2012 m. gegužės 25 d.    
Nr. 21
(1996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

„Ainių“ sukaktis

Benjaminas ŽULYS

Kauno liaudiškos muzikos
ansamblis „Ainiai“

Sukako 20 metų, kai Kaune buvo įkurtas liaudiškos muzikos ansamblis „Ainiai“ – profesionalus kolektyvas, kuriame groja, dainuoja aukštąjį muzikinį išsilavinimą turintys profesionalūs muzikantai ir solistai. Jį įkūrė ir dabar vadovauja kompozitorius Jonas Urbonas. Ansamblio sukakties minėjimas įvyko Kauno karininkų ramovėje. Čia buvo prisiminta ansamblio gyvavimo istorija – įspūdinga, paženklinta turtingu repertuaru, gausiomis išvykomis ne vien į Lietuvos miestus ir kaimus, bet ir į daugelį užsienio šalių. Solistai yra ne vieno tarptautinio konkurso laureatai. „Ainiai“ yra visų valstybinių švenčių dalyviai, atlieka kūrinius, kurie tinka ne tik solidiems renginiams, bet ir linksmiems koncertams, vykstantiems festivalių, parodų, kitų pramoginių renginių metu. Išlaikydamas muzikos ansamblio ypatumus bei savitumą, kolektyvas nemažą dėmesį skiria koncertinei švietėjiškai veiklai mokyklose ir vaikų darželiuose. Vaikus, jaunimą ansamblio nariai supažindina su lietuvių liaudies muzikos ir tautosakos turtais. Ansamblis kaupia, puoselėja ir propaguoja tautinio meno kultūrą, tradicijas, papročius. Per 20 metų „Ainiai“ išleido septynis albumus, sukūrė daug koncertinių programų, skirtų įvairioms progoms ir šventėms. Kolektyve yra muzikantų, grojančių keliais instrumentais (poliinstrumentininkų). Be tradicinių instrumentų, jie groja ir retesniais – skudučiais, tabalais, rinke, šiaudo birbyne, ožragiais. Stengiamasi kuo plačiau skleisti senąją lietuvių tautos kultūrą.


Kronika

Šilti birželio vakarai – su orkestru ir populiariausiais dainininkais

Ignas Blažaitis

Lietuvos valstybinis simfoninis
orkestras kviečia į vasaros koncertus

Gausaus publikos dėmesio sulaukę Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vasaros koncertai po atviru dangumi sugrįžta. Birželį orkestras melomanus kviečia mėgautis muzika Vilniaus paveikslų galerijos kieme, apsiginklavęs nauju koncertų repertuaru ir ryškiomis ne tik operos, bet ir pop muzikos žvaigždėmis.

Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas orkestras birželio 2-ąją pasveikins vasarą renginiu „Gražusis balsas II“ – puikių atsiliepimų sulaukusio koncerto, kuriame garsūs Lietuvos operos dainininkai atliko populiariausius klasikos kūrinius, tęsiniu.


Kronika

Tautos teatro įkūrėjas

Tautos teatro įkūrėjas Antanas Sutkus
Lietuvos teatro, muzikos
ir kino muziejaus archyvo nuotrauka

Gegužės 24 dieną, ketvirtadienį, Vilniuje, Lietuvos teatro sąjungoje (Teatro g. 8), vyko šventinis vakaras, skirtas 120-osioms iškilaus teatro režisieriaus ir pedagogo Antano Sutkaus gimimo metinėms paminėti. Renginio metu prisiminimais dalinosi žinomi teatro aktoriai, kritikai, kultūros veikėjai.

Į teatrą A. Sutkus atėjo tuo metu, kada Lietuva iš gyveno herojinį atgimimo laikotarpį. Tai buvo 1909–1910 metai. Ši data sutampa su mūsų profesionalaus teatro įsikūrimu. A. Sutkus įkūrė net du teatrus. Pirmasis – „Vilkolakio“, kuriame jis pastatė net 83 spektaklius. Teatras išsiskyrė savo satyrine kryptimi, užpildyta liaudies teatro formų gausa ir jų talentinga interpretacija. Jau pirmieji „Vilkolakio“ pastatymai patvirtino atlikėjų veiklos laisvę, aktualios medžiagos panaudojimo galimybes. Artistai sėkmingai naudojo savitas kalbos intonacijas, išraiškingą scenos judesį, pamėgdžiojimus, atitinkamo charakterio tipo kūrybos savitumus, kaukes, kostiumus. Išskirtinis A. Sutkaus kūrybos atvejis – jo sukurtas Tautos teatras, kuriame garsus režisierius statė Vydūno, V. Krėvės, kitų autorių aktualius ir svarbius veikalus. Tai buvo lietuvių teatro drąsi naujovė, kurią sovietmečiu buvo bandoma ištrinti iš atminties.


Kronika

Trumpai apie parodas

Prienai. Kultūros ir laisvalaikio centre dvidešimt pirmą kartą buvo atidaryta Prienų rajono meno kūrėjų darbų paroda, kurioje yra daugiau nei šimtas darbų, kuriuos pristatė 38 kūrėjai. Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė sveikino meno kūrėjus ir dėkojo, kad krašto žmonės gali pasidžiaugti jų darbais. Parodos dalyvius sveikino ir jiems padėkas įteikė Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorius Džordanas Jogimantas Aksenavičius. Tarp 38 dalyvių yra šeši, su kurių kūryba galime susipažinti pirmą kartą. Tylos minute buvo pagerbtas prieš keletą dienų iki parodos atidarymo mirusios parodos dalyvės 92 metų Onos Paulauskienės atminimas. Parodoje eksponuotas jos kryželiu siuvinėtas paveikslas „Palanga“ buvo sukurtas pernai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija