2011 m. gruodžio 30 d.
Nr. 95
(1975)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


ARCHYVAS

2011 metai


XXI Amžius

Skaitykla

Knyga apie didį lietuvį

Bronius VERTELKA

Autografus knygoje
palieka panevėžietė mokytoja
Lionė Lapinskienė
(dešinėje) ir prof. hum. m.
dr. Giedrė Čepaitienė

Gruodžio 15-ąją Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyko mokslo šaltinių knygos „Atsiminimai apie Joną Jablonskį“ sutiktuvės. Knygoje pateikiama daugiau nei šimtas tekstų – J. Jablonskio artimųjų, bičiulių ir bendražygių, mokinių ir studentų atsiminimų, kuriuose atskleidžiamas sudėtingas kalbininko gyvenimas Lietuvoje ir svetimuose kraštuose.

Viena iš knygos sudarytojų – profesorė, humanitarinių mokslų daktarė  Giedrė Čepaitienė atskleidė šios knygos atsiradimo istoriją. Sykį telefono ragelyje ji išgirdo savo buvusios magistrantės Lionės Lapinskienės balsą. Ši  klausė patarimo: norėtų rašyti apie kalbininką J. Jablonskį, kaip į tai reaguotų profesorė? Šiaulių universiteto dėstytoja prisipažino, jog su tokia mintimi ji pati seniai   gyvena. Knygą ruošė taip,  kaip pačios buvo sumaniusios. Ko neturėjo viena, kita papildė.

L. Lapinskienė, Panevėžio M. Karkos pagrindinės mokyklos mokytoja ekspertė, kita šios knygos sudarytoja, teigė, kad apie J. Jablonskį dar ne viskas pasakyta. 1906–1908 metais kalbininkas gyveno Panevėžyje. Rinkti medžiagą apie jį  padėjo G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Įdomi detalė: kalbininko žmona Konstancija Jablonskienė buvo viešosios bibliotekos Panevėžyje įkūrėjos Elžbietos Jodinskaitės pusseserė.

Apie L. Lapinskienę, buvusią  bendrakursę mokantis magistrantūroje, šiltu žodžiu atsiliepė doc. Rūta Kazlauskaitė. Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyriaus pirmininkė Liudvika Knizikevičienė šiai lygos narei irgi nešykštėjo pagyrų.

Leidyklos „Gimtasis žodis“, kuri 700 egzempliorių tiražu išleido knygą „Atsiminimai apie Joną Jablonskį“, direktoriaus pavaduotojas Vytautas Stanelis džiaugėsi, kad ją baigia išpirkti.

Atėjusiems į knygos sutiktuves kankliavo Panevėžio muzikos mokyklos ansamblis „Ašarėlė“.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija