2012 m. vasario 3 d.    
Nr. 5
(1980)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Kas praturtėjo vogdamas iš vaikų ?

Dr. Aurelijus Veryga

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės
koalicijos prezidentas

Bėgome nuo sovietų ir komunistų, bet nubėgome labai netoli. Savotiška rezistencijos forma laikytas visuotinis „kombinavimas“, tempimas namo ir vogimas iš valstybės niekur nedingo ir atkūrus nepriklausomą valstybę, kurios šeimininkai yra ne kažkokie okupantai, bet mes patys.

Mentalitetas pasikeitė labai nežymiai. Vienas iš aiškių pavyzdžių yra net pakankamai inteligentiškų ir išsilavinusių žmonių palaikoma nelegali tabako, alkoholio ir degalų prekyba bei šių produktų vartojimas.

Fenomenalu tai, kad viešosios nuomonės apklausose dalis gyventojų kontrabandinių cigarečių, rusiškos ar baltarusiškos degtinės ir rusiško kuro naudojimą vadina kerštu valdžiai. Tad keli pastebėjimai apie „kerštą“. Pirkdami kontrabandines prekes (tabaką, alkoholį, kurą) pirmiausia remiate ne „bobutę“ ar kaimyną, kuris taip prisiduria prie algos, bet už to stovintį organizuotą nusikalstamumą, kuris be šitų „versliukų“ neretai užsiiminėja prekyba žmonėmis, narkotikais, ginklais ir t.t.

Pirkdami rusiškas, baltarusiškas, ukrainietiškas kontrabandines cigaretes, kurios kitose šalyse dažniausiai būna nupirktos legaliai, tik pas mus realizuojamos nesumokėjus mokesčių, remiate Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ekonomiką. Mūsų valdžiai tokiu būdu tikrai neatkeršysite, nes pinigus pavagiate iš savęs ir savo vaikų. Juk savo vaikų nei Rusijoje, nei Baltarusijoje į mokyklą neleidžiate, jiems tos šalys neperka vadovėlių, Rusija netiesia kelių Lietuvoje, kuriais kas dieną važinėjate, Rusija nemoka pensijų ir t.t. Nemokėdami mokesčių atimate teisę tais pinigais pasinaudoti savo pačių vaikams ir artimiesiems.

Taigi, jei tikrai norite atkeršyti valdžiai, ateikite į rinkimus ir daugiau neberinkite Seimo narių pagal fotografijas rinkiminėse apygardose. Pasidomėkite jų darbais bei mažiau tikėkite rožiniais pažadais.

Labai dažnai girdime, kad norėtume gyventi taip, kaip gyvena vokiečiai ar skandinavai. Tačiau vienintelė prielaida svajonei išsipildyti yra mūsų elgesys, mes ir elgtis turime pradėti taip, kaip elgiasi mūsų išsvajotųjų šalių gyventojai. Negalima nuolat vogti ir tikėtis didelių socialinių išmokų ar puikiai suremontuotų mokyklų. Gerai gyvenančių šalių gyventojai seniai suprato, kad vagi ne iš valdžios, o iš savęs. Ten klesti ne kalėjimo, o civilizuoto pasaulio kultūra. Ten pranešimas apie pažeidimą yra suvokiamas kaip savo paties ir savo vaikų bei artimųjų apsauga, o ne skundimas. Lietuvoje pranešimas vadinamas „skundimu“, o pranešėjai „stukačiais“, „gaidžiais“ ir panašiais epitetais, kitaip sakant, į normalią visuomenę perkelta kalėjimo kultūra. Keista, bet neskųsti vaikus jau nuo trejų metų moko net auklėtojos. Esą turi išmokti susitvarkyti pats. O paskui stebimės, kad atsiradus smurtui ir patyčioms vaikai tyli.

Ilgą laiką svajojome apie sistemą, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas galėtų pranešti apie nelegalios prekybos tabaku, alkoholiu, narkotikais ir degalais taškus, apie vietas, kur naktį prekiaujama alkoholiu, kur cigaretės ir alkoholis parduodami nepilnamečiui ir pan. Pagaliau tokia galimybė atsirado. Policijos departamentas (skirtingai nei sveikatos sistema) sugebėjo pinigus ne iššvaistyti, bet panaudoti pagal paskirtį ir, skirtingai nei e-sveikatos sistema, e-policija jau funkcionuoja. Todėl norime paraginti ir pakviesti visus, kuriems rūpi jūsų pačių, jūsų vaikų ir artimųjų saugumas ir gerovė, prisidėti prie jos kūrimo ir sistemingai pranešti policijai apie pažeidimus. Tai padaryti galima tiek anonimiškai, tiek identifikavus savo tapatybę tinklapyje www.epolicija.lt. Atsidariusio tinklapio kairės pusės viršuje yra nuoroda „Pranešti policijai“. Ten galite pateikti duomenis apie pažeidimą. Jei registruositės ir pateiksite duomenis apie save, gausite žinutes apie tai, kaip vyksta tyrimas. Tačiau norint pranešti, savęs identifikuoti nebūtina. Galite sužinoti net apie tai, kokie nusikaltimai ar pažeidimai nustatyti jūsų gyvenamojoje vietoje (gatvėje).

Kviečiu visus aktyviai naudotis sistema ir paraginti tai daryti savo draugus bei artimuosius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija