2011 m. lapkričio 25 d.
Nr. 85
(1965)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Skaitykla

Dievui aukojantis savo darbus

Virgina Bartušienė

Pagramančio bibliotekos bibliotekininkė

Sveikinimai ir dovanos buvusiam
klebonui iš Gadūnavo,
kun. Vladislovas Juškys – kairėje

Sveikina Šilalės klebonas
kan. dr. Algis Genutis

Klausome kunigo Vladislovo
Juškio eilių, priekyje
sėdi Tauragės rajono
meras Pranas Petrošius

Gražią rudens popietę Pagramančio regioninio parko lankytojų centre vyko parapijos kunigo Vladislovo Juškio poezijos knygos „Dieve, tau save aukoju“ (projekto autorė Virgina Bartušienė, redagavo Vilija Užmiškienė) pristatymas visuomenei.

Gimęs ir augęs gražiame Žemaitijos aukštumų gamtos kampelyje, savo kūrybingiausius darbo metus ir dėmesį daugiausia skyrė Dievo namams. Mat, nuo pat vaikystės puoselėjo svajonę būti, jei ne daktaru, kuri išblėso susipažinus su daktaro darbu iš arčiau, tai kunigu. Pašaukimą ir paskatinimą būti kunigu turėjo nuo vaikystės.

Daugelį metų kun. V. Juškys darbavosi Žemaitijos parapijose. Baigus Kauno kunigų seminariją, pirmoji kunigo darbo vieta buvo Kuliuose (Plungės r.). Vėliau penkeri metai Varniuose (Telšių r.) ir dvidešimt treji metai Gadūnave (Telšių r.), po to dar keturiolika metų Alsėdžiuose (Plungės r.). Vienuolikti metai kun. V. Juškys darbuojasi Pagramančio parapijos Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčioje. Čia pasitikdamas saulėtekį ir palydėdamas saulėlydį kunigas savo rankraščių poezijos kraitę papildė dar keliais eilėraščiais, nes nemažą pluoštą jaunystėje parašytų eilėraščių sunaikino sovietinė valdžia. Dar būdamas mokinys rašė posmus, eiles ir eilėraščius, vėliau straipsnius įvairia tematika, draugavo su laikraščiais „XXI amžius“, „Žemaitis“, „Šilalės artojas“. Laikraščiuose vaikams „Kregždutė“ ir „Žemaičių saulutė“ publikavo eilėraščius.

„Dieve, tau save aukoju“ – pirmoji aštuntą dešimtį perkopusio kun. V. Juškio poezijos knygelė. Joje šilti eilėraščiai vaikams, gimtajam kraštui, artimiesiems, metų laikams gamtoje, pagarba poetams klasikams, tačiau pagrindinė mintis ir dėmesys skiriamas Dievo namams, kuriems pašventė savo gyvenimą.

Knygą leido, maketavo ir spausdino leidykla UAB „Printėja“.

Knygos pristatymo šventėje dalyvavo Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius, Šilalės dekanas ir klebonas kan. dr. Algis Genutis, Mažonų seniūnijos darbuotojos, Tauragės rajono Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos darbuotojai, Telšių rajono Gadūnavo ir Alsėdžių parapijų atstovai, Pagramančio bendruomenės „Gramančia“ pirmininkas Algirdas Turčinavičius, Pagramančio regioninio parko darbuotojai ir pagrindinės mokyklos mokytojai, pagramantiškiai.

Eiles skaitė redaktorė Vilija Užmiškienė, senjora Irena Malinauskienė, o muzikos mokytoja Viktorija Juknaitė ir mokinė Neda Šimkūnaitė poezijos posmus palydėjo nuostabiais fleitos garsais, taip pat veikė kunigo eilėraščių, straipsnių rankraščių ir darbų paroda. Visus dalyvavusius kunigas apdovanojo džiugia nuotaika ir poezijos knygelėmis.

Už knygą ir šventę dėkojame Tauragės rajono savivaldybei, Pagramančio bendruomenės centrui „Gramančia“, Pagramančio regioniniam parkui ir informaciją apie renginį paskelbusiems laikraščiams „Tauragės kurjeris“ ir „Tauragiškių balsas“.

Pagramantis, Tauragės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija