2011 m. gruodžio 2 d.
Nr. 87
(1967)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Neišsemtas istorijos aruodas

Bronius VERTELKA

Muziejaus vadovas
Viktoras Stanislovaitis

Lagaminas, parkeliavęs iš Sibiro

Virduliai

Išsaugotos knygos

Praėjusių metų viduryje atvėręs duris Joniškėlio muziejus iki Naujųjų metų sulaukė kelių tūkstančių lankytojų. Muziejaus vadovas Viktoras Stanislovaitis tokį kultūros įstaigos populiarumą aiškino taip: šiame muziejuje eksponatus matai ne virtualioje aplinkoje – juos gali netgi liesti. Paslaptingos pačios muziejaus salės – jautiesi lyg patekęs į požemį. Iš vienos salės į kitą eini pro skliautuotas storiausio mūro kiaurymes, bijodamas galva kaukštelėti. Net karščiausią vasaros dieną čia būna vėsu.

Kadaise Joniškėlis turėjo muziejų, bet sovietmečiu jis sunyko. Pradžia šiam muziejui buvo Samuolio surinkti senoviniai daiktai iš sodybų, kurias vertė per melioraciją. Daugybė surinkta jų iš vietos gyventojų. Gilią senovę menančiuose dvaro rūmuose šešių kambarių muziejaus remontu pasirūpino miesto seniūnija.

Muziejuje saugomos retos istorinės, mokslinės ir patriotinės knygos, kurias pokaryje išėmė iš aplinkinių bibliotekų ir vežė į Joniškėlį sudeginti. Visą maišą jų sugebėjo išsaugoti ir besikuriančiam muziejui dovanojo Petras Bačkis. Yra lagaminas, iš Joniškėlio nukeliavęs iki Irkutsko. Savininkas palaidotas svetimoje žemėje, o lagaminą namo parsivežė jauniausias sūnus. Antai 1945 metų rankų darbo partizanų portsigaras, prieškariu gamintos programuojamos ir iki šiol veikiančios audimo staklės, autentiški dvaro baltosios menės židinio kokliai – glazūruoti, su dvaro savininko Karpio įspaustu herbu, virdulių kolekcija, bezmėnas. Muziejuje sukaupta keli tūkstančiai eksponatų.

Turistai nustemba pamatę Joniškėlį – jis labai gražus ir tvarkingas. Joniškėlyje yra seniausia Lietuvoje universitetinė kaimo ligoninė ir seniausia šalyje universitetinė mokykla. 1918 metais, atmušus bolševikus nuo Šiaulių iki Biržų, dvi savaites išsilaikė Joniškėlio Respublika. Miesto statusą turinčio Joniškėlio istorijos aruodas dar neišsemtas.

Joniškėlis, Pasvalio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija