2011 m. gruodžio 30 d.
Nr. 95
(1975)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Laikas ir žmonės

Drožėjo kūrybos ir ramybės uostelis

Bronius VERTELKA

Medžio drožėjas Vidmantas Zakarka

Vidmantas Zakarka augo Rokiškyje, bet šiandien gyvena  Panemunėlyje, nuo rajono centro nutolusiame per 10 kilometrų. Čia jis sukūrė savo brandžiausius  darbus.

Kaimą Vidmantas pamėgo nuo vaik ystės – jo vasaros bėgo netoli Ragelių. Skatinamas senelio, ėmė drožinėti iš medžio. Baigęs Vilniaus statybos technikumą, vakarais po darbo irgi nepaleisdavo iš rankų peiliuko. Taip gimdavo šaukštai. Žavėjosi burlaiviais, jų papuošimui išdroždavo įvairias figūrėles.

Drožimui Vidmantas rimtai atsidėjo beveik prieš dešimtmetį. Siautėjant bedarbystei, teko prisiminti tai, ką buvo pramokęs iš senelio. Duokiškio mokyklos 100-mečio įamžinimui prireikė skulptūros. Nei gerų įrankių, nei darbui žmoniškos vietos neturėjo. Visur moraliai palaikė žmona, vokiečių kalbos mokytoja. Patiko ir pats skulptūros maketas.

Įsitikinęs, jog sugeba dirbti kaltu ir plaktuku, sumanė turėti nuosavas dirbtuves. Išvažinėjo visą rajoną – tai tolokai, tai nėra gero privažiavimo. Apsistojo ties buvusios Panemunėlio mokyklos pastatu, kuriam aukcionuose neatsirado pirkėjų. Stovėjo apleistas, išdaužytais langais. Vidmantas savaip jį įvertino: nors didelis, bet patogus. Vienas statinio kambarių tiko dirbtuvėms. Žingsniais išmatavo – bus 7 metrai. Ir vieta neįprasta – vienkiemis miestelyje.

Miestelio gyventojai, sužinoję, kad jų naujas kaimynas – medžio drožėjas, – sumanė deramai paminėti  bažnyčios 100-metį. Droždamas V. Zakarka įgijo gerų draugų Panemunėlyje, jie padėjo pastatyti tris meistro drožinius. Vienu jų įamžino daugelį metų čia klebonu dirbusio kaimo švietėjo kun. Jono Katelės atminimą. Šventoriuje atsirado kryžius ir koplytstulpis (už jį pinigų neėmė, dovanojo). Medienos aukojo rokiškėnas verslininkas Leonardas Šablinskas. Su juo Vidmantas susidraugavo, kai prie šio namų pastatė išdrožtą 8 metrų aukščio medžio dirbinį, vaizduojantį  perėjimą iš pagonybės į krikščionybę.

Droždamas kryžių iš ąžuolo, paplušėjęs prie jo apie savaitę, Vidmantas pastebėjo, kad per patį medžio vidurį įėjęs puvinys. Pats bestovėdamas būtų nulūžęs. Turėjo imtis kito ąžuolo.

V. Zakarkos darbų yra Rokiškio mieste, L. Šepkos medžio skulptūrų parke, prie Savivaldybės. Konkurse 2009 metais jis pelnė rajono tautodailininko vardą. Dalyvavo Rokiškio krašto muziejaus organizuojamose prakartėlių parodose, buvo ne vieno respublikinio medžio drožėjų plenero dalyvis. Įgijo sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinio amatininko, senosios kryždirbystės ir šaukščiaus amato puoselėtojo pripažinimą.

Pernai Tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto Rokiškio skyriaus pirmininkės Jolantos Kareniauskienės iniciatyva  į V. Zakarkos sodybą buvo sukviesti norintys pabandyti drožti iš medžio. Suvažiavo nemenkas būrys vyrų ir moterų iš įvairių rajono vietų. Stebint V. Zakarkai, jie mokėsi taisyklingai laikyti peilį gremžiant šaukštus. Dirbo vienas į kitą pasižiūrėdami. Paskui džiaugėsi, kad tai padarė savo rankomis. O buvo abejojančių, kam to reikia, ar bus norinčių. Tuo metu pas V. Zakarką užsukęs radviliškietis medžio meistras Eduardas Titas sakė, kad to jų rajone  dar nebuvo. Šiemet sugužėjo į Juodupę  pas Genutę Šimėnienę – garsią audėją, sugebėjusią išsaugoti kelias audimo stakles. Vienos jų – mažytės, dar mamos, atvežtos net iš užsienio. Tokias jau padarė V. Zakarka. Žiemos vakarais irgi droš jas – sulaukė užsakymų.  

V. Zakarka gyvena vien iš kūrybos, kitų pajamų šaltinių neturi. „Rodos, užsidirbi, o čia įrankis sulūžo. Droži vien dėl to, kad toliau galėtum tuo užsiimti“, – sakė tautodailininkas.

Užtat jo sodybos aplinka  džiugina širdį. Kaip sargybiniai stovi šimtamečiai medžiai. Aplinkui – pakankamai žemės daržui ir poilsiui. Artimiausias kaimynas – pagarbos vertas žmogus, bet kada tokį prisišauksi. Be to, čia ir vieta ypatinga. Prie buvusios mokyklos pastato prisiglaudusiu mediniu priestatu, kuris vos laikosi, susidomėjo verslininkas L. Šablinskas, norėtų jį atgaivinti. Daugelį metų jame gyveno šviesos skleidėjas kun. J. Katelė. Dabar sutrešusiame namo balkone kadaise sėdėjo ir Maironis.

Panemunėlis,
Rokiškio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija