2012 m. gegužės 25 d.    
Nr. 21
(1996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Nemuno
krašto
vaivorykštė


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Dionizo Poškos Baubliams – 200

Kalba prof. dr. Stasys Skrodenis

BIJOTAI. Girdiškės parapijoje, prie mažyčio Pelos upeliuko, senų piliakalnių ir alkų kalvyne yra nedidelis Bijotų miestelis, garsus XIX amžiaus pradžios rašytojo Dionizo Poškos įkurtu unikaliu Baublių muziejumi, kuriam šiemet sukanka 200 metų! Pirmiausia turime prisiminti, kaip buvo kuriamas šis muziejus. Jo pradžia buvo tokia. Prieš 200 metų, kiek atokiau nuo Bijotų, ąžuolyne, kerojo senas ąžuolas su po jo šaknimis lapių išrausinėtais urvais, saulės išsvilintu vidumi ir jau be lapų. Šis galiūnas nebeaugo, merdėjo. 1812 metais D. Poška jį nukirsdino. Jo spėjimu, šiam savo amžių užbaigusiam ąžuolui galėjo būti tūkstantis metų. Išskobus kamieno vidų, ąžuolas su didžiule talka, kurią, pasak D. Poškos, teko „keletą sykių stiprinti vaistu“ (degtinėle), šiaip taip buvo pargabentas ir pastatytas D. Poškos panamės darželyje, uždengtas stogeliu ir įrengta patogi vieta poilsiui – padarytas staliukas, prie kurio Baublyje tilpdavo dvylika žmonių. Čia D. Poška ilsėdavosi, priimdavo svečius ir, žinoma, niekieno netrukdomas kūrė savo iki šių dienų išlikusius ir neišlikusius literatūros kūrinius apie šiame muziejuje pradėtus kaupti įvairius eksponatus – knygas, to meto įžymių karvedžių, rašytojų portretus bei kitus dalykėlius, menančius žemaičių senovę. D. Poška savo atsiminimuose rašė: „Taigi visus savo ir naujuosius, ir senuosius paminklus, kuriuos kaip darbšti skruzdėlė per savo amžių rinkau, paskyriau savo Baubliui papuošti“. O virš šiame Baublyje-muziejuje iškirstų durų poetas užrašė šio senelio ąžuolo biografiją:


Bendruomenėse

Paminėtas bendruomenės jubiliejus, pristatyti dvaro rūmai

Koncertas prie Gelgaudiškio dvaro rūmų

Gelgaudiškis. Miestelio bendruomenė tryliktą kartą organizavo amatų dieną „Stasiuko mugė“. Joje paminėtas bendruomenės centro „Atgaiva“ dešimtmetis, pristatyti restauruojami dvaro rūmai.

Gegužės 5 dienos ankstyvą rytą dvaro prieigose rikiavosi įvairūs amatininkai, kiti prekybininkai. Šalia kepėjų, pynėjų, įvairių sodinukų augintojų rikiavosi ir viduramžiškas tradicijas puoselėjantys amatininkų klubo dvaro meistrai iš Vilniaus, pristatę knygrišių, puodžių, juostų rišimo, peilių gaminimo ir kitus amatus. Savo veiklos dešimtmetį mininčią bendruomenę pasveikinti atvyko Seimo, Kultūros paveldo departamento, Šakių rajono savivaldybės administracijos, vietos veiklos grupės, bendruomenių centrų asociacijos atstovai. Jiems ir visiems atvykusiems buvo sudaryta proga aplankyti dvaro rūmus ir apžiūrėti sparčiai restauruojamas patalpas. Kas turėjo kantrybės laukti eilėse, registravosi šventės dalyvių sąrašuose. Atvykėlių buvo daugiau nei 700 – iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Šilutės, Raseinių, Molėtų, Rokiškio, Kelmės, Alytaus, Vilkaviškio, Mažeikių, Jurbarko, Kėdainių, Šakių rajono, net iš Punsko, Drezdeno ir Norvegijos. Apie vyksiantį renginį jie sužinojo iš interneto, spaudos, radijo, tačiau žinia sklinda ir iš lūpų į lūpas. Draugų ir pažįstamų paraginti šventę aplankė ir kelios dešimtys „čioperių“ iš Kauno. Galingi motociklai patraukė ir vyrų, ir damų dėmesį.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija