2011 m. gruodžio 16 d.
Nr. 91
(1971)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Žibintų šviesoje pasitikome Adventą

Darželinukų svečias – Kuršėnų
Šv. Jono Krikštytojo parapijos
klebonas kun. Saulius Paliūnas

Mažieji skaitovai

Dangaus skliaute sumirgėjusios žvaigždutės tylų paskutinį rudens vakarą kvietė pabūti visus drauge, neskubėti, apsidairyti ir įsiklausyti į vėjo ir lietaus lašelių dainą – riedančią, besisupančią ir dingstančią ten toli, vai toli, kažkur už kalnelių. Tokiu metu norisi pabūti drauge, pasidalinti džiaugsmais. Jau daugelį metų Šiaulių rajono Kuršėnų lopšelyje-darželyje „Eglutė“ vyksta Advento vakarai.

Paskutinį lapkričio vakarą mažieji ugdytiniai sulaukė svečių – nuolatinio draugo ir mokytojo Kuršėnų parapijos Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebono kun. Sauliaus Paliūno ir Kuršėnų miesto pagyvenusių žmonių etnografinio ansamblio „Nesenstantys širdimi“ dainininkų, kuriems vadovauja Birutė Poškienė. Salėje susitiko trys kartos. Mažiesiems buvo smalsu stebėti, kaip senolės, apsigobusios baltomis skarelėmis ir pasipuošusios tautiniais rūbais, dainavo ramias Advento vakarui tinkamas dainas.

Padedant klebonui kun. Sauliui Paliūnui, vaikai įžiebė Žibintų vakaro aukurą, pirmąją advento vainiko Pranašo žvakelę. Giesmelių ir maldelių pynė, kurią atliko „Žiogelių“, „Smalsučių“, „Kiškučių“, „Kodėlčiukų“ grupių ugdytiniai (padedant auklėtojoms Daliai Skirmantienei, Rasai Vaigauskienei, Alytei Petrulionienei, Editai Kaubrienei bei meninio ugdymo mokytojai Vidai Butkienei) pasiekė net tamsiausius kampelius. Mažieji skaitovai iš „Ežiukų“ grupės vakaro svečiams ir dalyviams padeklamavo auklėtojos Valerijos Aleksandravičienės sukurtą eilėraštį „Advento liktorėliai“, kuris kvietė uždegti visas paslaptingas žvakutes, sukurti Advento vainiką „Dangaus skliaute“.

Vakaro vedėjos – Dalia Skirmantienė ir Valerija Aleksandravičienė – drauge su vaikais pynė žvakelių girliandą melsvame fone. Direktorės pavaduotoja ugdymui Liuda Miknienė dėkojo svečiams už nuoširdų bendradarbiavimą.

Darželio kieme, prie liepsnojančio laužo, skambėjo lietuvių liaudies daina „Saulele motule“, vaikų rankelėse įsižiebė paslaptingi žibintai, kurie suteikia jėgų ir pasitikėjimo savimi. Bendrame ratelyje sukosi vaikystė ir branda, o Tamsos valdovai (Odeta Kadkauskienė, Silvija Urbonavičienė ir Karolis Verkys), nešdami rankose mirgančius fakelus, atvedė stebuklingąjį, iš pasakų atklydusį kepėją (Virginija Perminienė), kuris vaikams ir visiems dalyviams dovanojo po žvaigždutę ir mėnuliuką, kad ilgas adventinio laukimo metas būtų sotus ir prasmingas. Spragsint laužo kibirkštėlėms, Kuršėnų parapijos Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas pakvietė mažuosius „Žiogelių“ ir „Ežiukų“ grupės vaikučius į miesto šventovę – Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią. Čia gruodžio 7 dieną drauge su miesto literatų klubu „Atgaiva“ ir miesto biblioteka bus nutiestas gražiausiųjų minčių takelis, kuriuo paslaptingąją naktį atkeliaus mažytis vaikelis – Kūdikėlis Jėzus.

Sumirgėjus dangaus žydrynėje žvaigždutėms, spragsint laužo liepsnai, susiliejo Žibintų liktorėliai ir Advento žvakelės liepsna į bendrą auklėtojos Valerijos Aleksandravičienės minčių gerumo aukurą.

Valerija Aleksandravičienė

Kuršėnų lopšelio-darželio „Eglutė“ auklėtoja Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija