2011 m. gruodžio 21 d.
Nr. 92
(1972)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Mirė buvęs Čekijos prezidentas V. Havelas

Buvęs Čekijos prezidentas
Vaclavas Havelas

Eidamas 76-uosius metus, mirė Vaclavas Havelas, dramaturgas ir buvęs disidentas, padėjęs taikiai nuversti komunizmą buvusioje Čekoslovakijoje, tapęs jos prezidentu, o vėliau Čekijos prezidentu.

V. Havelas išgarsėjo po 1968 metų Sovietų Sąjungos vadovaujamos invazijos, kuri sutriuškino Prahos pavasario reformas, pradėtas Aleksandro Dubčeko ir kitų liberalių pažiūrų komunistų tuometinėje Čekoslovakijoje. V. Havelo pjesės buvo uždraustos Maskvos statytinių, besistengusių užgniaužti bet kokias nepaklusnumo apraiškas. Tačiau jis nesiliovė rašęs ir pogrindyje sukūrė kelias apybraižas, nenusileidžiančias Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo darbams ir tapusias vienomis iš kandžiausių ir iškalbingiausių analizių, atskleidžiančių komunizmo poveikį visuomenei ir asmenybei. Viena geriausiai žinomų jo esė – 1978 metais parašyta „Bejėgių galia“. Apybraižoje V. Havelas nagrinėjo „diktatūros ritualą“ – sustingusią sovietinio bloko sistemą Leonido Brežnevo laikais.


Mirė Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong-Ilas

Šiaurės Korėjos lyderis
Kim Jong-Ilas ir jo sūnus
Kim Jong Unas

Būdamas 69 metų amžiaus šeštadienį, gruodžio 17 dieną, mirė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Ilas (Kim Čen Iras). Šalyje beveik dvi dienas buvo slepiama ši žinia. Jis mirė važiuodamas traukiniu vizito už sostinės ribų metu. 2008 metais buvo patyręs širdies smūgį, po jo retai rodėsi viešumoje. Sirgo diabetu, savo sveikata pernelyg nesirūpino – rūkė stiprius cigarus ir nevengė gerti konjaką. Šalyje nuo gruodžio 17 iki 29 dienos skelbiamas gedulas, kurio metu nebus priimamos užsienio delegacijos. Užsieniečiai nebus įleidžiami ir į laidotuvių ceremoniją gruodžio 28 dieną. Laidotuvėms vadovaus jauniausias diktatoriaus sūnus ir įpėdinis Kim Jong-Unas (Kim Čen Unas). Jam dabar turėtų būti apie 30 metų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija