2012 m. balandžio 13 d.    
Nr. 15
(1990)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Įteikti G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai

Bronius VERTELKA

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo
medalių įteikimo renginio dalyviai
Panevėžio Dailės galerijoje

Olgos Posaškovos (LRS) nuotrauka

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas
bendrauja su prof. Broniumi Genzeliu
(kairėje) ir Maironiečių draugijos
vadovu Eugenijumi Urbonu (dešinėje)

Pirmoji medalį, kurį įteikė Seimo
Pirmininkė Irena Degutienė
ir Panevėžio meras Vitalijus
Satkevičius, gavo mokytoja
Genovaitė Guobienė iš Smilgių.

Kalba Vilniaus Šv. Jono Bosko
bažnyčios kun. Alessandro Barelli

Joniškėlio miesto seniūnas
Steponas Rimkus ir šio miesto
G. Petkevičaitės-Bitės
gimnazijos mokytoja Laima
Vaitkevičienė, gavusi medalį
„Tarnaukite Tėvynei“

Gavusią apdovanojimą Panevėžio
rajono savivaldybės viešosios
bibliotekos direktorę Rūtą
Bagdonienę sveikina Smilgių
bibliotekininkas ir literatas
Edvardas Vaičius

Seimo Pirmininkė Irena
Degutienė, kun. Alessandro
Barelli ir Panevėžio
meras Vitalijus Satkevičius
Olgos Posaškovos (LRS) nuotrauka

Kovo 30-ąją, penktadienį, Panevėžio Dailės galerijoje pirmą kartą vyko Aukštaitijos šviesuolės Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalių „Tarnaukite Lietuvai“, kurių autorius panevėžietis skulptorius Alfridas Pajuodis, įteikimo ceremonija.

Pirmoji iškilmėje prabilo Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Viešnia priminė, kad pernai ji dalyvavo J. Miltinio dramos teatre rašytojos, visuomenės veikėjos, filantropės G. Petkevičaitės-Bitės 150-ųjų metinių minėjime. Grįžus namo kilo mintis, kad reikėtų jos atminimui skirto medalio. Tam pritarė visi Seimo nariai, kadangi rašytoja, pasirinkusi Bitės slapyvardį, buvo kaip tikras bičių avilys: vis kaupė, nešė, ir sunku tapo atskirti, kurios bitės yra geros, o kurios – blogos. Tai buvo itin didi asmenybė, Lietuvos istorijoje išlikusi kaip visuomenininkė, politinė veikėja, moterų judėjimo pradininkė, filantropė ir rašytoja. Ji buvo gamtos nuskriausta, bet Dievo gausiai apdovanota. Seimo Pirmininkė sakė su dideliu malonumu įteiksianti rašytojos atminimui skirtus medalius „Tarnaukite Lietuvai“.

G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisijos pirmininkas prof. Bronius Genzelis sakė: „Rašytoja buvo tas žmogus, kuris stovėjo prie Lietuvos valstybės kūrimo ištakų. Ji buvo pirmoji moteris Europoje, pirmininkavusi Steigiamajam Seimui. Lietuva buvo pirmoji šalis, suteikusi rinkimų teisę moterims. Turtinga valstybė – Šveicarija – tokią teisę suteikė moterims tik pokariu. O į medalį „Tarnaukite Lietuvai“ pretendavo daug žmonių“.

Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius pasidžiaugė, kad toks renginys Aukštaitijos sostinėje vyksta pirmą kartą. Dvigubai džiugu tai, kad medaliu pagerbtas miesto garbės pilietės G. Petkevičaitės-Bitės atminimas.

Medalius „Tarnaukite Lietuvai“ įteikė Panevėžio meras V. Satkevičius ir Seimo pirmininkė I. Degutienė. Pirmasis medalis įteiktas Genovaitei Guobienei, Smilgių vidurinės mokyklos istorijos mokytojai, išdirbusiai 37 metus. Ji vadovaujasi G. Petkevičaitės-Bitės nuostatomis ir taip daryti moko savo miestelio ir apylinkės žmones. Nominantė buvo sutikta audringais plojimais. Taip pat už filantropinę veiklą, ypač jaunųjų kūrėjų skatinimą ir rėmimą, medalį gavo Marija Laisvyda Matusevičienė (medalio nominantai – Stasė Vaškelienė ir Bronius Vaškelis – dėl svarbių priežasčių nedalyvavo).

Už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui buvo apdovanoti Genovaitė Astrauskienė, Rūta Bagdonienė, projektas „Misija Sibiras2011“, Vitalija Vasiliauskaitė (nominantas Antanas Rasiulis iš Rusijos atvykti negalėjo). Taip pat buvo apdovanoti ir visuomeniškai aktualios publicistikos kūrėjai Marcelijus Martinaitis, Šarūnas Nakas, Vaclovas Algirdas Patackas, Stasys Stacevičius ir Jerutė Vaicekauskienė. Apdovanojimus už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje gavo kun. Alessandro Barelli, Nijolė Gudžiūnienė , Nerijus Leikus, Eugenijus Urbonas ir Laima Vaitkevičienė.

Pasisakė ne vienas apdovanotasis. Poetas M. Martinaitis netgi paskaitė savo eilių. Vilniaus Šv. Jono Bosko bažnyčios kunigas A. Barelli sakė, kad yra kilęs iš Italijos ir Lietuvoje trylika metų dirba padedamas didelio būrio savanorių.

Seimo pirmininkę I. Degutienę, kaip pagrindinę medalio „Tarnaukite Lietuvai“ sumanytoją, sveikino Seimo narys Julius Dautartas ir įteikė jai žirgą iš marmuro, simbolizuojantį tvirtybę.

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, Panevėžio rajono vicemeras Antanas Pocius. Joniškėlio miesto seniūnas Steponas Rimkus atlydėjo medalio nominantę – Joniškėlio G. Petkevičaitės-Bitės gimnazijos mokytoją L. Vaitkevičienę. Gavusią apdovanojimą Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorę R. Bagdonienę sveikino jos bendradarbiai. Buvo daugybė kitų gražių akimirkų.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija