2012 m. gegužės 25 d.    
Nr. 21
(1996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Prezidentė neturi televizoriaus?

Kaip skelbia žiniasklaida, prezidentė Dalia Grybauskaitė, vertindama gegužės 17 dienos įvykius Garliavoje, pabrėžė, jog įvykdžius neeilinį, mažo vaiko interesus liečiantį teismo sprendimą, atsakingos institucijos turi ištirti, ar prieš vaiką nebuvo naudota prievarta, įvertinti visas vaiko perdavimo aplinkybes ir perdavimo procedūroje dalyvavusių institucijų veiksmus. Prezidentė ne kartą išsakė poziciją, kad mergaitės interesai yra svarbiausia, kad vaiko interesų apsauga turi būti garantuota, ir savo pozicijos nekeičia. Prievarta, anot Prezidentės, vaiko atžvilgiu netoleruotina. Pasak D. Grybauskaitės, turi būti imtasi visų reikiamų priemonių mergaitės saugumo užtikrinimui ir jos interesų gynybai.

Akivaizdu, kad Prezidentė neturi televizoriaus, nes iš rodytų vaizdų ir ypač garso įrašų iš Kedžių namų net neišmanėliui aišku, kad mergaitės perdavimas biologinei motinai vyko smurtiniu būdu – mergaitė buvo pagrobta iš teisėtos globėjos Neringos Venckienės prievartos būdu. Žinodama, kuo baigtųsi panašūs tyrimai, jeigu juos atliktų patys smurtautojai arba juos gelbstinčios kitos tarnybos, galbūt Prezidentė norėjo išsisukti nuo tragedijos vertinimo ir veiksmų arba bent „perdavimo“ pasmerkimo.

Gera žinoti, kad D. Grybauskaitė yra išreiškusi ypatingą susirūpinimą mergaitės saugumo užtikrinimu, tačiau bloga žinia, kad nepastebėjo pilietiniu reiškiniu tapusios tiesos ir teisingumo vardan dieną ir naktį budinčių tikrų piliečių Talkos valstybei Garliavos Klonio gatvėje mergaitės saugumui užtikrinti. Ir labai bloga žinia, kad Prezidentė nematė, kaip teisėsaugos „šarvuočiai“ smurtavo prieš malda ir Trispalve prisidengusius talkininkus. Vėliau D. Grybauskaitė pabrėžė, kad dėl konflikto Garliavoje abi pusės kaltos, tarsi patvirtino, kad kalta smurtaujanti teisėsauga, tačiau kalta ir Talka. Nejaugi Prezidentė tikrai neturi televizoriaus? Juk ne tik Lietuva, bet ir Amerika matė, kad ne Talka, o lietuviškas OMON’as smurtavo. Juokingam pramanui prilygsta šarvuoto policininko nusiskundimas, kad N. Venckienė (užlaužtomis rankomis) jį mušusi per galvą, tevertas Mauzerio ir Surskio komentarų.

Gera žinia, kad po tragedijos Garliavoje Talka valstybei tiesos ir teisingumo vardan išėjo į aikštes ir gatves. Prezidentei vertėtų Talkos atsiprašyti ir santarvės Valstybėje dėlei prie jos prisidėti.

Algimantas Zolubas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija