesame pati pesimistiškiausia tauta Europos Sąjungos valstybių sąraše. Už mus šiandien esama ir nelaimingesnių šalių. Pavyzdžiui, Graikija. Bet ar tai – rimta paguoda? Su „Vilmorus“ direktoriumi kalbasi „XXI amžiaus“ žurnalistas Gintaras Visockas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija