2011 m. gruodžio 23 d.
Nr. 93
(1973)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Naujienų vaivorykštė

Prakartėlių paroda

Marijona MIELIAUSKIENĖ

Bronius VERTELKA

Rokiškio krašto muziejaus klėtyje  eksponuojama XIII respublikinė prakartėlių paroda. Iš viso yra 51 prakartėlė iš 15 rajonų. Daugiausia iš Kauno ir Rokiškio – po 12 prakartėlių, Utenos – 7, Kupiškio – 4. Autoriai naudoja įvairias medžiagas, tačiau dominuoja medis (15 prakartėlių) ir keramika (15). Kitos – pieštos, tapytos, siuvinėtos, kurtos iš popieriaus, šieno, veltos vilnos, tekstilės ir įvairių medžiagų. Daug yra nuolatinių dalyvių – mokytojai Alina Vitkauskienė (Kauno r.), Jovita Paukštytė (Utena), Jonas Šmigelskas (Kupiškis), Almantas Sriubiškis ir Arūnas Augutis (Rokiškio r.) su mokiniais kasmet atvyksta į parodas. Kaskart jie vis kitaip pažvelgia į Jėzaus gimimo siužetą. Dažni dalyviai – Skemų socialinės globos namų globotiniai bei Rokiškio psichiatrijos ligoninės pacientai. Rokiškietei Julijai Šarkauskienei – tai jau dešimtoji paroda. Šiemet ji sukūrė nedidelę prakartėlę iš 7 tūkstančių mažų popierinių detalių. Šioms parodoms ji pradeda ruoštis jau po Velykų. Dauguma medžio drožėjų – konkursinių parodų, skirtų Liongino Šepkos premijai laimėti, dalyviai. Saulius Lampickas, Alytaus dailiųjų amatų mokytojas – dukart L. Šepkos premijos laureatas. Jis į parodą atvežė ne tik savo, bet ir mokinių pagamintas prakartėles.

Išskirtinė „Vasaros dailės akademijos“ dalyvių – vaikų namų auklėtinių – kurta popierinė prakartėlė. Pernai ji buvo eksponuota Prezidentūros reprezentacinėje salėje prie kalėdinės eglutės. Prezidentūra šiemet ją padovanojo Rokiškio krašto muziejui.

Nemažai ir pirmą kartą dalyvaujančiųjų parodoje. Danutė Stočkuvienė (Rokiškio r.) prakartėlės figūras nuvėlė iš baltos vilnos. Jos atrodo labai lengvos, nežemiškos. Dusetų meno mokyklos mokiniai, vadovaujami mokytojo Romualdo Pučeko, prakartėlę nulipdė iš molio. Jie ilgai mąstė apie šios idėjos įkūnijimą. Kūdikėlis ir angelas pavaizduoti balti. Kūdikėlis gimsta iš tamsos, jo lopšelis tarsi žvaigždė. Visos kitos figūros iš rudo molio, neglazūruotos, veiduose – rimtis. Karaliai atpažįstami iš „auksinių“ karūnų ir švytinčių dovanų.

Konkursinės parodos dalyviai bus apdovanoti dalyvio diplomais, katalogais bei 2012 metų kalendoriais. Komisijos išrinktos prakartėlės bus nupirktos į muziejaus fondus, jos papildys jau turimą kolekciją. Kitų geriausių kūrinių autoriams bus įteikti prizai.

Muziejaus lankytojai kviečiami aplankyti ne tik XIII respublikinę prakartėlių parodą, įrengtą klėtyje, bet ir pasigrožėti muziejaus kluone eksponuojamomis prakartėlėmis iš muziejaus fondų, kurios sukauptos per dvylika ankstesnių parodų.

Rokiškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija