2011 m. gruodžio 21 d.
Nr. 92
(1972)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Mirė Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong-Ilas

Šiaurės Korėjos lyderis
Kim Jong-Ilas ir jo sūnus
Kim Jong Unas

Būdamas 69 metų amžiaus šeštadienį, gruodžio 17 dieną, mirė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-Ilas (Kim Čen Iras). Šalyje beveik dvi dienas buvo slepiama ši žinia. Jis mirė važiuodamas traukiniu vizito už sostinės ribų metu. 2008 metais buvo patyręs širdies smūgį, po jo retai rodėsi viešumoje. Sirgo diabetu, savo sveikata pernelyg nesirūpino – rūkė stiprius cigarus ir nevengė gerti konjaką. Šalyje nuo gruodžio 17 iki 29 dienos skelbiamas gedulas, kurio metu nebus priimamos užsienio delegacijos. Užsieniečiai nebus įleidžiami ir į laidotuvių ceremoniją gruodžio 28 dieną. Laidotuvėms vadovaus jauniausias diktatoriaus sūnus ir įpėdinis Kim Jong-Unas (Kim Čen Unas). Jam dabar turėtų būti apie 30 metų.

Kim Jong-Ilas pradėjo vadovauti Šiaurės Korėjai 1994 metais, po tėvo mirties. Jis buvo gabus politikas ir negailestingas lyderis, išlaikęs žiaurų komunistinį režimą, nepaisant bado ir ekonomikos nuosmukio. Kim Jong- Ilas savo valdžią buvo įtvirtinęs propaganda, priverstinio darbo stovyklomis, iš tėvo paveldėtu visuotiniu asmenybės kultu ir didžiule armija. Jis nepaisė daugelio prognozės apie neišvengiamą režimo žlugimą, nors komunistinės valstybės ekonomika skurdo dėl savo vidinių prieštaravimų naštos, o praeito amžiaus dešimto dešimtmečio pradžioje išseko Sovietų Sąjungos teiktos pagalbos srautas. Vos jam ėmus vadovauti šaliai, dėl nevykusių ekonominių reformų ir menko derliaus, kilo badas, mirė apie du milijonai gyventojų. Kim Jong-Ilo valdžią griežtai kritikavo už žmogaus teisių pažeidimus ir dėl branduolinės programos. Nors to paties dešimtmečio viduryje ir pabaigoje Šiaurės Korėjoje siautėjo badas, pasak kai kurių šaltinių, nusinešęs apie vieną milijoną žmonių gyvybių, tačiau Kim Jong-Ilas vis tiek rasdavo lėšų finansuoti branduolinių ginklų kūrimo programą, kurią vainikavo atominių užtaisų bandymai 2006 metų spalį ir 2009 metų gegužę. Šiaurės Korėjai maisto stinga iki šiol, o Jungtinių Tautų (JT) vaikų fondas nurodo, kad trečdalis vaikų šioje šalyje gyvena pusbadžiu.

Maždaug prieš metus Kim Jong- Ilas paskelbė apie galimą posto perdavimą sūnui Kim Jong-Unui (Kim Čen Unui), pristatydamas kaip būsimą savo įpėdinį pernai rugsėjį ir pratęsdamas vienintelę politinę dinastiją tarp pasaulio komunistinių režimų. Kol kas neaišku, ar Šiaurės Korėjos kariuomenė pritars šeimos dinastijos pratęsimui. Amerikos ir Azijos pareigūnai nuo sekmadienio vakaro atidžiai stebi, ar per pastaruosius dešimtmečius vos per plauką nežlugusi valstybė nepradės irti. Pietų Korėjos kariuomenė dabar yra budėjimo režime, sustiprinta beveik 250 kilometrų pasienio ruožo sargyba. Amerikos ir Pietų Korėjos pareigūnai nerimauja, kad šalyje susigrūmus dėl valdžios, gali plykstelėti nesantaika, kaip atsitiko 2010 metais, kai Šiaurės Korėja surengė išpuolį prieš Pietų Korėjos salą ir, pastarosios žvalgybos teigimu, nuskandino karinį laivą. Per du susirėmimus žuvo penkiasdešimt Pietų Korėjos karių. Apie Šiaurės Korėjos lyderio sūnų paveldėtoją labai mažai žinoma – tik tiek, kad jis baigė mokslus Šveicarijoje ir kad jį pagimdė mylimiausia Kim Jng-Ilo žmona Ko Jong-Hui, kuri dabar jau mirusi. Jis turi vyresnį brolį ir dar vyresnį netikrą brolį, apie kurio atėjimą į valdžią, regis, nė nebuvo kalbos. Kim Jong-Unas yra dar mįslingesnis negu jo tėvas. Pernai rugsėjį jam buvo suteiktas keturių žvaigždučių generolo laipsnis ir buvo skirti aukšti postai valdančiojoje partijoje, nors jis neturi jokios karinės patirties. Tik tuo metu valstybinė žiniasklaida paskelbė nuotraukas, kuriose Kim Jong-Unas matomas suaugęs. Po savo paaukštinimo jis liko savo tėvo šešėlyje, tačiau kalbama, kad aktyviai įsitraukė į valstybės valdymą. Šiaurės Korėjos propagandos mašina įsisuko, kurdama tokį patį asmenybės kultą, koks supo jo tėvą ir velionį senelį Kim Il- Sungą (Kim Ir Seną) – šalies įkūrėją, mirusį 1994 metais. Pastaraisiais mėnesiais Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida Kim Jong-Uną pradėjo vadinti generolu, nors anksčiau nurodydavo jo oficialų titulą – Korėjos darbininkų partijos centrinės karinės komisijos pirmininko pavaduotojas.

Tikėtina, kad Kim Jong-Ilo vienintelė sesuo Kim Kyong-Hui (Kim Gjon Hi) ir jos vyras Jang Song Thaekas (Čan Son Tekas), neoficialus antras įtakingiausias šalies lyderis, taps Kim Jong-Uno sergėtojais ir darys jam įtaką, teigia analitikai. Šveicarijoje išsilavinimą įgijęs Kim Jong-Unas yra, anot vieno Japonijos apžvalgininko, „nuo obels netoli nuriedėjęs obuolys, itin panašus į savo tėvą pagal išvaizdą, kūno sudėjimą ir asmenybę“.

AP nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija