2012 m. birželio 1 d.    
Nr. 22
(1997)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Pavasarį vėl skambėjo poezija

Benjaminas ŽULYS

48-asis „Poezijos pavasario“
laureatas Eugenijus Ališanka
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Kaune vainikuotas 48-asis „Poezijos pavasario“ ir Maironio premijos laureatas – laimingai renginių maratoną baigęs ir iš festivalio renginių Šveicarijoje tik iškilmingosios dienos paryčiais grįžęs Eugenijus Ališanka. Laimingas laureatas gausiai susirinkusiesiems Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje, papasakojo apie savo kūrybos kelią, ateities sumanymus, paskaitė naujų eilių. Buvo ir daugiau prizininkų. Juos savo premijomis apdovanojo bendrovė „Kauno vandenys“, Kauno televizijos ir radijo redakcija, Spaudos platinimo agentūra, kitos organizacijos. Savo kūrybos paskaitė festivalio svečiai – latvių, prancūzų poetai, jų poezijos vertimus perteikė ir savo kūrybos paskaitė, savo samprotavimais apie poeziją pasidalijo mūsų autoriai. Tarp jų – profesorius lituanistas, rašytojas Leonas Gudaitis, poetės Erika Drungytė, Dalia Teišerskytė, šių namų šeimininkė Aldona Ruseckaitė, Tautvyda Marcinkevičiūtė, poetas Gintaras Patackas, kiti poetai, prozaikai. Visi džiaugėsi ne vien saulėtu oru, bet ir gera nuotaika, susidomėję vartė festivalio almanachą. Skambėjo smuiko, kitokios melodijos.     

Šiųmečio „Poezijos pavasario“ poezijos židiniai pasklido po įvairias Lietuvos vietas: Šilalę, Biržus, Pasvalį, Pumpėnus, Pušalotą, Tauragę, Lomius, Joniškį, Žagarę, Raseinius, Sujainius, Nemakščius, Alytų, Daugus, Krinčiną, Bijotus, Pajiešmenius, Plungę, Bernotus, Klaipėdą, Šilutę, Prienus, Radviliškį, Rokiškį, Elektrėnus, Birštoną ir jų apylinkes, netgi jau seniai mums nepriklausantį Karaliaučių. Poezijos posmai skambėjo netgi ant vandens – laive, besisūpuojančiame Kuršių mariose, tarp nepaprastai vaizdingų Mingės peizažų. Tradicinis baigiamasis „Poezijos pavasario“ vakaras vyko Vilniaus universiteto M. K. Sarbievijaus kieme.

„Poezijos pavasario“ nominantai: „Poezijos pavasario“ laureatas E. Ališanka – apdovanotas už eilėraščių knygą „Jeigu“; Dionizo Poškos premijos laureatas Valdemaras Kukulas (po mirties) – už poezijos knygas „Saulėlydis mano giesmė“ ir „Antausis sienai“; Vilniaus miesto savivaldybės Laimono Noreikos vardo prizininkas – aktorius Albinas Kėleris; Vilniaus miesto savivaldybės mero premijos laureatas Antanas Šimkus – už eilėraščių knygą „Sezonas baigtas“; Salomėjos Nėries premijos laureatas Gintautas Dabrišius – už eilėraščių knygą „Joju vienas“; Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premijos laureatė – Ilzė Butkutė už eilėraščių knygą „Karavanų lopšinės“; vaikų poezijos laureatas Vladas Braziūnas – už eilėraščių knygą vaikams „Kuosos Kro gyvenimas ir atvirkščiai“; už pasaulio poezijos vertimus  į lietuvių kalbą – prizininkas Gintaras Patackas už Nikolajaus Gumiliovo poezijos rinktinės „Paklydęs tramvajus“.

Už lietuvių poezijos vertimus į kitas kalbas – prizininkas Georgijus Jefremovas; už 2011-ųjų metų eseistiką – prizininkas Kornelijus Platelis už esė ir publicistikos knygą „Ir mes praeiname“; už profesionalumą palydint poezijos knygas skaitytojams – prizininkė literatūrologė dr. Donata Mitaitė; už įdomų debiutą „Poezijos pavasario“ almanache – prizininkas Donatas Paulauskas; poezijos ir dainuojamosios poezijos vakaro „Sueiliuotas pavasaris“ prizininkas – Tomas Norkaitis; moksleivių poezijos skaitymų „Augame kartu su eilėraščiu“ prizininkai – Inga Sanakojevaitė (Vilniaus M. Biržiškos gimnazijos 4 kl.) ir Simonas Bernotas (Vilniaus Sietuvos vidurinė mokykla 12 kl.); laisvųjų skaitymų „Bix“ kavinėje prizininkas – Mantas Balakauskas.

Per dvi savaites „Poezijos pavasaris 2012“ aplėkė ne tik visą Lietuvą, bet užsuko ir į svečias šalis. „Poezijos pavasariai“ vyko Airijoje ir Šveicarijoje, kurioje gyveno ir kūrė poetas prel. Jonas Mačiulis-Maironis. Jo gimimo 150-osioms metinės pažymėtos daugeliu renginių, popiečių, skaitymų.

Tradiciškai „Poezijos pavasaryje“ surengta tarptautinė poetų ir literatūros kritikų konferencija „Pasaulis baigias, todėl reikia rašyti eilėraščius“, vyko moksleivių poezijos skaitymai „Augu kartu su eilėraščiu“, jaunųjų poetų kūrybos ir dainuojamosios poezijos vakaras „Sueiliuotas pavasaris“, svečių iš Vengrijos, Vokietijos, Indijos, JAV, Ukrainos ir kitų šalių poezijos skaitymai.

Kaip ir kasmet, festivalį palydėjo „Poezijos pavasario 2012“ almanachas, išleistas su kompaktine plokštele „Poezija ir balsas“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija