2012 m. gegužės 25 d.    
Nr. 21
(1996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Prievarta prieš mergaitę ir piliečius – Lietuvos gėda

Jaunimas ėjo susijuosęs virvele
ir su žole burnoje nuo Šv. arkangelo
Mykolo bažnyčios iki Arkikatedros

Tuo laiku, kai praėjusį penktadienį „XXI amžiaus“ skaitytojai skaitė mūsų reportažą apie Garliavoje, Klonio gatvėje, seniai besitęsusį budėjimą saugant prievarta mėginamą išvežti mažąją Deimantę, jau buvo įvykęs tragiškas įvykis. Ankstų ketvirtadienio rytą, šeštą valandą, didelės policijos pajėgos šturmavo Garliavoje, Klonio gatvėje, penktuoju numeriu pažymėtą namą. Operacija „Pagrobimas“ prasidėjo apie 6 val. ryto. Jau apie 4.30 val. policija buvo užblokavusi visas gatves Garliavoje. Į operaciją atvyko ir pareigūnai iš Vilniaus. Policija per garsiakalbius įspėdavo žmones, kad nesipriešintų ir paliktų namus, teritoriją, nes bus pavartotas elektrošokas, ašarinės dujos, guminės kulkos, šunys ir kitos „specialiosios“ priemonės. Kai kurie žmonės buvo išvelkami policijos pareigūnų ir išvežami į policijos komisariatus. Netrukus policija pradėjo pjaustyti namo duris, daužyti langus. Niekas nesustabdė policijos ir jai įsakymus duodančios „antstolės“ su čekistiniu veidu – nei Lietuvos Respublikos himnas, nei maldos, nei lietuviškos trispalvės. 240 policininkų (prilygstančių sovietiniams omonininkams) būrys, besivadovaujantis privačios antstolės Sonatos Vaicekauskienės nurodymais ir įsakymais, pagal iš anksto parengtą planą puolė sodybą ir mergaitę saugančius taikius žmones. Garliavoje budėjusių žmonių pasipriešinimas per pusantros valandos vykusią „operaciją“ grasinimais, jėga ir suėmimais buvo numalšintas (nors to daryti tikrai nereikėjo). Operacijos „Pagrobimas“ metu buvo suimta beveik 40 žmonių, o du budėję kunigai – mergaitę nuolat saugantis Jonas Varkala ir vikaras kun. Mindaugas Martinaitis – iš namo išvilkti į gatvę. 7.20 val. verkianti ir nuolat kartojanti: „Noriu gyventi tik su Neringa, kitur aš neisiu“, mažametė Deimantė buvo jėga paimta iš globėjos teisėjos Neringos Venckienės ir sudarius policininkų „sieną“ išnešta motinos Laimutės Stankūnaitės į akimirksniu privažiavusį autobusiuką bei išvežta nežinoma kryptimi.


Kai teismo nutartys vykdomos prievarta

Tai, kas vyko ankstyvą praėjusios savaitės ketvirtadienio rytą, šiuolaikinių informacinių technologijų dėka matė visa Lietuva.

Pateikti vaizdai yra akivaizdūs – prieš Lietuvos piliečius („kliūtis“), prieš mergaitę ir jai artimus žmones buvo naudojama ypač grubi prievarta. Oficialiuose pranešimuose buvo teigiama, kad prievarta prieš žmones buvo leista teismo sprendime – nurodyta, jog reikia „pašalinti kliūtis“, išskyrus prievartą prieš mergaitę. Policijos vadovai tikina, kad viskas vyko „sklandžiai“ ir pagal įstatymus – mergaitę, jai pačiai sutinkant, taikiai, iš Kedžių namų išsivedė L. Stankūnaitė. Tačiau realybė buvo kita. Klonio gatvėje esantį namą puolė milžiniškos policijos pajėgos. Matėsi ir girdėjosi grubūs reikalavimai mergaitei. Ir netrukus mergaitė jau nejudanti (apsvaiginta kažkokių vaistų?) buvo išnešta L. Stankūnaitės. Taigi, ar tos prievartos prieš mergaitę nebuvo? Kaip po „operacijos“ paliudijo N. Venckienė, grubi prievarta buvo naudojama prieš vaiką, nors tą daryti teismas buvo griežtai uždraudęs. Ant N. Venckienės veido bei kaklo matėsi kraujosruvos. Po operacijos, kurioje dalyvavo 240 policininkų, Kedžių namai buvo nusiaubti – išdaužyti langai, išlaužtos durys, sugadinti garažo vartai.


„Civilizuotose valstybėse niekas neklausia, kas moka honorarą advokatui“

Advokatas Tadas Kelpšas

Tiems, kurie domisi Lietuvos teisėsaugos veikla, kurie stebi Lietuvos teismuose nagrinėjamas bylas, akivaizdu, jog advokatas – itin svarbi institucija siekiant tikro, nesurežisuoto teisingumo. Tačiau akivaizdu ir tai, kad advokatai Lietuvoje susiduria su pakankamai rimtais sunkumais. Tiesiog kai kas bevelytų, jog Lietuvoje advokatų išvis nebūtų arba jie turėtų tik minimalias, simbolines galias. Apie silpnąsias ir stipriąsias Lietuvos advokatūros puses su advokatu Tadu KELPŠA kalbasi žurnalistas Gintaras Visockas.


Teisėsaugos ar Klonio gatvės kliūtys?

Algimantas Zolubas

Ankstų gegužės 17 dienos rytą didelės policijos pajėgos sugužėjo į Klonio gatvę Garliavoje, o 7.20 val. mergaitė buvo paimta iš globėjos – teisėjos Neringos Venckienės – ir išvežta motinai Laimutei Stankūnaitei. Įvykis vertintinas kaip pagrobimas (N. Venckienės globa dar nebuvo panaikinta), o policijos elgesys, pagrobiant mergaitę iš Kedžių namų, lygintinas su sovietinio OMON‘o (Sovietų Vidaus kariuomenės ypatingos paskirties milicija) elgesiu. Kaip jie elgėsi, aprašinėti neverta, nes visuomenė matė vaizdo įrašus, išgirs dar ir daugelio liudininkų parodymus.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija