2011 m. lapkričio 25 d.
Nr. 85
(1965)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Skaitykla

Knygos apie krauju rašytas istorijas

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Edvardas Burokas su krikštasūniu
kun. Pauliumi Dainiumi
Vaineikiu OFM, dukra ir anūke

Knygos autorių E. Buroką
(antras kairėje) pasveikino
ukmergiškiai Romas Petras
Šaulys (kairėje) bei
Violeta ir Antanas Mažeikiai

Vieną spalio savaitgalį Vilniaus karininkų ramovėje buvo pristatomos ukmergiškio, prieškario savanorio Vlado Buroko atžalos – Edvardo knygų ciklo „Pūtėme prieš vėją“ IV ir V tomai. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo, Lietuvos Laisvės kovotojų sąjungos (LLKS) nariai, kitų organizacijų atstovai, svečiai. Į knygų pristatymą atvyko ir žurnalistas iš Argentinos Gabrielis Magnesio, kuris susidomėjo E. Buroko veikla.

LLKS nariui, buvusiam politiniam kaliniui, sukilimų lageriuose organizatoriui ir dalyviui E. Burokui dar sovietiniais laikais gimė mintis įrašyti į magnetines juosteles partizanų bei kalinių dainas bei rezistentų autobiografijas. Sukauptas kasetes su įrašais vyras slėpė bunkeryje. Anot autoriaus, savo pirmojoje knygoje jis bandė panaudoti sukauptą medžiagą, tačiau juostelės buvo išsimagnetinusios. Visą įrašymo įrangą ir kasetes, kaip istorinius kovos atributus, 1999 metais Edvardas atidavė IX forto muziejui Kaune. Rašydamas kitus tomus, autorius prisiminė gyvus ir mirusius kovos draugus, jų vardus ir veidus. Ir vėl teko kaupti užrašus, įrašus į video bei audio kasetes. Naudotasi ir valstybiniu ypatinguoju archyvu.

E. Buroko knygose surikiuota kalinių kova ne tik su vergovine sistema, bet ir su galinga imperija, kuri žlugo. Naujoji, ketvirtoji „Pūtėme prieš vėją“ dalis tarsi apibendrina tris pirmąsias dalis. „Krauju rašytos istorijos“ puslapiuose pateikta informacija naudinga mūsų vaikams ir vaikaičiams. Neveltui ji išleista keturiomis kalbomis, skiriama kitakalbiams skaitytojams, nemačiusiems ir nepatyrusiems komunistinės prievartos. „Rusų kalba pateikiama daugiau surinktos medžiagos, nes didžioji jos dalis, jau skelbta kitose mano knygose lietuvių kalba. Tai tinka ir anglų kalbos tekstams. Dėl lėšų stygiaus bei kitų nepalankių sąlygų prancūzų kalba pateikiami tik pagrindiniai duomenys apie lagerių pasipriešinimą“, – sakė E. Burokas.

Penktojoje knygoje pateiktos LLKS kovotojų (gyvų ir žuvusių) biografijos, nemažas dėmesys skirtas ir dabartinių LLKS narių autobiografijoms. Joje aprašyti 538 Laisvės kovų sąjungos narių gyvenimai.

Pristatant naujas knygas kalbėjo autoriaus krikštasūnis LLKS kapelionas kunigas brolis Paulius Dainius Vaineikis OFM, kuris padėkojo už galimybę dar kartą prisiliesti prie istorijos. Savo senelio darbais, kurie domina ir jaunąją kartą, pasidžiaugė E. Buroko anūkė Agnė Čypaitė. Vilniaus įgulos Karininkų ramovės viršininko pavaduotojas Gaudentas Aukštikalnis pabrėžė, jog svarbiausia yra tai, kad mums perduoda istoriją iš lūpų į lūpas, ir dar svarbiau, kad yra žmonių, kurie priima šią istoriją. Apie knygas, jas atidžiai perskaitę, kalbėjo ir Seimo nariai Arimantas Dumčius,  Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, Petras Auštrevičius. Įdomiai kalbėjo profesorė Ona Voverienė, LKKS narys Petras Girdzijauskas, buvęs Krašto apsaugos viceministras Edmundas Simanaitis ir kiti. Knygos autorius padėkojo rėmėjams, taip pat ir ukmergiškiui, VO „SOS Vepriuose“ direktoriui Romui Petrui Šauliui.

Šventėje dalyvavo ir  koncertą Lietuvos laisvės kovotojų sąjungai dovanojo Vilniaus įgulos Karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“. Į LLKS iškilmingai buvo priimti nauji nariai, pristatytas atnaujintas interneto puslapis.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija