2011 m. gruodžio 9 d.
Nr. 89
(1969)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Įvertinti Lietuvos medžio drožėjai

Konkurso nugalėtojas ukmergiškis
Valentas Butkus prie
savo kūrinio Šv. Pranciškus

Ekspozicijoje Lietuvos
medžio drožėjų skulptūros

Ekspozicijoje Lietuvos medžio
drožėjų skulptūros

Rūpintojėlis, kurio autorius –
Egidijus Joneckis

Medžio drožyba yra gyvybinga, iš kartos į kartą perduodama liaudies meno tradicija. 2011 metais tradicinių lietuviškų kryžių drožyba įrašyta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą. Gruodžio 4 dieną Vilniuje, Pilies galerijoje, įvyko antrojo Lietuvos medžio drožėjų kūrinių parodos-konkurso „Šventieji ir piligrimai“ uždarymo renginys, kurio  metu apdovanoti konkurso nugalėtojai. Parodoje-konkurse dalyvavo 22 Lietuvos medžio drožėjai, eksponuotos 42 šventųjų ir piligrimų skulptūrėlės. Konkurso nugalėtoju tapo ukmergiškis Valentas Butkus (kūrinys – Šv. Pranciškus), antrąją vietą užėmė Kazys Striaupa iš Plungės r., trečiąją – Vitas Vasiliauskas iš Kybartų.

Pirmą kartą ši paroda buvo surengta 2009 metais. Jos organizatorius Lietuvos piligrimų bendrijos pirmininkas dr. Darius Liutikas teigė: „Medžio drožėjų kūryba Lietuvoje dažniausiai eksponuojama įvairių rajonų miestuose ir miesteliuose. Siekiama, kad ji būtų atrasta ir įvertinta Lietuvos sostinėje Vilniuje. Parodos tema pasirinkta neatsitiktinai. Šventieji – dažniausia liaudies menininkų drožinių tema. Šiandieniniame pasaulyje vis dažniau naudojame nesiblaškančio ir neklaidžiojančio, aiškų gyvenimo kelią ir tikslą turinčio piligrimo simbolį“.

 Liaudies meistrai eksponavo daugiau kaip 20 skirtingų šventųjų skulptūrėlių. Populiariausi šventieji buvo šv. Rokas, šv. Kazimieras, šv. Florijonas, šv. Jurgis. Ypač dažnas Lietuvos medžio drožėjų kūriniuose – Rūpintojėlio vaizdinys. Kristus vaizduojamas sėdintis, dešine ranka parėmęs galvą, apsirengęs ilgu raudonu rūbu arba tik per klubus perjuostu apsiaustu. Jo galvą visada vainikuoja erškėčių vainikas. Susimąsčiusiu žvilgsniu Rūpintojėlis dažniausiai žvelgdavo iš pakelės koplytėlių.

Parodą „Šventieji ir piligrimai“ Lietuvos piligrimų bendrija organizavo kartu su Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija. Kita paroda  įvyks 2013 metų pabaigoje.

Lietuvos piligrimų bendrijos informacija
Dariaus LIUTIKO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija