2012 m. gegužės 25 d.    
Nr. 21
(1996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Savo pilietinę pareigą atliko tik savanoriai

Klonio gatvės drama baigėsi tragedija. Joje, gindami mažają Deimantę nuo prievartos, dalyvavo daugybė padorių žmonių, tikrų Lietuvos piliečių. Tačiau šituose įvykiuose beveik nesigirdėjo visuomeninių organizacijų balso, nesijautė jų konkrečios veiklos. Kaip numiręs atrodė Kauno Sąjūdis, nesigirdėjo politinių kalinių ir tremtinių organizacijų protestų, nors būtent jos turėjo jautriausiai reaguoti į neteisingumą, pridengtą įstatymo marška. Neatsiliepė į kvietimą prisidėti konkrečia veikla ir jaunimo organizacijos. Tiesa, ginant mažą mergaitę, dalyvavo daug žmonių, priklausančių šioms organizacijoms, bet tik kaip privatūs asmenys. Tai rodo, kad mūsų visuomeninės organizacijos ir jų vadovai nėra pakankamai pilietiški, nesugeba susiburti į vieningą frontą prieš teisėsaugą užgrobusį drakoną. Pavyzdys gali būti Lietuvos Kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Kauno apskrities skyrius, kurios nariai po kovo 23-sios prievartos akto pasikeisdami budėjo ištisomis paromis beveik du mėnesius. Jos narys Algirdas Petrusevičius, budėjęs poste per gegužės 17 d. antpuolį, nukentėjo (buvo apipurkštas ašarinėmis dujomis ir apstumdytas, suplėšyti rūbai) ir galės paliudyti prievartą mergaitės atžvilgiu teisme, kuris būtinai įvyks ir bus teisiami šio nusikaltimo užsakovai ir vykdytojai. Tad kviečiame visuomenines organizacijas aktyviau dalyvauti istoriniame Lietuvos atsinaujinimo etape, lietuvių tautos kovoje už teisingumą.

Todėl Lietuvos Kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Kauno apskrities skyrius protestu kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę, premjerą Andrių Kubilių. Jame sakoma:

„Gegužės 17 dieną Klonio gatvėje, Garliavoje, Lietuvos Respublikos pareigūnai, panaudodami smurtą prieš mažametę Deimantę Kedytę, perdavė ją biologinei motinai ir išvežė nežinia kur. Prievarta nešama mergaitė klykė ir spardėsi. Tai paliudijo mūsų organizacijos atstovas, buvęs tuo metu šalia ir nukentėjęs nuo pareigūnų panaudotų dujų. Pareigūnų nesustabdė nei trispalvė, užstojusi kelią į šturmuojamą namą, nei susirinkusiųjų malda. Trispalvę pareigūnai suplėšė, o prieš taikius piliečius, kurie net nemanė priešintis, panaudojo dujas.

Šis įvykis akivaizdžiai parodo, kad mūsų valstybės institucijos, prisidengdamos įstatymais, pažeidžia žmogaus teises, laužo Vaiko teisių konvencijos nuostatas ir niekina valstybės simbolius. Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Kauno skyriaus nariai, kurie kovojo dėl Lietuvos valstybės atkūrimo ir nepriklausomybės išsaugojimo 1990–1991 metais, protestuoja prieš valstybės pareigūnų smurtą ir mano, kad tokie veiksmai pakerta piliečių pasitikėjimą valstybe ir kenkia Lietuvos saugumui.

Reikalaujame objektyvaus ir viešo šio įvykio tyrimo, informuojant visuomenę apie jo eigą“.

Aušra Jurevičiūtė,
Lietuvos Kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos
Kauno apskrities skyriaus pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija