2012 m. birželio 8 d.    
Nr. 23
(1998)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kūrybos
horizontuose


ARCHYVAS

2012 metai


XXI Amžius


Kronika

Klaipėdiečiams skambėjo Patronų giesmės

Danguolė Misiukonienė

Vilniaus Bernardinų bažnyčios
kantičkinių giesmių grupė
(vad. Zita Dragūnaitė) Mardasave

Renginio dalyviams kalba
kun. Saulius Stumbra
Romaldos Liesytės nuotrauka

Gegužės 18-osios pavakarę Klaipėdos senamiesčio Daržų gatve skubėjo žmonės klausytis giedojimų. Šio pramano organizatoriai – Klaipėdos Etnokultūros centras ir Klaipėdos universiteto doktorantas Kristaus Karaliaus parapijos kunigas Saulius Stumbra, tyrinėjantis liaudies pamaldumą ir papročius. Etnokultūros centro darbuotojai pritaria šiai kunigo iniciatyvai, nes jis atranda ir pakviečia pačius netikėčiausius ir įdomiausius giesmininkus iš įvairių Lietuvos vietų. Šį kartą klaipėdiečius aplankė Vilniaus Bernardinų bažnyčios Kantičkų giedotojų grupė, kuri klausytojams atvežė senovinių giesmių apie šventuosius.

Kunigo įvadinis žodis buvo svarus. Pasakyta, kad kiekvienam katalikui be galo svarbu pažinti savo šventąjį globėją, liaudiškai patronu vadinamą. Tėvų ir krikštatėvių priedermė vaikams parinkti tinkamus vardus, nekeliančius juoko. Kantička – ilga giesmė apie konkretų šventąjį. Ji turi savo siužetą – pasakojami konkretūs to žmogaus gyvenimo įvykiai. Giesmės labai pagavios, užburiančios savo ritmika, senoviniais žodžiais.

Renginio dalyviai kartu su grupe apgiedojo šv. Barborą, Joną Nepomuką ir kitus, išgirdo apie jų gyvenimus bei dangiškosios pagalbos sritis. Nuo salės sienų į dalyvius žvelgė šventieji. Tai – Etnokultūros centre veikianti paroda.

Bernardinų kantičkininkai dėkojo už galimybę paviešėti Klaipėdoje. Renginio lankytojai lauks naujų vertingų renginių.

Klaipėda

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija